Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Ciasto:
- 600 gramy mąki, (4 szklanki)
- 1 łyżeczki proszek do pieczenia
- 120 gramy cukru pudru, ( 1 szklanka)
- 250 gramy Masla, (kostka)
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, (gęstej)
nadzienie:
- 8 jabłek, (obranych, pokrojonych w polplasterki)
- 60 wody, (1/4 szklanki)
- 150-200 cukru, (max. 1 szklanka)
- 2 łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki soku z cytryn
dodatki
- Cukier puder
- bułka tarta
-
6
2h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Make, cukier puder , proszek do pieczenia, maslo pokrojone na male kawalki, zoltka , kwasna smietane dodac do
"Blokada naczynia miksującego" i wyrobic ciasto, 30 sek/obr. 5 az masa bedzie grudkowata. Ciasto podzielic na pol, zawinac w folie i schlodzic conajmniej godzine lub dluzej.
- Pokrajane jablka umiescic w
"Blokada naczynia miksującego" , dodac wode, cynamoni i cukier dusic przykryte okolo 20 min./
"Obroty wsteczne" /obr.1 nie mieszac. Dodac do masy jablkowej, make ziemniaczana z sokiem cytrynowym i dusic jeszcze przez 2 do 5 min. Masa powinna byc bardzo gesta, ale nie rozgotowana.
- Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Forme (34cm x 23cm) posmarowac maslem i zetrzec do niej na tarce jedna czesc ciasta. Lekko wgniesc ciasto, tak aby powierznia byla raczej jednoilta i podpiec w piekarniku przez okolo 8 minut.Wyjac z piekarnika, lekko przestudzic, posypac tarta bulka, wylozyc na to nadzienie jablkowe i zetrzec na nie druga czesc ciasta.
Ciasto mozna rozdrobnic w TM - kawalki ciasta
20 sek./obr. 5 Piec okolo 45-50 do godziny, az powierzchnia ladnie sie zrumieni. Lekko przestudzic, posypac cukrem pudrem. Pyszna zarowno ciepla jak i zimna.
Ciasto:
Nadzienie:
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Jest to przepis na dosc spora forme. Ja czesto robie z polowy porcji i pieke w sredniej (23cm) tortownicywtedy jest znacznie wyzsze
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzBeatko proszę podaj ilość składników na...
Beatko proszę podaj ilość składników na ciasto. Pozdrawiam