- TM 5
 
Składniki
ciasto
- 1 łyżeczek proszku do pieczenia
 - 250 g mąki przennej typ.450
 - 1 żółtko
 - 1 jajko
 - 125 g masła
 - 30 g cukru
 
Masa serowa i piana z białek
- 1000 g twarogu
 - 5 jajek
 - 250 g cukru
 - 2 opakowania budyniu waniliowego
 - 650 g mleka
 - 120 g oleju
 - 1 szczypta soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Motylek - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Cukier wsypać do suchego naczynia i zmiksować 10s/obr. 10 i przełóżyć do innego naczynia.
Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć wszystkie składniki na ciasto i wyrobić 1 min/
"Ciasto" . Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej wyłożoną papierem formę.Do
"Blokada naczynia miksującego"  włożyć twaróg, żółtka, cukier, budynie, mleko, olej i zmiksować 3 min/obr. 6. Powstałą masę wylać na ciasto i piec 50 min 180stopni piekarnik ustawiony góra dół i 10 min piekarnik ustawiony tylko na dół.Do suchego
"Blokada naczynia miksującego"  założyć motylek i wlać białka, dodać szczyptę soli i ubijać 1 min 30s/ obr. 3. Następnie ubijać 1 min. 30s/obr. 3 jednocześnie wsypując powoli cukier zmiksowany na początku. Po upływie czasu wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę na ciasto i ponownie piec 10 min w 180 stopni.Najlepiej podawać po 2 godzinach aż ciasto stężeje.
Ciasto
Masa serowa
Piana z białek
Porady
Po pół godzinie pojawiają się na wierzchu ciasta kropelki jakby rosa
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Pomimo mało precyzyjnego opisu zrobiłam sernik ponieważ TM mam już od 20lat i to nie problem
"Ciasto"  Lubię piec więc dodatkowo lekko zmodyfikowałam przepis dodając jeszcze małe opakowanie serka Mascarpone , żeby się nie zmarnował i nie zajmował mi miejsca w lodówce tuż przed świętami
"Mieszanie"  Sernik wyszedł piękny bo wysoki i przepychota w smaku 👌
            
Grażyna Kamińska: Dziękuję za podpowiedź!
 Zdecydowanie skorzystam z tamtego przepisu. W tym niestety za dużo niejasności, dlatego nie rozumiem skąd takie dobre oceny.
 Albo fake, albo to po prostu ocena "Sernika rosy", a nie tego konkretnego przepisu 
Dla tych, którzy będą czytać ten komentarz dorzucam link do tamtego lepszego przepisu https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/sernik/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690
Agnieszka Wilas: przeglądam ten przepis w 2021 roku i nadal nie wiadomo jaka wielkość blaszki :/
Magda.Lena: Dziwny komentarz... właśnie uparcie szukam w przepisie jaka blaszka i tam ani słowa
 O jakim przepisie Pani pisała?
            
Pyszny! Prawie wszyscy proszą o przepis. Dużym plusem jest też to, że nie opada😀
Robiłam już kilka razy. Sernik wychodzi smaczny
            
Hej, czy można zamiast ciasta dać biszkopty? Jeszcze tego sernika nie robiłam, ale chce spróbować z biszkoptami.
Pyszne smietankowe ciasto! Wyszlo dorodne i wysokie. Łatwo sie je robi goście zachwyceni, polecam !!!
Proponuję ten przepis
            
https://www.przepisownia.pl/slodkie-wypieki-przepisy/sernik/nvsvqlq1-44010-896312-cfcd2-g31s5690 zawsze wychodzi
Witam:-
Jakich rozmiarów powina być blaszka?