Tu jesteś:
4
Składniki
16 porcja/porcje/porcji
Sernik z owocami
Kruche ciasto i posypka
- 250 gramów mąki pszennej
- 20-25 gramów kakao naturalne, niesłodzone
- 110 gramów cukru, drobnego
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli morskiej
- 150 gramów masła, niesolonego, zimnego
- 1 jajko
Masa serowa
- 1000 gramów twarogu, sernikowego
- 150-160 gramów cukru, drobnego
- 1 budyń waniliowy, w proszku
- 1 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 jajka
Owoce
- 400 gramów malin
- 2 brzoskwinie lub nektaryny
-
6
3h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Piknik Grill Prezent Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Szybkie Podwieczorek Deser Ciasto
5
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
"Blokada naczynia miksującego" Dno tortownicy o średnicy około 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (zapinając obręcz, wypuścić papier na zewnątrz), brzegi posmarować lekko masłem klarowanym.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, kakao, cukier, proszek, sól, pokrojone zimne masło oraz jajko, wyrabiać: interwał 2 minuty.
- Ciasto podzielić na 3 części, 2/3 wyłożyć palcami po kawałku na dnie tortownicy i brzegach obręczy do wysokości około 2-3 cm
1/3 ciasta włożyć do lodówki. - Umyć i osuszyć naczynie miksujące
- W naczyniu miksującym umieścić twaróg sernikowy, cukier, budyń, skrobię oraz jajka.
- Składniki wymieszać delikatnie za pomocą kopystki, następnie zakłądamy miarkę na pokrywę naczynia miksującego i ustawiamy 1 min., obr.7, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę serową wyłożyć na uprzednio przygotowany spód ciasta.
- Umieścić ciasto w rozgrzanym piekarniku i piec 50 min (góra dół), po tym czasie górę przykryć folią aluminiową i dopiec SAM DÓŁ jeszcze 10 minut.
- Po upieczeniu sernik przestudzić, przechowywać w lodówce
Smacznego!
Przepis jest przerobioną na termomiks wersją przepisu na sernik z malinami dostępnego na stronie Kwestia Smaku.
Kruche ciasto i posypka
Masa serowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzviola309: Proszę się nie obawiać, choć zapewne...
viola309: Proszę się nie obawiać, choć zapewne to kwestia twarogu. Osobiście polecam wyłącznie "Mój ulubiony" z Wielunia, nie trzeba niczego podpiekać, owoce nie opadają, zawsze wychodzi
Smacznego i cieszę się, że smakowało!
Zrobiłam i ja.ser po zmiksowaniu byl wręcz...
Zrobiłam i ja.ser po zmiksowaniu byl wręcz płynny i obawialam się ze maliny opadną na dno.podpieklam spod przez 10 minut i na to ser.Ciadto jedt pyszne i b.efektownie wygląda .Polecam.
ciekawy przepis. Polecam
ciekawy przepis. Polecam
Ten sernik jest wyśmienity!Przepis dopasowałam...
Ten sernik jest wyśmienity!Przepis dopasowałam do swoich kubków smakowych 😊dodając 50g więcej cukru do masy bo daję twarog niemielony z kostki i trochę aromatu migdałowego czy waniliowego a na górę same maliny dość gęsto i odrobiną soku z malin(wtedy tak się skrystalizuje !mega !)Spód wczesniej podpiekam z 10minut i czas pieczenia calego ciasta zdecydowanie max 45-50minut wyjmuję i dojdzie przy studzeniu!Jest to jeden z najlepszych i najprostszych przepisów!Polecam!
PALCE LIZAĆ.GORĄCO POLECAM
PALCE LIZAĆ.GORĄCO POLECAM
Przepis fajny smakuje rewelacyjnie polecam
Przepis fajny smakuje rewelacyjnie polecam
Leonek2013: polecam, robiłam już wielokrotnie,...
Leonek2013: polecam, robiłam już wielokrotnie, ten sernik nie może się nie udać, proszę tylko zwrócić uwagę, żeby twaróg był dobrej jakości.
Koniecznie musze wyprobowac, bo wyglada obłędnie...
Koniecznie musze wyprobowac, bo wyglada obłędnie -
)))
rusek8888: Bardzo się cieszę, pozdrawiam
rusek8888: Bardzo się cieszę, pozdrawiam
Ciasto wyszło bardzo dobrze wszystkim gością...
Ciasto wyszło bardzo dobrze
wszystkim gością smakowało. Polecam