3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁECZKI Z CHORIZO I BOCZKIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

BUŁECZKI Z CHORIZO I BOCZKIEM

  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 2 mm plastry
  • 60 g boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 500 g wody
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać drożdże, podgrzać 2min/37'C/obr.1.

  2.  Dodać mąkę chlebową, mąkę pszenną i sól, wymieszać 30s/obr.6, następnie wyrobić 5min/Dough mode. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 1 godz.

  3.  Po tym czasie ciasto przemieszać za pomocą kopystki i wyrobić 1min/Dough mode.

  4.  Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, następnie podzielić ją na 18 porcji.

  5.  Każdą kulę spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Na środku każdego placka ułożyć chorizo i boczek. Brzegi każdego placka zawinąć do góry, złączyć i uformować okrągłe bułeczki.

  6.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki złączeniami do dołu, zachowując min. 5 cm odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości (ok.40 min).

  7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 220'C.

  8.  Do żaroodpornego naczynia wlać pozostałe 150 g wody, naczynie umieścić na dnie piekarnika. Na środkowej szynie piekarnika umieścić blachę z bułeczkami.

  9.  Piec ok. 15-18 min. Upieczone bułeczki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można podawać z różnego rodzaju sosami...(czosnkowy, pomidorowy...).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Zrobiłam, ale

    Zgłoszony przez kroza na lipca 18, 2016 at 23:19.

    Super przepis. Zrobiłam, ale jakieś takie suche były. No i bułki przed pieczeniem nie chciały wyrosnąć. Ciekawe czemu. Nie poddam się - następnym razem wyjdą lepszetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze