3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

świąteczne ciasteczka imbirowe


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wymieszać z imbirem, cynamonem,sodą, goździkami, solą.

    2. do Closed lid z motylkiem włożyć masło i  utrzeć na puszystą masę, obr.1/2-3min, stopniowo dodając oba cukry i nadal ucierając. Dodać jajko, wanilię i dalej utrzeć.

    3. Wyjąć motylek i wsypać suche składniki i wymieszać obr.2-3 aż powstaqnie miękka masa

    4. Obtaczając dłonie w mące z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporej odległości od siebie, gdyż sporo rosną, delikatnie spłaszczyć dłonią,

    5. Piec w temperaturze 175ºC przez 12 - 18 minut do lekkiego zezłocenia. Ciastka dłużej pieczone będą bardziej kruche na zewnątrz. Studzić na kratce.

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • opcjonalnie

    Zgłoszony przez lidien na grudnia 14, 2012 at 22:29.

    opcjonalnie tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A ten cukier do obtaczania

    Zgłoszony przez radekfoto na grudnia 14, 2012 at 22:27.

    A ten cukier do obtaczania ciasteczek potrzebny?????

    radekfoto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)Lidziu kilka dni temu

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 14, 2012 at 10:25.

    tmrc_emoticons.)Lidziu kilka dni temu piekłam ciasteczka są pyszne tmrc_emoticons.) Mam podobny przepis tmrc_emoticons.;) Twój rownież wypróbuję Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze