Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
składniki
- gramy mąka żytnia, 670 gramy
- gramy cukru, 260 gramy
- gramy soli, 5 g soli
- gramy drożdży świeżych, 10 gramy
- gramy masła, 340 gramy
-
6
4h 30min
Czas całkowity 4h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- kruszonka :
do naczynia miksującego dać mąke masło i cukier zmiksować 15 s obroty 6 kruszonkę przełożyć do miski i dać do zamrażarki na 30 min
masa cynamonowa :
do naczynia miksującego dać cukier cynamon i masło miksujemy 2 min obr 4 masę wyłożyć na miskę
ciasto :
do naczynia miksującego dać mleko i mąke i dajemy 3 min 85 c obr"Mieszanie" i klejik przekładamy do miski potem do naczynia miksującego dać mąke sól drożdze i masło i klejik wyrabiamy 2 min
"Ciasto"
jak śię wyrobi ciasto to ciasto rozwałkujemy na blacie i smarujemy masą cynamonową potem ciasto składamy w kopertę i delikatnie wałkujemy i krojimy w paski o średnicy 2 cm i bierzemy paski i zaczaczamy o dwa palce następnie
dwa ostatnie ruchy robimy ósemkę i do środka potem odkładamy do wyrośnięcia na 2 godziny jak wyrosną to dajemy kruszonkę i smarujemy mlekiem pieczemy 220 c 15 min smacznego .
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
przed rozwałkowaniem masy należy jeszcze zostawić ciasto na 30 min
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz