Tu jesteś:
4
Składniki
30 kawałek/kawałki/kawałków
Tawa Tawas - boliwijskie pączki
- 200 gramy mąki pszennej typ 500
- 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 gramy cukru pudru
- 1 jajko kurze
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżki masła, (koniecznie w temp. pokojowej)
- 45 gramy mleka
- cukier puder do posypania, (opcjonalnie)
- Miód, (opcjonalnie do maczania)
-
6
1h 5min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Rozgrzać tłuszcz do smażenia (smalec lub olej). Idealna temperatura to 175 stopni C.
- Do suchego naczynia miksującego dodać wszystkie sypkie składniki na pączki. Mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. ( 30 sek. | obr. 3,5 )
- Dodać jajko, masło, mleko. Wyrobić ciasto. ( 10-15 sek. | obr. 4 )
- Jeżeli ciasto się lekko klei podsypujemy delikatnie mąką.
Tutaj dalej sprawa jest bardzo prosta. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej części ciasta formujemy rulony ok. 2-3cm średnicy (jak na kopytka). Kroimy również tak jak kopytka i wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy na średnim ogniu na złotawy kolor.
Pączki smażą się właściwie bez potrzeby odwracania. Usmażone pączki osączamy na kilku warstwach ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. - Przed podaniem solidnie posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w miodzie.
Przygotowanie tłuszczu:
Przygotowania ciasta:
Formowanie pączków:
Podanie
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
SILPAT® - mata do pieczenia
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Żródło przepisu i wskazówki znajdziesz na:
http://www.kielkismaku.pl/go2.php?id=219&key=przepisy-thermomix
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz