3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

ThermoMarcińskie Rogale


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

NADZIENIE

  • 300 g białego maku
  • 100 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 100 g Migdałów, (bez skórki)
  • 100 g masy marcepanowej
  • 90 g cukru
  • 5 biszkoptów podłużnych
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżki miodu

CIASTO PÓŁFRANCUSKIE DROŻDŻOWE

  • 230 g mleka 3,2%
  • 45 g cukru
  • 30 g masła (w temp. pokojonwej)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 500 g mąki pszennej typ 500-650
  • 1 szczypty soli, drobnej, (do smaku)
  • 195 g masła, (najlepiej prosto z lodówki)

Lukier

  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • olejek cytrynowy, (kilka kropel dla aromatu)

DODATKOWO

  • 1 jajko rozbite z łyżką mleka, (do smarowania rogali przed pieczeniem)
  • migdały i orzechy, (rozdrobnione jako posypka)
  • 6
    10h 23min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PRZYGOTOWANIE NADZIENIA
  1. W czystym i suchym naczyniu miksującym odmierz 300g białego suchego maku (nie trzeba go sparzać). Zemleć (45sek. | obroty 10)
  2. Mak przekładamy do innego naczynia.
  3. W naczyniu miksującym umieść orzechy i oczyszczone migdały. Rozdrabniamy (3 sek. | obroty 5). Rozdrobnione orzechy i migdały przesypujemy do innego naczynia.
  4. Do naczynia miksującego wsypujemy cukier. ( 30 sek. | obroty 10). Do powstałego cukru pudru dodajemy masę marcepanową (100g) i połamane biszkopty. ( 15 sek. | obroty 5 ). Do powstałej mieszanki w naczyniu miksującym dodajemy kolejne składniki. 130g wcześniej przygotowanej mieszanki orzechów i migdałów (to co pozostanie wykorzystasz do posypania rogali po upieczeniu i lukrowaniu), 2 łyżki śmietany 18%, łyżkę miodu, 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy, biały mak wcześniej zmielony. Wyrabiamy masę pomagając sobie kopystką. (30 sek. | obroty 5).
  5. Nadzienie do naszych rogali mamy gotowe. Powinna powstać plastyczna masa.
  6. Myjemy naczynie i przygotowujemy je do wykonania ciasta.
  7. ...
  8. PRZYGOTOWANIE CIASTA PÓŁFRANCUSKIEGO
  9. W naczyniu miksującym umieść 30g masła, 230g mleka 3,2% , 30g drożdży świeżych, 45g cukru, łyżkę cukru waniliowego. ( 3 min. | temp. 37 stopni C | obroty 2 ). Dodaj 500g mąki pszennej i 1 jajko, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. ( 3 min. | Interwał/Kłos)
  10. Przygotuj duży arkusz papieru do pieczenia. Na środku formujemy z ciasta prostokąt. Zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na 1h. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwijamy z folii i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Krótsze boki prostokąta mają stanowić górę i dół. Na tak rozwałkowanym cieście rozkładamy cieniutkie plasterki masła wprost z lodówki ( 195g ). Podczas rozkładania masła pozostawiamy około 1cm ciasta od góry i od dołu oraz na każdym z boków. Teraz górną 1/3 ciasta składamy do środka. Następnie dolną 1/3 ciasta przykrywamy wcześniej złożone ciasto. Następnie dokładnie zalepiamy brzegi ciasta i odwracamy je o 90 stopni. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt o bokach 15x30cm. Powtarzamy "składanie ciasta na 3". Złożone ciasto zawijamy w folię aby zabezpieczyć przed wyschnięciem. Schładzamy je przez 45 minut w lodówce. Po tym czasie ponownie rozwałkowujemy ciasto w ten sam sposób i składamy ponownie na trzy. Znów umieszczamy w lodówce tym razem na 30 min. (składanie powtarzamy w sumie trzy razy).
  11. Gdy po raz ostatni rozwałkowujemy ciasto i składamy należy je bardzo dobrze zawinąć w folię aby nie wyschło nam. Teraz będzie leżakowało w lodówce minimum 6 godzin. Najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce, a kolejnego dnia przystąpić do wypieku rogali.
  12. PRZYGOTOWANIE ROGALI
  13. Ciasto wyjmujemy z lodówki 20 minut wcześniej przed przygotowaniem rogali, aby się ociepliło.
  14. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt 65x35cm. Prostokąt kroimy na duże trójkąty. Na każdym trójkącie rozprowadzamy masę makową pozostawiając małe marginesy na każdym boku.
    Zawijamy rogala do 1/3 wysokości. W tym momencie robimy nacięcie po środku zawiniętej części do połowy średnicy i delikatnie je rozchylamy. Zwijamy rogala do końca.
    Tak zawijane są oryginalne rogale świętomarcińskie.
  15. Można też sobie nieco ułatwić, podzielić ciasto na dwie części i z nich rozwałkować dwa koła, podzielić na trójkąty i formować rogale.
  16. Uformowane rogale układamy na blaszce w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze sporo urosną. Odstawiamy je na około 45 minut do podrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu.
    Podrośnięte rogale smarujemy jajkiem roztrzepanym z niewielką ilością mleka. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Wypiekamy rogale około 23-25 minut w temperaturze 180 stopni C. Powinny się ładnie zarumienić.
  17. Dalej jeszcze ciepłe rogaliki smarujemy przygotowanym lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami.
  18. PRZYGOTOWANIE LUKRU
  19. 1. Załóż motylek. Umieść składniki w naczyniu miksującym. (2 min. | obr. 3-4).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Ben - płaska forma kamionkowa
    Ben - płaska forma kamionkowa
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

# Więcej wskazówek i zdjęć na
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?t=przepis&id=129&key=prze-rogale-marcinskie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robiłam pyszne💪 te i tylko te❗

    Zgłoszony przez Niewodniki41 na listopada 7, 2022 at 18:04.

    Robiłam pyszne💪 te i tylko te❗

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis świetny, idealnie wszystko opisane. Nie...

    Zgłoszony przez K_S na listopada 11, 2020 at 18:21.

    Przepis świetny, idealnie wszystko opisane. Nie dostalam bialego maku ani masy marcepanowej, ale uratowala mnie masa z bialego maku z puszki + dodane do tego zmielone orzechy i migdały, skorka kandyzowana, smietana. Świetna konsystencja masy wychodzi na bazie tego przepisu. Mi rogali wyszlo z 20, ale wielkosciowo sa swietne, nie tak ogromne jak te sklepowe. Świetny przepis, świetnie opisany.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez Oksana506 na listopada 10, 2018 at 18:34.

    PysznePyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszne z braku maku robiłam z marmoladą o...

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 1, 2017 at 20:33.

    Przepysznetmrc_emoticons.) z braku maku robiłam z marmoladą o smaku róży. Znikły w mgnieniu oka.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skomplikowane, ale chyba się skuszę

    Zgłoszony przez FRANKEE na listopada 11, 2017 at 11:48.

    Skomplikowane, ale chyba się skuszętmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze