Tu jesteś:
4
Składniki
15 porcja/porcje/porcji
- Biszkopt:
- składniki i wykonanie z przepisu "Tort gruszkowy" - str. 50
- Dekoracja:
- 300 g śmietany 30%, chłodnej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 g wody, ciepłej
- 1 opakowanie żelków (100 g)
- 1 opakowanie galaretki, jasnej
- 420 g wody
-
6
1h 20min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
- Żelatynę rozpuścić w wodzie.
- Na noże w naczyniu miksującym założyć motylek.
- Wlać śmietanę, ubić 40 s/obr. 3.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę i 1/3 opakowania żelków, wymieszać 10 s/obr. 2.
- Zdjąć motylek.
- Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopt w tortownicy, umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać galaretkę, podgrzać 5 min/obr. 3, odstawić do ostygnięcia.
- Pozostałe żelki wyłożyć na śmietanę.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na górę tortu. Tort odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
- Biszkopt przekroić w poziomie na dwa płaty, dolny włożyć do tortownicy (w której był pieczony), drugi szczelnie zawinąć w folię i odłożyć.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
Odpowiedzsuper tort wyszedl wg
super tort
wyszedl wg przepisu polecam dla dzieci ktore uwielbiaja zelki 
Z przykrością stwierdzam, ze
Z przykrością stwierdzam, ze ten przepis to porażka. Niedopracowany. Ktoś zapomnial o cukrze do bitej smietany. Jest bez smaku. Poza tym rozkoic biszkopt i odłozyc, w jakim celu odłozyc? Nie lepiej zrobic mniejszy biszkopt? Zrobilam podobny tort po swojemu (niestety musialam wyrzucic skladniki na masę, bo sie nie nadawaly, przygotowane wg tego przepisu). Szkoda.. bo pomysl fajny.