3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Bułki z parmezanem i ziołami prowansalskimi


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Bułki z parmezanem i ziołami prowansalskimi

  • 30 g ser parmezan
  • 1 łyżek ziół prowansalskich, suszonych
  • 200 g wody
  • 60 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleko, Do smarowania bułek
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
    • Appliance TM 21 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 21
5

Przygotowanie

    Rozdrabnianie parmezanu
  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego wrzucić 30 g parmezanu pokrojonego na mniejsze kawałki rozdrobnić 10sek/obr.10
    Odłożyć do miseczki, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
  2. Przygotowanie bułeczek
  3. 1. DoBlokada naczynia miksującego dodać wodę, mleko, cukier i drożdże podgrzać 3 min/37C/obr.2
    2.Nastepnie dodać mąkę, sól, oliwę z oliwek, parmezan z ziołami (do dekoracji bułek odłożyć 1 łyżkę mieszkanki) oraz jajko.Ciasto4minuty.
    Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut,tak aby podwoiło swoją objętość.
  4. Przygotowanie bułek do pieczenia.
  5. 1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąka stolnicę. Podzielić na 8 lub 10 części.
    2. Uformować zgrabne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem na około 20 minut aby podrosły.
    3. Następnie smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy odłożonym parmezanem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 15-20 minut.
    5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Z przepisu wychodzi 8 lub 10 bułek


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy