Tu jesteś:
4
Składniki
30 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 500 g mąka pszenna
- 25 g cukier wanilinowy, (1,5 zwykłego opakowania)
- 3 jajka
- 750 g maślanka
- 1 łyżeczek proszek do pieczenia, (1 czubata łyżeczka)
- 100 g oliwa z oliwek
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczek soda
- 100 g cukier
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Odmierzamy cukier i cukier wanilinowy i mielimy 10 s. obr 10
- Dodajemy resztę składników i mieszamy 2min obr 2
- Miksujemy całość 20s obr 5[/b]
"Miksowanie" Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelnię porcje nakładać dużą łyżką (stołową), aby tworzyły się małe krążki.
Smażymy na rozgrzanej patelni, jeżeli trzeba to z odrobiną oleju (w zależności od rodzaju patelni).
ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Zamiast cukru wanilinowego można dodać laskę winilii (ok 1cm) i zmiksować razem z cukrem w punkcie 1.
Smacznego
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz