3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Sernik z rosą - lekki jak chmurka


Wydrukuj:
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Piana na wierzch

  • 5 białka
  • 100 gramów cukru

Masa serowa

  • 1 szczypty soli
  • 2 budynie waniliowe, lub śmietankowe
  • 650 gramów mleka
  • 120 gramów oleju
  • 250 gramów cukru
  • 5 jajek
  • 1000 gramów sera białego półtłustego, ewentualnie można zastąpić serem z wiaderka

Spód ciasta

  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 125 gramów masła
  • 30 gramów cukru
  • 250 gramów mąki pszennej
5

Przygotowanie

    Spód ciasta
  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, cukier, jajko, 1 żółtko, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić 1 min/Dough mode. Wyłożyć nim dno przygotowanej formy. Podpiec przez ok 10 minut.

  2. Masa serowa
  3. Do Closed lid włożyć twaróg, jajka, cukier, budynie, wlać mleko oraz olej. Zmiksować  3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto, piec 50 min (180°C).

    Masa jest dość rzadka, ale po upieczeniu będzie delikatna i puszysta.

  4. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

  5. Prostokątną formę natłuścić i odstawić.

  6. Do suchego i czystego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru. Założyć pokrywę naczynia miksującego. Mielimy 10 sekund, obroty 10. Przełożyć do innego naczynia i odstawić.

  7. Piana na wierzch
  8. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące (nie może być tłuste ani mokre). Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, dodać szczyptę soli, ubijać 1 min 30 s/obr. 3, następnie ubijać 1 min 30 s/obr. 3, jednocześnie przez otwór w pokrywie dodawać stopniowo cukier.

  9. Szybko i sprawnie, żeby sernik bardzo nie opadł. Wyjąć ciasto z piekarnika (po 50 min) pianę wyłożyć na ciasto, piec kolejne 10 minut (180°C).

  10. Odstawić do wystygnięcia na minimum 2 godziny przed pokrojeniem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nie pozostało już nic tylko czekać na pierwsze krople rosy, które będą pojawiać się stopniowo, kiedy sernik będzie się ochładzał.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • rewalacja

    Zgłoszony przez adfer11 na kwietnia 19, 2017 at 18:22.

    rewalacja tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)pysznie wyglada

    Zgłoszony przez siuniah na maja 15, 2016 at 13:43.

    tmrc_emoticons.)pysznie wyglada

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam.....do masy serowej

    Zgłoszony przez siuniah na maja 15, 2016 at 13:10.

    witam.....do masy serowej dajemy same zoltka tak????a bialka do piany zostawiamy????

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam zgodnie z przepisem

    Zgłoszony przez Gabi22_06 na stycznia 4, 2016 at 01:18.

    zrobiłam zgodnie z przepisem ale rosa się nie pojawiła.może ktoś wie co robie nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik super ja jednak

    Zgłoszony przez Olivka na grudnia 28, 2015 at 09:00.

    Sernik super tmrc_emoticons.) ja jednak zmodyfikowałm odrobinę przepis i dałam jedynie 100g cukru do sera tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najpyszniejsze ciasto na

    Zgłoszony przez magierka na lipca 26, 2015 at 12:49.

    Najpyszniejsze ciasto na świecie!!! Szczególnie polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam dzisiaj to ciasto z

    Zgłoszony przez anetawilczewska na grudnia 23, 2014 at 22:28.

    zrobiłam dzisiaj to ciasto z Twojego przepisu!

    wyszło rewelacyjnie tmrc_emoticons.)

    martwiłam się, że rosa nie wyszła mi w piekarniku :P jednakże po wyciągnięciu blachy powoli zaczęła się ujawniać tmrc_emoticons.)

    zmodyfikowałam trochę przepis i dałam 1300 gram twarogu - wyszedł trochę wyższy tmrc_emoticons.) taki w sam raz :]

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przecudny, miekki nigdy nie

    Zgłoszony przez stomatolka na grudnia 23, 2014 at 18:11.

    Przecudny, miekki nigdy nie jadłam  tak delikatnego sernika. Rozpływa  sie w ustach. Blacha o tradycyjnych wymiarach. Sa w sprzedaży  takie czarne blachy o jednej wielkości  często  na wagę.  Ja urozmaicilam przepis dodając  brzoskwinie. Mega mega mega dobre. Nie przerazic się  rzadką  masa  serowa taka ma być; )

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • na jaką blachę jest ten

    Zgłoszony przez anetawilczewska na grudnia 22, 2014 at 08:40.

    na jaką blachę jest ten przepis? Jakich wymiarów?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze