3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik rosa


Wydrukuj:
4

Składniki

100 g

ciasto

  • 1 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 250 g mąki przennej typ.450
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 30 g cukru

Masa serowa i piana z białek

  • 1000 g twarogu
  • 5 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 650 g mleka
  • 120 g oleju
  • 1 szczypta soli
  • 6
    2h 40min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Cukier wsypać do suchego naczynia i zmiksować 10s/obr. 10 i przełóżyć do innego naczynia.

  2. Ciasto
  3. Do Blokada naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 1 min/Ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej wyłożoną papierem formę.

  4. Masa serowa
  5. Do Blokada naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko, olej i zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto i piec 50 min 180stopni piekarnik ustawiony góra dół i 10 min piekarnik ustawiony tylko na dół.

  6. Piana z białek
  7. Do suchego Blokada naczynia miksującego założyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 1 min 30s/ obr. 3. Następnie ubijać 1 min. 30s/obr. 3 jednocześnie wsypując powoli cukier zmiksowany na początku. Po upływie czasu wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto i ponownie piec 10 min w 180 stopni.

    Najlepiej podawać po 2 godzinach aż ciasto stężeje.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Po pół godzinie pojawiają się na wierzchu ciasta kropelki jakby rosa


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pomimo mało precyzyjnego opisu zrobiłam sernik...

    Zgłoszony przez rudoslawa na marca 30, 2024 at 15:49.

    Pomimo mało precyzyjnego opisu zrobiłam sernik ponieważ TM mam już od 20lat i to nie problemCiasto Lubię piec więc dodatkowo lekko zmodyfikowałam przepis dodając jeszcze małe opakowanie serka Mascarpone , żeby się nie zmarnował i nie zajmował mi miejsca w lodówce tuż przed świętamiMieszanie Sernik wyszedł piękny bo wysoki i przepychota w smaku 👌

    rudoslawa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Grażyna Kamińska: Dziękuję za podpowiedź! ...

    Zgłoszony przez mtyska na marca 20, 2021 at 13:35.

    Grażyna Kamińska: Dziękuję za podpowiedź! Smile Zdecydowanie skorzystam z tamtego przepisu. W tym niestety za dużo niejasności, dlatego nie rozumiem skąd takie dobre oceny.Puzzled Albo fake, albo to po prostu ocena "Sernika rosy", a nie tego konkretnego przepisu Tongue

    Dla tych, którzy będą czytać ten komentarz dorzucam link do tamtego lepszego przepisu https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/sernik/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Agnieszka Wilas: przeglądam ten przepis w 2021...

    Zgłoszony przez mtyska na marca 20, 2021 at 13:26.

    Agnieszka Wilas: przeglądam ten przepis w 2021 roku i nadal nie wiadomo jaka wielkość blaszki :/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Magda.Lena: Dziwny komentarz... właśnie uparcie...

    Zgłoszony przez mtyska na marca 20, 2021 at 13:22.

    Magda.Lena: Dziwny komentarz... właśnie uparcie szukam w przepisie jaka blaszka i tam ani słowa Puzzled O jakim przepisie Pani pisała?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny! Prawie wszyscy proszą o przepis. Dużym...

    Zgłoszony przez IzabelaJS na grudnia 29, 2019 at 21:57.

    Pyszny! Prawie wszyscy proszą o przepis. Dużym plusem jest też to, że nie opada😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam już kilka razy. Sernik wychodzi smaczny

    Zgłoszony przez ToczMar na listopada 8, 2018 at 12:15.

    Robiłam już kilka razy. Sernik wychodzi smaczny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hej, czy można zamiast ciasta dać biszkopty?...

    Zgłoszony przez DorkaO na lipca 28, 2018 at 16:34.

    Hej, czy można zamiast ciasta dać biszkopty? Jeszcze tego sernika nie robiłam, ale chce spróbować z biszkoptami.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne smietankowe ciasto! Wyszlo dorodne i...

    Zgłoszony przez henrietta na marca 17, 2018 at 19:16.

    Pyszne smietankowe ciasto! Wyszlo dorodne i wysokie. Łatwo sie je robi goście zachwyceni, polecam !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proponuję ten przepis...

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 14, 2018 at 14:39.
    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam:-...

    Zgłoszony przez Agnieszka Wilas na marca 14, 2018 at 10:19.

    Witam:-
    Jakich rozmiarów powina być blaszka?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam,...

