3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

słodka tarta serowa


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

polewa czekoladowa

  • 1 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 20 gramów masła
  • 100 gramów gorzkiej czekolady
  • 170 gramów cukru
  • 1 MT mleka

masa twarogowa

  • 50 gramów śmietany
  • 2 jajka cale
  • 50 gramów cukru pudru
  • 50 gramów mąki
  • 500 gramów twarogu

ciasto kruche

  • 1 szczypty soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 żółtko kurze
  • 10 gramów cukru pudru
  • 120 gramów masła, u mnie 'Kasia'
  • 250 gramów mąki
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w podanej kolejności w  Blokada naczynia miksującego i wymieszać obroty 6 / 30 sek. 

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do małej miseczki i odstawiamy na 30 minut do lodówki.

    Po upływie czasu wylepiamy formę do tarty ciastem, nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20 minut.

    Po tym czasie ściągamy folię z formy i pieczemy jeszcze 10 minut 160 st.

  2. masa twarogowa
  3. Do Blokada naczynia miksującego wbić jajka ( ja dałam jeszcze dodatkowo białko, które zostało mi z kruchego ciasta ) i zmiksować 15 sek/ obr 4.

    Dodać pozostałe składniki i wymieszać 25 sek/ obr 4.

    Ja miałam twarożek wiejski, więc dłużej mieszałam.

     

  4. pieczenie
  5. Masę serową wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 180 st/ 40 minut.

  6. Polewa czekoladowa
  7. Cukier wsypać do Blokada naczynia miksującego i zmiksować na puder  20 sek, obr 9. Dodać czekoladę - połamaną na kostki i pozostałe składniki. Podgrzać 5 min, 80 st. , obr 2.

    Gorącą polewą polewamy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia tmrc_emoticons.-)

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tarta jest bardzo łatwa do

    Zgłoszony przez pomidorzyca na października 9, 2015 at 08:40.

    Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania, szybka i bardzo smaczna tmrc_emoticons.)

    Super przepis, gorąco wszystkim polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 24 cm

    Zgłoszony przez anetawilczewska na czerwca 15, 2015 at 07:59.

    24 cm

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam jaka średnica

    Zgłoszony przez Kamila-79 na czerwca 14, 2015 at 20:21.

    Witam jaka średnica naczynia????☺☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie wykładałam formy

    Zgłoszony przez anetawilczewska na maja 12, 2015 at 18:18.

    Ja nie wykładałam formy papierem ani jej nie smarowałam niczym, bo moja forma jest ceramiczna i nic do niej nie przywiera tmrc_emoticons.) Nie mam pojęcia jakiej jest średnicy, bo ponoć jest standardowa tmrc_emoticons.)

    A krzaczki w pozycji masła zostały już usunięte - jakiś ' babol ' się tam wkradł tmrc_emoticons.(

    DZIĘKI ZA CZUJNOŚĆ!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej średnicy forma ? Czy

    Zgłoszony przez OLGIERD75 na maja 12, 2015 at 16:37.

    Jakiej średnicy forma ? Czy wyłożyć ją papierem czy posmarować? w pozycji gdzie jest podane masło dalej są widoczne tylko " krzaczki " czy to ma być jakieś konkretne masło ?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jakiej średnicy forma ? Czy

    Zgłoszony przez OLGIERD75 na maja 12, 2015 at 15:57.

    Jakiej średnicy forma ? Czy wyłożyć ją papierem czy posmarować? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze