PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
0 porcja/porcje/porcji
CHLEB Z KISZONĄ KAPUSTĄ
- 5 g drożdży
- 25 g prażonej cebulki
- 40 g oleju
- opcjonalnie kminek, tymianek, czarnuszka...
- 10 g soli
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 220 g letniej wody
- 150 g kiszonej kapusty
- 200 g zakwasu orkiszowego
- 150 g mąki żytniej, -zmielone ziarno żyta
Przygotowanie
1.Kapustę lekko odcisnąć i posiekać w naczyniu 5-7s. / obr.4
2.Dodać resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 4 min /
"Ciasto"
3.Zostawić ciasto w naczyniu na 20 minut i wyrobić 1 min /
"Ciasto"
4.Ciasto przełożyć do foremki, poczekać ok.1 godziny aż wyrośnie. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.
5.Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180*C, na dolnej szynie, grzanie góra-dół. 10 minut przed końcem włączyć termoobieg, wtedy skórka się zezłoci.
CHLEBA
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Chlebek pięknie pachnie i super smakuje. Długo jest wilgotny. Do środka można dodać 1 łyżeczkę kminku (to dla tych co kminek lubią )
Wspaniale smakuje z ziołowym masłem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJoanna99 napisał:...
Może być zakwas żytni-ja na takim zrobiłam i jest pyszny
PRZEEEEEPYYYYYCHAA!!!!!!!! Ten chlebek to po...
PRZEEEEEPYYYYYCHAA!!!!!!!! Ten chlebek to po prostu rewelacja. Puszysty, smaczny itd.itp. Równie dobry na drugi dzień-myslę, że na długo zachowuje świeżość ,chociaz jest tak dobry, że za długo nie poleży... Bardzo polecam i gratuluję przepisu
Czy zamiast zakwasu
Czy zamiast zakwasu orkiszowego może być zakwas żytni?
Chlebek super ,Polecam,
Chlebek super ,Polecam, zapach unosi się w całym domu.Pozdrawiam
Podaję link na zakwas
Podaję link na zakwas orkiszowy
http://www.przepisownia.pl/przepisy/orkiszowy-zakwas-do-chleba/463407
Agja podaję link na wariant
Agja podaję link na wariant chlebk z drożdżami. Pozdrawiam
http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-chleb-z-kiszon%C4%85-kapusta/441072
Prosiłabym o podpowiedź jak
Prosiłabym o podpowiedź jak zrobić zakwas
GaBi proszę napisz werscję
GaBi proszę napisz werscję chleba na drożdżach
Gabrysiu, gdzieś mi umknął
Gabrysiu, gdzieś mi umknął ten Twój wpis
Chlebek wyszedł śliczny, mam nadzieję, że smakował Wam. Nie przeglądałam Twoich przepisów, więc nie wiem czy wstawiłaś wariant
Bo oczywiście się zgadzam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, wczoraj go upiekłam.
Elu, wczoraj go upiekłam. Ponieważ ja nie piekę na zakwasie to zmodyfikowałam do wersji na drożdżach. Chlebek pychotka.
Tutaj wklejam zdjęcie: Potem , jeśli pozwolisz, to wstawię przepis w mojej wersji na drożdżach. 
[[wysiwyg_imageupload:1963:]]
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Gabrysiu, daj znać czy się na
Gabrysiu, daj znać czy się na niego zdecydowałaś i jak Wam smakował
Mój mąż i dzieci poprosili, żeby częściej go piec bo pyszny, mięciutki i wilgotny
A mężowi bardzo podoba się ten delikatny aromat cebulki.
[[wysiwyg_imageupload:1959:]]
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Elu, w samą porę weszłam w
Elu, w samą porę weszłam w Twój przepis. Właśnie dziś miałam piec chlebek, więc wypróbuję.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Oj,Elu takie pyszności ,a ja
Oj,Elu takie pyszności ,a ja na diecie
Chlebka bardzo mało,ale może kiedyś? dodaję do moich kolekcji
Elu dziękuję za przepis na