thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
1h 30min
Czas całkowity
2h 30min
porcja/porcje/porcji
16 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Ciasto:

  • 600 gramy mąki, (4 szklanki)
  • 1 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 120 gramy cukru pudru, ( 1 szklanka)
  • 250 gramy Masla, (kostka)
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, (gęstej)

nadzienie:

  • 8 jabłek, (obranych, pokrojonych w polplasterki)
  • 60 wody, (1/4 szklanki)
  • 150-200 cukru, (max. 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryn

dodatki

  • Cukier puder
  • bułka tarta

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto:
  1. Make, cukier puder , proszek do pieczenia, maslo pokrojone na male kawalki, zoltka , kwasna smietane dodac do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" i wyrobic ciasto, 30 sek/obr. 5 az masa bedzie grudkowata. Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.
  2. Nadzienie:
  3. Pokrajane jablka umiescic w Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" , dodac wode, cynamoni i cukier dusic przykryte okolo 20 min./Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr.1 nie mieszac. Dodac do masy jablkowej, make ziemniaczana z sokiem cytrynowym i dusic jeszcze przez 2 do 5 min. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
  4. Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
    Ciasto mozna rozdrobnic w TM - kawalki ciasta
    20 sek./obr. 5 Piec okolo 45-50 do godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.

Porady

Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicywtedy jest znacznie wyzsze

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Szarlotka Mniam Mniam

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: