3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK PISTACJOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

SERNIK PISTACJOWY

  • 180 gramów ciastek maślanych, u mnie SONDEY LIDL
  • 50 gramów masła
  • 600 gramów sera, na sernik - u mnie Mój Ulubiony
  • 160 gramów serka typu creamy cheese, u mnie ŁACIATY
  • 200 gramów pasty pistacjowej
  • 100 gramów śmietany, 36% tłuszczu
  • 130 gramów cukru, drobnego do wypieków
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 6
    10h 55min
    Czas całkowity 10h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    SPÓD
  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 18o°C. Tortownicę (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, rozdrobnić 10 s/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 1.
  4. Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka, wymieszać 10 s/obr. 3. Przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy i za pomocą dłoni rozprowadzić po całej powierzchni, docisnąć do dna i brzegów. Odstawić do lodówki na 10-15 min. Umyć naczynie miksujące.
  5. MASA SEROWO-PISTACJOWA
  6. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć ser na sernik, ser typu creamy cheese, pastę pistacjową (patrz wskazówka), cukier i mąkę ziemniaczaną, wlać śmietankę. Wymieszać 10 s/obr. 3,5.
  7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać 1 min/obr. 3,5, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać po jednym jajku. Masę przemieszać kopystką, ostrożnie wylać na przygotowany wcześniej spód.
  8. Piec 15 min (180°C), następnie zmniejszyć temp. do 160°C i piec 40 min (160°C). Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz., następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 6 godz (najlepiej na całą noc).
  9. Górę posypać rozdrobnionymi pistacjami oraz płatkami suszonych kwiatów.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Pastę pistacjową przygotujesz z przepisu, który znajdziesz u mnie na profilu.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy