1 Sernik

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Sernik


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

24 kawałek/kawałki/kawałków

Sernik

  • Ciasto
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 120 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Nadzienie
  • 5 jajek
  • 1000 g twarogu
  • 600 g mleka
  • 350 g cukru
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 6
    1h 10min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie 1h 0min
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Ciasto
      Nagrzać piekarnik do temp. 180°C.
    2. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 50 s/ Closed lid / Dough mode . Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkować ciasto na prostokąt, włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem (około 40 x 24 x 6 cm).

      Nadzienie
    3. Rozbić jajka i oddzielić białka od żółtek, do naczynia miksującego włożyć żółtka, twaróg, dodać mleko, 250 g cukru, olej słonecznikowy, budyń waniliowy, wymieszać 1 min 30 s/obr. 6. Masę rozprowadzić równomiernie na cieście i piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 180°C przez 50 minut. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
    4. Do naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zemleć 10 s/obr. 10, przełożyć do innego naczynia.
    5. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać białka, wsypać cukier puder i sól, ubić 5 min/obr. 3. Po 50 minutach wyjąć ciasto z piekarnika (nadzienie wydaje się nadal płynne), dokładnie rozprowadzić pianę z białek na wierzchu ciasta i piec w piekarniku w temp. 180°C kolejne 10 minut. Pozostawić w formie na kilka godzin do ostygnięcia.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • szybki i atwy w wykonaniuzaraz wycigam z...

    Zgłoszony przez barbara@ na lipca 8, 2017 at 11:08.

    szybki i łatwy w wykonaniu,zaraz wyciągam z piekarnika; wygląda i pachnie nieziemsko tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobione. Będę wracać do tego przepisu

    Zgłoszony przez Evvva na lutego 16, 2017 at 15:20.

    Zrobione. Będę wracać do tego przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy białka najpierw ubić a potem dodać cukier...

    Zgłoszony przez Emszob na stycznia 18, 2017 at 13:23.

    Czy białka najpierw ubić a potem dodać cukier czy wszystko od razu wrzucic, bo mam wątpliwości czy się ubiją. Ja w kuchni laik więc pytam 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto pyszne tylko rosa bardzo delikatna

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 2, 2016 at 19:51.

    Ciasto pyszne tylko rosa bardzo delikatnaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę po raz drugi -znika z prędkością...

    Zgłoszony przez dysia na listopada 27, 2016 at 21:57.

    Piekę po raz drugi -znika z prędkością światła Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne wyszło. Robiłem w TM5....

    Zgłoszony przez GusGus na listopada 22, 2016 at 07:34.

    Bardzo pyszne wyszło. Robiłem w TM5.



    Tylko wyrabiać ciasto musiałem dłużej. Po 50s było jeszcze w stanie sypkim. Nastawiłem ponownie na 50s i już wyszła ładna kulka ciasta.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serniczek rewelacja. dla osób lubiących...

    Zgłoszony przez lukson na listopada 15, 2016 at 11:21.

    Serniczek rewelacja. dla osób lubiących pokombinować polecam dodanie jednego budyniu waniliowego i jednego bananowego i dodatkowo dwie łyżeczki cukru waniliowego do masy. robi robotę tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześc, prosze napiszcie jakiego twarogu...

    Zgłoszony przez desta12b na października 28, 2016 at 15:50.

    Cześc, prosze napiszcie jakiego twarogu używacie. Z góry dzięki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto super chociaż

    Zgłoszony przez Puszkin na października 3, 2016 at 18:39.

    ciasto super chociaż thermomix tm5 wyszło dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pysznosci

    Zgłoszony przez babs na września 13, 2016 at 13:01.

    Pysznosci

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny sernik, napewno

    Zgłoszony przez pawbry na lipca 9, 2016 at 20:03.

    Przepyszny sernik, napewno jeszcze nie raz zrobimy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepszy sernik jaki robiłam

    Zgłoszony przez Agata 1983 na marca 25, 2016 at 18:36.

    Najlepszy sernik jaki robiłam do tej pory. 

    Dodatkowo dodaje jeszcze owoce np wiśnie lub ananas (tylko muszą być odsaczone) Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piękny ! U mnie wyrosły góry

    Zgłoszony przez patryszka121 na lutego 13, 2016 at 14:27.

    Piękny ! U mnie wyrosły góry i doliny, a po rosie ani śladu, ale mam nadzieję żę w smaku będzie dobry tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robiłam sernik.

    Zgłoszony przez apage_borsuk na grudnia 30, 2015 at 14:22.

    Pierwszy raz robiłam sernik. Wyszedł fantastycznie! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny,mniam  

    Zgłoszony przez arcia74 na grudnia 6, 2015 at 22:36.

    Przepyszny,mniam tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • rewelacja! Uwielbiam l

    Zgłoszony przez efunia79 na listopada 29, 2015 at 16:01.

    rewelacja! Uwielbiam Cooking 7 l

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pycha !

    Zgłoszony przez grayeyse na listopada 20, 2015 at 16:03.

    pycha !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super ! Do sera dałam

    Zgłoszony przez dagis na października 20, 2015 at 12:43.

    Przepis super ! Do sera dałam mniej cukru i całe jajka, a nie robiłam już piany na wierzch sernika. Też wyszedł super !!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam z książki ABC, ale

    Zgłoszony przez AngelinaK na października 3, 2015 at 23:40.

    Robiłam z książki ABC, ale przepis podobny. Najlepszy sernik jaki zrobiłam tmrc_emoticons.8) Dałam dużo mniej cukru, ale dla nas był idealny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam to ciasto na

    Zgłoszony przez Zakochana w Thermomixie na czerwca 6, 2015 at 14:16.

    Zrobiłam to ciasto na urodziny mojego partnera, choć jak się okazało on w ogóle nie lubi serników. No cóż początkowo zaliczyłam wtopę. Jednak spróbował i od tego momemntu słuchałam tylko: "wyśmienite, przepyszne, genialne i że mam mu do końca życia piec ciasta". Z thermomixem to ja mogę tak zawsze tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjny przepis

    Zgłoszony przez Wpgrzyb na czerwca 5, 2015 at 21:45.

    Rewelacyjny przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszny sernik i taki

    Zgłoszony przez agnieszka99 na maja 24, 2015 at 19:20.

    pyszny sernik i taki delikatny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota.Wszystkim smakuje.

    Zgłoszony przez eula na maja 24, 2015 at 18:11.

    Pychota.Wszystkim smakuje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serniczek wyjątkowy, wyszedł

    Zgłoszony przez bozenato na kwietnia 5, 2015 at 20:44.

    Serniczek wyjątkowy, wyszedł tak jak na zdjeciu,

    lekki i smaczny, pozdrawiam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Serniczek sobie stygnie...ale

    Zgłoszony przez monika6500 na marca 8, 2015 at 09:10.

    smileys Serniczek sobie stygnie...ale zapach rozchodzi się po całej kuchni smileys

    [[wysiwyg_imageupload:2290:]]

     

         

     

     

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYCHA! Nic dodać, nic ująć.

    Zgłoszony przez marta6000 na marca 5, 2015 at 22:08.

    PYCHA! Nic dodać, nic ująć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moja rodzina uwielbia ten

    Zgłoszony przez Żanetka na lutego 15, 2015 at 06:54.

    Moja rodzina uwielbia ten sernik, a dzieci uwielbiają piankę  Party Obowiązkowy przepis tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepyszny sernik! chyba

    Zgłoszony przez mjusta2000 na stycznia 17, 2015 at 13:02.

    przepyszny sernik! chyba najlepszy jaki jadlam.... my go za kazdym razem przed podaniem podgrzewamy w mikrofali i jest wyborny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Ciasto

    Zgłoszony przez Giguś na listopada 17, 2014 at 14:05.

    Super przepis. Ciasto posmakowało całej mojej rodzinie. Mniam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik -pychotka!!! Polecam:)

    Zgłoszony przez malgozalka na listopada 2, 2014 at 09:24.

    Sernik -pychotka!!! Polecamtmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziekuje za pomoc w takim

    Zgłoszony przez Aga-Kraków na września 9, 2014 at 15:06.

    dziekuje za pomoc tmrc_emoticons.) w takim razie nie potrzebnie go przetczymałam bo nigdy nie piekłam sernika i myslałam że jest nie upieczony tmrc_emoticons.) 

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ser przed wyłożeniem piany

    Zgłoszony przez Meg na września 8, 2014 at 20:36.

    Ser przed wyłożeniem piany jest półpłynny, lekko ścięty na górze, ale przy wyjmowaniu brytfanki "rusza się". Piana na górze ma być miękka, bo wtedy robi się na placku po wystudzeniu tzw "rosa", bo inna nazwa tego sernika to "Sernik Rosa" lub "Sernik z Rosą". Nie polecam dluższego przetszymywania samego sera w piekarniku, gdyż potem piana (po upieczeniu) lubi od niego odpadać (przy krojeniu).

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja robiłam go wczoraj

    Zgłoszony przez Aga-Kraków na września 8, 2014 at 12:42.

    ja robiłam go wczoraj pierwszy raz i wyszedł przepyszny Big Smile

    Ale powiedziecie mi czy po tych 50 minutach on ma byc taki "lejący" się? Kurde bo sie wystraszyłam i go przytrzymałam do 80 minut, i kurde troche mi się zarumienił ser na górze. Ale w sumie potem troche faktycznie stwardniał.

     

    i drugie pytanko,czy ta beza na górze ma być bardziej chrupiąca czy taka miekka? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mega dobry i prosty

    Zgłoszony przez Asik81 na lipca 7, 2014 at 16:05.

    Mega dobry i prosty serniczek! Rozpływa sie w ustach.

    Ja użyłam twarogu smietankowego i budyniu smietankowego. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sernik robie raz w tygodniu,

    Zgłoszony przez Aneya na stycznia 16, 2014 at 15:37.

    Sernik robie raz w tygodniu, to już taka weekendowa tradycja tmrc_emoticons.)

    Ja zmniejszyłam nieco ilość mleka do 500 gramów żeby sernik był bardziej zbity - akurat taka konsystencja nam bardziej pasuje tmrc_emoticons.)

    Jak nie mam budyniu to daję mąkę ziemniaczaną - 2 x 40g

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekłam ten serniczek już

    Zgłoszony przez Meg na sierpnia 7, 2013 at 20:40.

    Piekłam ten serniczek już kilkanaście razy. Jest wspaniały, mięciutki. Ja zwiększam cukier, który dodaje się do sera o 50 gram, dodaję też cukier waniliowy wykoany w TM i swoją skórkę pomarańczową. Do piany też dodaję cukier waniliowy z TM. A sernik robię ze zwykłego twarogu półtłustego z kostki, czasem mieszam go nawet z chudym i jest pyszny. Wszyscy znajomi się nim zachwycają.

    Meg

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten sernik jest po prostu

    Zgłoszony przez GoŚka2 na stycznia 21, 2012 at 16:32.

    Ten sernik jest po prostu wyśmienity. Thermomix posiadam od tygodnia i nigdy przedtem nie piekłam ciast bo mi się po prostu nie chciało, teraz gdy mam to złote urządzenie postanowiłam że pora coś upiec. Wyszedł choć zamiast budyniu dałam cukier waniliowy i corn flour. Ciasto wcale nie ma zakalca ale posypałam je kakao jak radziła jedna z pań (bez bułki tartej), sernik jest puszysty i rozpływa się w ustach. Dziś odwiedzają mnie koleżanki by zobaczyć co to za urządzenie więc sernik jest tak jakby popisowy - będzie jeszcze koktail truskawkowo bananowy. Choć urządzenie jest drogie ale naprawdę warte swej ceny. Polecam sernik...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja używam w kostce i zawsze

    Zgłoszony przez kucharz na sierpnia 5, 2011 at 09:04.

    Ja używam w kostce i zawsze wychodzi pyszna masa serowatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A jakiego sera użyć? Twarogu

    Zgłoszony przez madeira na sierpnia 4, 2011 at 14:48.

    A jakiego sera użyć? Twarogu w kostce, czy takiego z wiaderka na serniki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam ten sernik juz kilka

    Zgłoszony przez martuszkaz na maja 30, 2011 at 07:38.

    Robiłam ten sernik juz kilka razy.Zawsze wychodzi rewelacyjnie ! Ten przepis jest fantastyczny !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry sernik. Ciasto

    Zgłoszony przez Iwonka na maja 29, 2011 at 16:50.

    Bardzo dobry sernik. Ciasto po rozłożeniu na blachę posypuję kakao i cienką warstwą bułki tartej wtedy ciasto nie nasiąka masą serową i nie jest "zakalcowate" tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robię podobny sernik, jednak

    Zgłoszony przez kasztelanka na kwietnia 27, 2011 at 10:44.

    robię podobny sernik, jednak przepis i składniki bardziej bogate tmrc_emoticons.;) robię go zwykle na święta i zawsze mam jeden kłopot: nie mieści mi się w blaszce tmrc_emoticons.;) co święta zapominam o kupieniu wyższej tmrc_emoticons.;)

    ale sam sernik WYSMIENITY, a przepis znalazłam kiedyś na jakimś forum tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Choć ciasto po wyłożeniu na

    Zgłoszony przez monika_z na stycznia 16, 2011 at 09:03.

    Choć ciasto po wyłożeniu na blachę wydawało się troszkę nie wyrobione - wyszedł rewelacyjne ! Pieczony pierwszy raz - przez kompletnie nie doświadczoną kucharkę tmrc_emoticons.)

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • izabela napisał: masa serowa

    Zgłoszony przez Alicja Bończak na stycznia 5, 2011 at 14:00.

    izabela

    masa serowa dobra, ale ciasto zakalec (nie da się zjeść). Może powinno się go przed zalaniem masą serową włożyć na chwilę do piekarnika?

    A może Pani piekarnik słabiej grzeje od spodu? Mi też jeszcze nigdy nie wyszedł zakalec, a robilam je parę razy. Może proszę spróbować podpiec ciasto przed wylaniem masy serowej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Piekę ten sernik z

    Zgłoszony przez ela7 na grudnia 18, 2010 at 22:11.

    Piekę ten sernik z częstotliwością raz w tygodniu już od dłuższego czasu - jeszcze ani razu nie wyszedł mi zakalec. Jest zawsze rewelka!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny, bardzo dobry

    Zgłoszony przez oliwka.nowa5@wp.pl na grudnia 18, 2010 at 19:10.

    Przepyszny, bardzo dobry przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny, bardzo dobry

    Zgłoszony przez oliwka.nowa5@wp.pl na grudnia 18, 2010 at 19:10.

    Przepyszny, bardzo dobry przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • masa serowa dobra, ale ciasto

    Zgłoszony przez izabela na grudnia 13, 2010 at 17:15.

    masa serowa dobra, ale ciasto zakalec (nie da się zjeść). Może powinno się go przed zalaniem masą serową włożyć na chwilę do piekarnika?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To po prostu sernik Fredzi z

    Zgłoszony przez ela7 na grudnia 7, 2010 at 17:43.

    To po prostu sernik Fredzi z książki. Nieco inna gramatura masy serowej jest w ksiązce

     Ale ciasto faktycznie pycha i zawsze się uda. Rozpływa sie w ustach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze