3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

BUŁECZKI Z CHORIZO I BOCZKIEM


Wydrukuj:
4

Składniki

18 porcja/porcje/porcji

BUŁECZKI Z CHORIZO I BOCZKIEM

  • 400 g mąki chlebowej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w 2 mm plastry
  • 60 g boczku, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 500 g wody
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 6
    18h 0min
    Czas całkowity 3h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1.  Do naczynia miksującego wlać 350 g wody, dodać drożdże, podgrzać 2min/37'C/obr.1.

  2.  Dodać mąkę chlebową, mąkę pszenną i sól, wymieszać 30s/obr.6, następnie wyrobić 5min/Ciasto. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na około 1 godz.

  3.  Po tym czasie ciasto przemieszać za pomocą kopystki i wyrobić 1min/Ciasto.

  4.  Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę, następnie podzielić ją na 18 porcji.

  5.  Każdą kulę spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Na środku każdego placka ułożyć chorizo i boczek. Brzegi każdego placka zawinąć do góry, złączyć i uformować okrągłe bułeczki.

  6.  Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki złączeniami do dołu, zachowując min. 5 cm odstępy. Bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości (ok.40 min).

  7.  Rozgrzać piekarnik do temp. 220'C.

  8.  Do żaroodpornego naczynia wlać pozostałe 150 g wody, naczynie umieścić na dnie piekarnika. Na środkowej szynie piekarnika umieścić blachę z bułeczkami.

  9.  Piec ok. 15-18 min. Upieczone bułeczki wyjąć i przełożyć na kratkę do studzenia ciast.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można podawać z różnego rodzaju sosami...(czosnkowy, pomidorowy...).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Zrobiłam, ale

    Zgłoszony przez kroza na lipca 18, 2016 at 23:19.

    Super przepis. Zrobiłam, ale jakieś takie suche były. No i bułki przed pieczeniem nie chciały wyrosnąć. Ciekawe czemu. Nie poddam się - następnym razem wyjdą lepszetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze