3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Świąteczne ciasto piernikowo - marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

24 porcja/porcje/porcji

Polewa czekoladowa

  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 60 gramów wody
  • 60 gramów cukru
  • 60 gramów masła

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 0,5 płaskich łyżeczek ostrej papryki
  • 60 gramów bakalii różnych
  • 30 gramów skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 100 gramów oleju, pół szklanki
  • 2 płaskie łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia
  • 2 płaskich łyżeczek sody oczyszczonej
  • 2 czubatych łyżeczek przyprawy piernikowej
  • 2 czubatych łyżeczek kakao
  • 250 gramów mąki tortowej, 2 szklanki
  • 380 gramów cukru, 2 szklanki
  • 4 jajka cale
  • 400g gramów marchwi, 2 szklanki
5

Przygotowanie

    Polewa czekoladowa
  1. Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w naczyniu Closed lid i pokruszyć 7sek obrót 8. Dodać wodę, cukier, kakao, gotować 15min obrót 3 z koszyczkiem na pokrywce. 

  2. dodać masło, wymieszać 1min obrot 3.

  3. Ciasto
  4. Obrać marchewkę, pokroiśc na mniejsze kawałki, wrzucić do naczynia Closed lid, rozdrobnić 5 sekund obrót 6. Przesypać do innej miski, wyczyscić naczynię Closed lid

  5. Do naczynia Closed lid wbić jajka, wsypać cukier. Mieszać 4min obrót 4, następnie założyć motylek  i mieszać jeszcze 2 min obrót 4. 

  6. Zdjąć motylek, zamknąć pokrywę. Ustawić mieszanie 2min obrót 4. W tym czasie wsypywać stopniowo przez otwór w pokrywie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą piernikową, kakao i papryką.

  7. Dodać olej, wymieszać 1min obrót 4

  8. Dodać marchew, bakalie i skórkę pomarańczową, wymieszać Counter-clockwise operation 30sekund obrót 4

  9. Piec 40-50 min w temperaturze 200 stopni, grzanie góra dół na środku piekarnika.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

150g marchwi można zastąpić jabłkiem - ciasto będzie wtedy bardziej mokre.

Zamiast przyprawy piernikowej można dodać sam cynamon.

Zamiast bakalii i skórki pomarańczowej inne dodatki wg uznania. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Czy ten piernik można przełożyć powidłem...

    Zgłoszony przez Kasia Penar na grudnia 17, 2016 at 20:59.

    Czy ten piernik można przełożyć powidłem śliwkowym? Będzie pasowało? Chcę go upiec na święta do teściów i będzie to mój pierwszy piernik, chciałabym żeby zachwycił tmrc_emoticons.) I jakiej wielkości ma być blaszka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super ciasto polecam wszystkim

    Zgłoszony przez Zofia1954 na grudnia 11, 2016 at 23:41.

    Super ciasto polecam wszystkimCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super  ciasto.  Nie

    Zgłoszony przez panipuf na listopada 13, 2015 at 21:36.

    Super  ciasto.  Nie przetrwało  u nas w domu doby. Na drugi dzień robiłam znowu. Zapisuje je do ulubionych. Mniam pycha.  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piernik wygląda przepysznie!

    Zgłoszony przez Kocica na grudnia 27, 2014 at 13:39.

    Piernik wygląda przepysznie! Przepis dodany do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Jestem Agata tmrc_emoticons.)

    Przyjaciele są jak ciche anioły, które podnoszą nas, kiedy nasze skrzydła zapominają jak latać.

    Antoine de Saint-Exupéry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dorotko gratuluję piernik

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 24, 2014 at 19:04.

    Dorotko gratuluję tmrc_emoticons.) piernik wypróbuję na sylwestra tmrc_emoticons.;) Dziękuję za przepis i pozdrawiam  Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze