thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 10min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
10 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Łatwy
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
przez ao12
opublikowany: 07/29/22
zmieniono dnia: 07/29/22

Składniki

Bułki z parmezanem i ziołami prowansalskimi

  • 30 g ser parmezan
  • 1 łyżek ziół prowansalskich, suszonych
  • 200 g wody
  • 60 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczek cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczek soli
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleko, Do smarowania bułek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rozdrabnianie parmezanu
  1. 1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wrzucić 30 g parmezanu pokrojonego na mniejsze kawałki rozdrobnić 10sek/obr.10
    Odłożyć do miseczki, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.

  2. Przygotowanie bułeczek
  3. 1. DoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać wodę, mleko, cukier i drożdże podgrzać 3 min/37C/obr.2
    2.Nastepnie dodać mąkę, sól, oliwę z oliwek, parmezan z ziołami (do dekoracji bułek odłożyć 1 łyżkę mieszkanki) oraz jajko.Ciasto"Ciasto" 4minuty.
    Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 30 minut,tak aby podwoiło swoją objętość.

  4. Przygotowanie bułek do pieczenia.
  5. 1. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąka stolnicę. Podzielić na 8 lub 10 części.
    2. Uformować zgrabne bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem na około 20 minut aby podrosły.
    3. Następnie smarujemy bułeczki mlekiem i posypujemy odłożonym parmezanem.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 15-20 minut.
    5. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Porady

Z przepisu wychodzi 8 lub 10 bułek

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Bułki z parmezanem i ziołami prowansalskimi

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?