3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Szarlotka Mniam Mniam


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto:

  • 600 gramy mąki, (4 szklanki)
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 120 gramy cukru pudru, ( 1 szklanka)
  • 250 gramy Masla, (kostka)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, (gęstej)

nadzienie:

  • 8 jabłek, (obranych, pokrojonych w polplasterki)
  • 60 wody, (1/4 szklanki)
  • 150-200 cukru, (max. 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryn

dodatki

  • Cukier puder
  • bułka tarta
  • 6
    2h 30min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Make, cukier puder , proszek do pieczenia, maslo pokrojone na male kawalki, zoltka , kwasna smietane dodac do Blokada naczynia miksującego i wyrobic ciasto, 30 sek/obr. 5 az masa bedzie grudkowata. Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.
  2. Nadzienie:
  3. Pokrajane jablka umiescic w Blokada naczynia miksującego, dodac wode, cynamoni i cukier dusic przykryte okolo 20 min./Obroty wsteczne/obr.1 nie mieszac. Dodac do masy jablkowej, make ziemniaczana z sokiem cytrynowym i dusic jeszcze przez 2 do 5 min. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
  4. Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
    Ciasto mozna rozdrobnic w TM - kawalki ciasta
    20 sek./obr. 5 Piec okolo 45-50 do godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicywtedy jest znacznie wyzsze


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz