3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tarta z rabarbarem i bezą


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

Tarta z rabarbarem i bezą

  • 500-600 g rabarbaru, (ok 5 łodyg)
  • 12 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 150 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 50 g śmietany, 18% (gęstej)
  • 2 szczypty soli
  • 16 g cukru waniliowego, (1 opakowanie)
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Rabarbar obieramy z włókien za pomocą noża, kroimy na kawałki (2 cm) posypać 5 łyżkami cukru i zostawiamy na kilka godzin.

    2. Rozbić jajka, żółtka oddzielić od białek, białka odstawić do lodówki.

    3. Do naczynia miksującego wsypać: 3 łyżki cukru, mąkę, masło, żółtka, śmietanę i 1 szczyptę soli, wymieszać przy pomocy kopystki 30 s/obr. 5.

    4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

    5. Po 1h rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.

    6. 2/3 ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie (resztę przełożyć do zamrażalnika żeby stwardniało) i wylepić nim dno i brzegi formy do tarty (Ø 24 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.

    7. Piec 15-20 min (180°C), następnie papier do pieczenia oraz nasiona roślin strączkowych zdjąć i wyrzucić.

    8. Na upieczonym cieście ułożyć rabarbar i piec kolejne 15-20 min.

    9. Zetrzeć resztę ciasta na tarce o dużych oczkach, ułożyć na rabarbarze i piec kolejne 15-20 min.

    10. W tym czasie założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać pozostałą 1 szczyptę soli, ubijać bez założonej miarki 2 min/obr. 3.5 lub do momentu uzyskania sztywnej piany.

    11. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego podczas pracy TM stopniowo dodawać 4 łyżki cukru i cukier waniliowy, ubijać bez założonej miarki 2 min/obr. 3. Pianę przełożyć na tartę, równomiernie rozprowadzić za pomocą kopystki.

    12. Piec 15-20 min (170°C) lub do momentu, aż beza zacznie lekko się rumienić. Wyłączyć piekarnik i tartę pozostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 30-60 min, następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostudzenia.

    13. Tartę z rabarbarem i bezą podawać w temp. pokojowej lub schłodzoną jako deser.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy