3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Białe bułeczki


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Białe bułeczki

  • 300 gramów kefiru, (najlepiej w temp. pokojowej)
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 2 szczypty cukru, (bezpośrednio na wrzucone drożdże)
  • 30 gramów oliwy z oliwek
  • 570 gramów mąki pszennej, (najlepsza będzie typ 00 )
  • 5 gramów soli
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego, ( opcjonalnie )
5

Przygotowanie

    Przygotowanie ciasta na bułki
  1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto w podanej w przepisie kolejności.
    (Obroty 6, czas 30 sek.)
  2. Dalej (czas 2-3 min. obroty interwał) - wyrabiamy ciasto.
  3. Wyrobione ciasto umieszczamy w miseczce i przykrywamy ściereczką na 15-30 min.
  4. Formowanie bułeczek
  5. Ciasto wyjmujemy z miseczki i formujemy z niego rulon. Rozcinamy na mniejsze porcje i wytaczamy z nich zgrabne maleńkie bułeczki i łączymy po pięć (tworząc kwiatki) pozostawiając małą szczelinę między nimi, aby wyrosły.
  6. Każdą uformowaną bułeczkę układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odległość.
  7. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i przyozdabiamy ziarnami maku lub sezamu. Do wypieku można użyć też doskonałych foremek do wypiekania bułeczek - wtedy bułeczki idealnie zachowają kształt. Tak przygotowane bułeczki umieszczamy w piekarniku (temp. mniej niż 50 stopni i pozostawiamy do wyrośnięcia w tej temperaturze przez ok. 20-25 min. Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 180 stopni C - pieczemy je jeszcze ok. 18-20 min. aż się zarumienią.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata doskonały chleb
    SILPAT® - mata doskonały chleb
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Bułeczki doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. Wielkość i ilość możesz swobodnie dopasować do swoich preferencji. Mąka pszenna typ "00" sprawi, że będą delikatne i lekkie.

Wypiekanie w formach silikonowych jest bardzo wygodne. Pieczywo doskonale trzyma kształt. Foremki są bardzo wygodne w czyszczeniu (wrzucić je możesz po prostu do zmywarki). Szybko się wychładzają i bardzo wygodnie się je przechowuje (nie zajmują dużo miejsca i można je nawet zwinąć).


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy