3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

tiramisu ale...........inne


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

ciasto bananowe

  • 4 banany
  • 200 g cukier
  • 2 jajka
  • 115-120 g maslo, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub cukier waniliowy
  • 200 g mąka, przesiana
  • 1 łyżeczki SODY
  • 1 szczypty sól
  • 100 g orzechy wloskie, rozdrobnione (płatki migdałów)

krem

  • 3 śmietany 30 %
  • 150 g cukier

dodatki/ dekoracje

  • 200-250 ml. kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml. Amaretto
  • 2 banany
  • 30 g kakao
  • 6
    10min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    ciasto - spód
  1. Rozgrzać piekarnik do 180 °

    Przygotować kawę z Amaretto
    Pokrojone banany i wszystkie składniki na ciasto wkładamy do Closed lid 1 min. / obr 3-4, następnie dodajemy orzechy (pokruszone) lub płatki migdałów 20 sek./ Gentle stir setting 1, wyląc ciasto do okrąglej formy wyłożonej pergaminem, ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na niższą półkę, pieczemy ok. 50 min, (sprawdzic na patyczek) ostawiamy do ostygnięcia
    Do suchego, czystego Closed lid założyć motylek, wlać zimna śmietanę, obr 1 po lekkim zgestnieniu dodać cukier i śmigać az zgęstnieje na sztywno obr 3 (bez czasu), pod koniec dodać kilka kropli soku z limonki lub cytryny.
    Ciasto po ostygnięciu przeciąć na 2 równe części, spod nawilżyć 1/2 kawy, na to 1/3 bitej śmietany, następnie pokrojone w plasterki banany, na banany kolejna warstwa bitej śmietany, na śmietanę 2 cześć ciasta, nawilżyć pozostałą częścią kawy i na to ostatnia 3 cześć bitej śmietany, gore obsypać kakaem przez sito
    odstawić na uprawomocnienie sie 2-3 h tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D albo najlepiej na cala noc

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Babcia5 kochanie ja mam 200 ml ale nic sie nie...

    Zgłoszony przez BeataPatulska na czerwca 23, 2017 at 22:23.

    Babcia5: kochanie ja mam 200 ml ale nic sie nie stanie jak bedzie wiecej (250ml jedna)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam chciaabym zrobi Twoje tiramisu mam pytanie...

    Zgłoszony przez Babcia5 na czerwca 14, 2017 at 13:39.

    Witam, chciałabym zrobić Twoje tiramisu, mam pytanie: śmietany jakiej pojemności? 200g, czy inne?
    Pozdrawiam i czekamna odpowiedź

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze