Załaduj zdjęcie
Załaduj zdjęcie
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 30min
porcja/porcje/porcji
50 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni

Składniki

NADZIENIE

  • 50 g masła
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 opakowania cynamonu, (15g)
  • 1 opakowania serek mascarpone

CIASTO

  • 1000 g mąki pszennej, + porcja do podsypywania
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 0,5 litra mleka 2%
  • 1 szczypty soli
  • 1 łyżeczki zmielonego kardamonu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie








  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wymieszać 2 min 30 s/50°C/obr. 4.






    2. Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 1 min 30 s/.






    3. Ciasto podzielić na dwie równe części.






    4. Każdą część dość cienko rozwałkować, posmarować masłem (25g na jedną część) , oprószyć cynamonem (połowa opakowania na jedną część) i cukrem (3 łyżki na jedną część).






    5. Każdą część delikatnie zwijać w rulon, jednocześnie podsypując mąką.






    6. Gotowe rulony kroić na części o grubości 2,5-3 cm i układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia






    7. Piekarnik nagrzać do temperatury 50°C[/b] i i zostawić w nim bułeczki na 30 minut do wyrośnięcia






    8. Następnie blaszki z bułkami wyciągnąć z piekarnika, nagrzać go ponownie do temperatury 180-200°C i piec każdą partie z osobna przez 25-30 minut aż do zarumienienia się bułeczek.






    Smacznego tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant CYNAMONOWE ŚLIMACZKI

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?