    Zgłoszony przez Iga8213 na stycznia 18, 2018 at 10:25.

    witam,

    Nigdy nie robiłam jeszcze tego ciasta, a nie chciałabym popełnić błędu tmrc_emoticons.;) Jak to jest z tym budyniem? Do masy serowej należy wsypać po prostu sproszkowany budyń?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cukru powinno byc do masy serowej 250g,bo do...

    Zgłoszony przez JustynaJ na września 22, 2017 at 23:51.

    Cukru powinno byc do masy serowej 250g,bo do ciasta jest 30g tmrc_emoticons.) 1/2 z 250g zmiksowanego cukru dalam do masy serowej i 1/2 z 250g do pianki, na oko sypałam. Jak chcecie slodsza to dodajcie do sera 3/4 z 250g, wowczas reszte do pianki-przy takiej proporcji moze sie tak zdarzyc, że mniej rosy wyjdzie na wierzch.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Truda:...

    Zgłoszony przez Kasieczek10 na września 11, 2017 at 09:31.

    Truda:
    Sernik wyszedł faktycznie bardzo smaczny mimo wszystko nadal nie wiem ile tego cukru zmiksować na samym początku.
    Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kasieczek10:...

    Zgłoszony przez Truda na września 11, 2017 at 09:17.

    Kasieczek10:
    W przepisie oryginalnym na nośniku ABC jest ten przepis i tam napisane jest podobnie. Za pierwszym razem w ostatniej chwili doczytałam, że chodzi o żółtka a nie całe jajka. Faktycznie może wprowadzić w błąd.
    Jeśli chodzi o cukier do piany to jest ten zmiksowany na początku cyt. "Cukier wsypać do suchego naczynia i zmiksować 10s/obr. 10 i przełóżyć do innego naczynia"
    Sernik powinien wyjść, tylko piany nie będzie z czego zrobić.

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Póki co jestem zawiedziona tym jak jest napisany...

    Zgłoszony przez Kasieczek10 na września 8, 2017 at 21:09.

    Póki co jestem zawiedziona tym jak jest napisany skład. Ile cukru do piany? Dlaczego masa serowa i piana jest razem. Przez to wbiłam całe jaja do sernika. Właśnie się piecze i ciekawa jestem czy w ogóle wyjdzie. Nieczytelnie napisane. Być może wyjdzie placek ale jeśli nie to trochę produktów poszło w kosz...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny sernik polecam

    Zgłoszony przez moniq06 na czerwca 25, 2017 at 20:14.

    Pyszny sernik polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszedł rewelacyjnie...........

    Zgłoszony przez sgrass na lutego 19, 2017 at 17:28.

    wyszedł rewelacyjnie........Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Smak niebiański... tylko nie wyszła mi rosa......

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:32.

    Smak niebiański... tylko nie wyszła mi rosa... ale i tak będzie gościł na moim stole... tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Prosty i smaczny. Ja niestety zrobiłam na...

    Zgłoszony przez Magda.Lena na stycznia 7, 2017 at 01:36.

    Prosty i smaczny. Ja niestety zrobiłam na mniejszej blaszce niż jest podane w przepisie, piekłam 1h 20min i nadal był nie dopieczony lekko na środku więc radzę stosować się do podanej wielkości blachy tmrc_emoticons.) poza tym pyszny.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję. Zrobię na weekendzie

    Zgłoszony przez Asia76 na grudnia 9, 2016 at 13:43.

    Dziękuję. Zrobię na weekendzietmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja kupuję twaróg do serników w...

    Zgłoszony przez Truda na listopada 18, 2016 at 16:38.

    Ja kupuję twaróg do serników w wiaderku z Biedronki albo z Lidla.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jaki ser najlepszy?

    Zgłoszony przez Asia76 na listopada 18, 2016 at 13:21.

    A jaki ser najlepszy?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za przepis - skoro wychodzi, dodaję do...

    Zgłoszony przez jokoona na listopada 11, 2016 at 12:34.

    Dzięki za przepis - skoro wychodzi, dodaję do swoich kolekcji i będę robiła! Parę razy jadłam u siostry - pychotka!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis mam sprawdzony, ciasto wychodzi świetne....

    Zgłoszony przez Truda na października 18, 2016 at 10:08.

    Przepis mam sprawdzony, ciasto wychodzi świetne. Każdy kto go spróbuje pyta jak zrobić rosę.

    Polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze