3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant Babka drożdżowa z różowym lukrem


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

lukier różowy

  • 30 g soku z malin lub żurawiny
  • 200 g cukru
  • 10 g soku cytryowego, z wyciśniętej cytryny

CIASTO

  • 125ml mleka
  • 1 łyżkę oleju
  • 400g mąki
  • 40g drożdży świeżych
  • 90g masła
  • 90g cukru
  • 2 jajka
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  jaja,cukier,masło,drożdże miksować 3 minuty temp.37 stopni obroty poz.4

    2. dodać mąkę,olej,zalać wrzącym mlekiem,wyrabiać ciasto Ciasto 5 minut

    3.ciasto przełożyć do formy i umieścić w piekarniku

  2. Pieczenie

    poziom środkowy,piekarnik z termoobiegiem

    1. 20 minut temp.40 stopni

    2.10 minut temp. 80 stopni

    3. 30 minut temp.180 stopni

  3. Wystudzoną babkę polać lukrem

  4. 200g curku mielimy  15sek/obr.10,

    dodać obydwa soki i wymieszać 35 sek/ obr 3-4

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Babka zawsze wychodzi

jakiś cudowny przepis

nie obawiać się wrzącego mleka

i wyrastania ciasta w piekarniku

można dodać do ciasta rodzynek,kakao lub kto co lubi

Jeżeli lukier jest za gęsty, dodać  10-15 g wody lub soku cytrynowego i dalej ucierać kilka sekund. Gęstośc lukru zależy od gęstości dodanego soku.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babka przepyszna, łatwa w

    Zgłoszony przez dorotabez na marca 30, 2016 at 21:49.

    Babka przepyszna, łatwa w wykonaniu . Ja robiłam ze zwykłym  lukrem.dosłownie zniknęła ze stołu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czyli zrobiłaś wg

    Zgłoszony przez Vigosz na kwietnia 7, 2015 at 13:56.

    czyli zrobiłaś wg podstawowego przepisu który zamiesciłem

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna. Wyszła idealna, ani

    Zgłoszony przez karolina.kietlinska na kwietnia 7, 2015 at 13:48.

    Pyszna. Wyszła idealna, ani nie za sucha, ani nie za mokra. Nie robiłam lukru bo już wystarczy tych słodkości świątecznych. Dziś zjedliśmy ją zamiast pieczywa.

    karola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Babka SUPER! Tylko lukier nie

    Zgłoszony przez Asiak1 na kwietnia 4, 2015 at 20:29.

    Babka SUPER! Tylko lukier nie bardzo wyszedł - nie rozpuścił się cukier. Ale i tak babka znikała szybciutko.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam faktycznie bardzo

    Zgłoszony przez jagodzianka na października 19, 2013 at 21:26.

    Witam faktycznie bardzo szybko się robi.Babka jest bardo zbita ale wilgotna do końca.Polałam lukrem do którego dałam sok cytrynowy jak w przepisie i do zabrawienia syrop malinowy .Babka pachniała,była różowa i dla mnie słodsza .Bardzo ładnie wyglądała  z tym lukrem Pozdrawiam

    tmrc_emoticons.) Cooking 7

    Krystyna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wiesz, ciasto drożdżowe nigdy

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 10, 2012 at 20:50.

    Wiesz, ciasto drożdżowe nigdy nie jest "mokre" w środku. Moja babka jednak  utrzymywała długo świeżość. Wszystko chyba jednak zależy od maki , czasu pieczenia i samego piekarnikatmrc_emoticons.)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyrosła pięnie ale jak sucha

    Zgłoszony przez w1paula na kwietnia 10, 2012 at 14:08.

    Wyrosła pięnie ale jak sucha w środku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Do zimnego piekarnika bo

    Zgłoszony przez Vigosz na kwietnia 6, 2012 at 19:24.

    Do zimnego piekarnika

    bo zimny piekarnik ma temp,ok 20 stopni tyle co w kuchni

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a wsadzac do zimnego czy

    Zgłoszony przez Agateczka na kwietnia 6, 2012 at 09:12.

    a wsadzac do zimnego czy nagrzanego piekarnika? Wyglada super!  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Przepis jest SUper:) juz

    Zgłoszony przez dorotabor na kwietnia 2, 2012 at 10:20.

    tmrc_emoticons.)Przepis jest SUpertmrc_emoticons.) juz robialm wiele ciast drożdzowych , ale to jestbłyskawiczne i smakowite , dodaje jeszcze kieliszek rumu , dla lepszego aromatu i daje mniej cukru.POLECAM na SWietatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo piękna modyfikacji i

    Zgłoszony przez Vigosz na kwietnia 1, 2012 at 13:39.

    tmrc_emoticons.)

    bardzo piękna modyfikacji

    i na czasie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze