3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tawa Tawas - boliwijskie pączki


Wydrukuj:
4

Składniki

30 kawałek/kawałki/kawałków

Tawa Tawas - boliwijskie pączki

  • 200 gramy mąki pszennej typ 500
  • 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 gramy cukru pudru
  • 1 jajko kurze
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżki masła, (koniecznie w temp. pokojowej)
  • 45 gramy mleka
  • cukier puder do posypania, (opcjonalnie)
  • Miód, (opcjonalnie do maczania)
  • 6
    1h 5min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Przygotowanie tłuszczu:
  1. Rozgrzać tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Idealna temperatura to 175 stopni C.
  2. Przygotowania ciasta:
  3. Do suchego naczynia miksującego dodać wszystkie sypkie składniki na pączki. Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 3,5 )
  4. Dodać jajko, masło, mleko. Wyrobić ciasto. ( 10-15 sek. | obr. 4 )
  5. Formowanie pączków:
  6. Jeżeli ciasto się lekko klei podsypujemy delikatnie mąką.

    Tutaj dalej sprawa jest bardzo prosta. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy rulony ok. 2-3cm średnicy (jak na kopytka). Kroimy również tak jak kopytka i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złotawy kolor.

    Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania. Usmażone pączki osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. Podanie
  8. Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • SILPAT® - mata do pieczenia
    SILPAT® - mata do pieczenia
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Żródło przepisu i wskazówki znajdziesz na:

http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=219&key=przepisy-thermomix


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy