3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Ciasto marchewkowe bez jajek i cukru


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Wariant Ciasto marchewkowe

  • 3 łyżki nasion chia
  • 12 łyżki woda
  • 50 g orzechów włoskich, obranych
  • 300 g marchewki, obranej, pokrojonej na kawałki
  • 120 g ksylitolu
  • 150 g olej roślinny, słonecznikowego lub innego tłuszczu
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczki przyprawa, do piernika
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g rodzynek
  • 1/3 łyżeczki sól
5

Przygotowanie

  1. Przepis dla osób, które nie potrzebują bardzo słodkich ciast. Gdy lubimy wersję słodszą - potrzeba zwiększyć ilość ksylitolu, dodać łyżkę miodu lub więcej rodzynek.






          1. Nasiona chia mieszamy z wodą, w miseczce, odstawiamy do lodówki na kilka minut (zamiast jajek)

          2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC, termoobieg

          3. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić 3 s/obr. 5, przełożyć do naczynia z chia.

          4. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5.

          5. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5, następnie 3 min/Dough mode

          6. Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 45 min.

          7. Ostudzić ciasto





    Można posmarować czekoladą wg innych przepisów z thermomixa, przełożyć kwaśną konfiturą (morelowa, z pigwy, z pigwowca zrobionych wg innych przepisów).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

bez jajek,


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • mi nie wyszło wg tego przepisu , mało wyrosło...

    Zgłoszony przez myszawwa na listopada 26, 2017 at 19:53.

    mi nie wyszło wg tego przepisu tmrc_emoticons.(, mało wyrosło na dole zakalcowate, czas pieczenia raz 40 min i dodałam jescze 30,,, słabo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • brak informacji w jakiej temperaturze piec ciasto

    Zgłoszony przez myszawwa na listopada 26, 2017 at 13:08.

    brak informacji w jakiej temperaturze piec ciasto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy można dać mąkę bezglutenową?

    Zgłoszony przez RobinTM na października 23, 2017 at 23:17.

    Czy można dać mąkę bezglutenową?Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze