thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10h 0min
Czas całkowity
10h 23min
porcja/porcje/porcji
24 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni

Składniki

NADZIENIE

  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g Migdałów, (bez skórki)
  • 100 g masy marcepanowej
  • 90 g cukru
  • 5 biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżki miodu

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE DROŻDŻOWE

  • 230 g mleka 3,2%
  • 45 g cukru
  • 30 g masła (w temp. pokojonwej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 500 g mąki pszennej typ 500-650
  • 1 szczypty soli, drobnej, (do smaku)
  • 195 g masła, (najlepiej prosto z lodówki)

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • olejek cytrynowy, (kilka kropel dla aromatu)

DODATKOWO

  • 1 jajko rozbite z łyżką mleka, (do smarowania rogali przed pieczeniem)
  • migdały i orzechy, (rozdrobnione jako posypka)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
  1. W czystym i suchym naczyniu miksującym odmierz 300g białego suchego maku (nie trzeba go sparzać). Zemleć (45sek. | obroty 10)
  2. Mak przekładamy do innego naczynia.
  3. W naczyniu miksującym umieść orzechy i oczyszczone migdały. Rozdrabniamy (3 sek. | obroty 5). Rozdrobnione orzechy i migdały przesypujemy do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. ( 30 sek. | obroty 10). Do powstałego cukru pudru dodajemy masę marcepanową (100g) i połamane biszkopty. ( 15 sek. | obroty 5 ). Do powstałej mieszanki w naczyniu miksującym dodajemy kolejne składniki. 130g wcześniej przygotowanej mieszanki orzechów i migdałów (to co pozostanie wykorzystasz do posypania rogali po upieczeniu i lukrowaniu), 2 łyżki śmietany 18%, łyżkę miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, biały mak wcześniej zmielony. Wyrabiamy masę pomagając sobie kopystką. (30 sek. | obroty 5).
  5. Nadzienie do naszych rogali mamy gotowe. Powinna powstać plastyczna masa.
  6. Myjemy naczynie i przygotowujemy je do wykonania ciasta.
  7. ...
  8. PRZYGOTOWANIE CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO
  9. W naczyniu miksującym umieść 30g masła, 230g mleka 3,2% , 30g drożdży świeżych, 45g cukru, łyżkę cukru waniliowego. ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obroty 2 ). Dodaj 500g mąki pszennej i 1 jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 3 min. | Interwał/Kłos)
  10. Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku formujemy z ciasta prostokąt. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy z folii i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Krótsze boki prostokąta mają stanowić górę i dół. Na tak rozwałkowanym cieście rozkładamy cieniutkie plasterki masła wprost z lodówki ( 195g ). Podczas rozkładania masła pozostawiamy około 1cm ciasta od góry i od dołu oraz na każdym z boków. Teraz górną 1/3 ciasta składamy do środka. Następnie dolną 1/3 ciasta przykrywamy wcześniej złożone ciasto. Następnie dokładnie zalepiamy brzegi ciasta i odwracamy je o 90 stopni. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 15x30cm. Powtarzamy "składanie ciasta na 3". Złożone ciasto zawijamy w folię aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Schładzamy je przez 45 minut w lodówce. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto w ten sam sposób i składamy ponownie na trzy. Znów umieszczamy w lodówce tym razem na 30 min. (składanie powtarzamy w sumie trzy razy).
  11. Gdy po raz ostatni rozwałkowujemy ciasto i składamy należy je bardzo dobrze zawinąć w folię aby nie wyschło nam. Teraz będzie leżakowało w lodówce minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce, a kolejnego dnia przystąpić do wypieku rogali.
  12. PRZYGOTOWANIE ROGALI
  13. Ciasto wyjmujemy z lodówki 20 minut wcześniej przed przygotowaniem rogali, aby się ociepliło.
  14. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt 65x35cm. Prostokąt kroimy na duże trójkąty. Na każdym trójkącie rozprowadzamy masę makową pozostawiając małe marginesy na każdym boku.
    Zawijamy rogala do 1/3 wysokości. W tym momencie robimy nacięcie po środku zawiniętej części do połowy średnicy i delikatnie je rozchylamy. Zwijamy rogala do końca.
    Tak zawijane są oryginalne rogale świętomarcińskie.
  15. Można też sobie nieco ułatwić, podzielić ciasto na dwie części i z nich rozwałkować dwa koła, podzielić na trójkąty i formować rogale.
  16. Uformowane rogale układamy na blaszce w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Odstawiamy je na około 45 minut do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
    Podrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Wypiekamy rogale około 23-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Powinny się ładnie zarumienić.
  17. Dalej jeszcze ciepłe rogaliki smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
  18. PRZYGOTOWANIE LUKRU
  19. 1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).

Porady

# Więcej wskazówek i zdjęć na
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?t=przepis&id=129&key=prze-rogale-marcinskie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

ThermoMarcińskie Rogale

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: