3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Chlebek na zakwasie z kiszoną kapustą i prażoną cebulką


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

CHLEB Z KISZONĄ KAPUSTĄ

  • 5 g drożdży
  • 25 g prażonej cebulki
  • 40 g oleju
  • opcjonalnie kminek, tymianek, czarnuszka...
  • 10 g soli
  • 300 g mąki pszennej typ 450
  • 220 g letniej wody
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 200 g zakwasu orkiszowego
  • 150 g mąki żytniej, -zmielone ziarno żyta
5

Przygotowanie

    CHLEBA
  1. 1.Kapustę lekko odcisnąć i posiekać w naczyniu 5-7s. / obr.4

    2.Dodać resztę składników wg podanej kolejności i wyrobić ciasto 4 min / Dough mode

    3.Zostawić ciasto w naczyniu na 20 minut i wyrobić 1 min / Dough mode

    4.Ciasto przełożyć do foremki, poczekać ok.1 godziny aż wyrośnie. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem lub czarnuszką.

    5.Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180*C, na dolnej szynie, grzanie góra-dół. 10 minut przed końcem włączyć termoobieg, wtedy skórka się zezłoci.

10
11

Porady

Chlebek pięknie pachnie i super smakuje. Długo jest wilgotny. Do środka można dodać 1 łyżeczkę kminku (to dla tych co kminek lubią tmrc_emoticons.) )

Wspaniale smakuje z ziołowym masłem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Joanna99 napisał:...

    Zgłoszony przez edytka_33 na grudnia 14, 2016 at 11:55.

    Joanna99 napisał:

    Czy zamiast zakwasu orkiszowego może być zakwas żytni?




    Może być zakwas żytni-ja na takim zrobiłam i jest pyszny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PRZEEEEEPYYYYYCHAA!!!!!!!! Ten chlebek to po...

    Zgłoszony przez edytka_33 na grudnia 12, 2016 at 08:28.

    PRZEEEEEPYYYYYCHAA!!!!!!!! Ten chlebek to po prostu rewelacja. Puszysty, smaczny itd.itp. Równie dobry na drugi dzień-myslę, że na długo zachowuje świeżość ,chociaz jest tak dobry, że za długo nie poleży... Bardzo polecam i gratuluję przepisuLove

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zamiast zakwasu

    Zgłoszony przez Joanna99 na marca 2, 2016 at 10:46.

    Czy zamiast zakwasu orkiszowego może być zakwas żytni?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Chlebek super ,Polecam,

    Zgłoszony przez malgorzata 12 na listopada 20, 2014 at 16:15.

    Chlebek super ,Polecam,  zapach unosi się w całym domu.Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Podaję link na zakwas

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 20, 2014 at 16:02.

    Podaję link na zakwas orkiszowy

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/orkiszowy-zakwas-do-chleba/463407

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agja podaję link na wariant

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na listopada 20, 2014 at 15:59.

    Agja podaję link na wariant chlebk z drożdżami. Pozdrawiam Party

    http://www.przepisownia.pl/przepisy/wariant-chleb-z-kiszon%C4%85-kapusta/441072

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosiłabym o podpowiedź jak

    Zgłoszony przez Agja na listopada 20, 2014 at 14:41.

    Prosiłabym o podpowiedź jak zrobić zakwas

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • GaBi proszę napisz werscję

    Zgłoszony przez Agja na listopada 20, 2014 at 14:40.

    GaBi proszę napisz werscję chleba na drożdżach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, gdzieś mi umknął

    Zgłoszony przez ElaK na marca 5, 2014 at 08:35.

    Gabrysiu, gdzieś mi umknął ten Twój wpis  tmrc_emoticons.)  Chlebek wyszedł śliczny, mam nadzieję, że smakował Wam.  Nie przeglądałam Twoich przepisów, więc nie wiem czy wstawiłaś wariant  tmrc_emoticons.)  Bo oczywiście się zgadzam  Big Smile  

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, wczoraj go upiekłam.

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 4, 2014 at 14:17.

    Elu, wczoraj go upiekłam. Ponieważ ja nie piekę na zakwasie to zmodyfikowałam do wersji na drożdżach. Chlebek pychotka. Love Tutaj wklejam zdjęcie:  Potem , jeśli pozwolisz, to wstawię przepis w mojej wersji na drożdżach. Cooking 7

    [[wysiwyg_imageupload:1963:]]

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabrysiu, daj znać czy się na

    Zgłoszony przez ElaK na stycznia 3, 2014 at 15:58.

    Gabrysiu, daj znać czy się na niego zdecydowałaś i jak Wam smakował  tmrc_emoticons.)  Mój mąż i dzieci poprosili, żeby częściej go piec bo pyszny, mięciutki i wilgotny  tmrc_emoticons.)  A mężowi bardzo podoba się ten delikatny aromat cebulki. 

    [[wysiwyg_imageupload:1959:]]

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu, w samą porę weszłam w

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 3, 2014 at 09:37.

    Elu, w samą porę weszłam w Twój przepis. Właśnie dziś miałam piec chlebek, więc wypróbuję. Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj,Elu takie pyszności ,a ja

    Zgłoszony przez BEATA40TKA na stycznia 2, 2014 at 20:14.

    Oj,Elu takie pyszności ,a ja na diecie tmrc_emoticons.p

     

    Chlebka bardzo mało,ale może kiedyś? dodaję do moich kolekcji

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Elu dziękuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 2, 2014 at 16:49.

    Love Elu dziękuję za przepis na pyszny chlebek, już czuję ten zapach tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D Big Smile Robię właśnie zakwas orkiszowy, który wykorzystam do upieczenia chlebka Love Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze