SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler Przepis jest nieprzetestowany
Author picture gabi49
utworzono: 04/2/12 zmieniono dnia: 04/2/12

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK KRAKOWSKI W KRATKĘ w/g przepisu Magdy Gessler

Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

CIASTO
  • 150 g masła
  • 300 g mąki
  • 1 jajko kurze
  • 1 żółtko
  • masło do formy
MASĘ SEROWĄ
  • 10 jajek
  • 250 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1000 g twarogu tłustego
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki rodzynek koryntek, namoczonych w rumie
  • 2 czubate łyżki skórki pomarańczowej, smażonej
  • szczypta soli
  • 6
    1h 20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie 1h 0min
  • 7
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

    CIASTA
  1. Do Closed lid włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać przy pomocy kopystki 40sek/obr.5



    Ciasto wyjąć z Closed lid, zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

  2. MASA SEROWA:;



    1. Do Closed lid wbić białka,  dodać szczyptę soli, ubić za pomocą motylka 7 min/obr.3



    2. Pianę przełożyć do dużej miski



    3. Do Closed lid cukier i żółtka, ucierać 3 min/obr. 6



    4. Dodać ser, mąkę ziemniaczaną, ucierać dalej 3 min/obr.6



    5. dodać rodzynki i skórkę, wymieszać 1min/obr.Counter-clockwise operation4



    6. Utartą masę serową pzełożyc do dużej miski z pianą, delikatnie wymieszać kopystką.



     

  3. 2/3 ciasta wylepic wysmarowaną masłem tortownicę, formując wysoki rant. Wyłożyć na nie mase serową. Z reszty ciasta wyciąć paseczki lub zrobić cienkie wałeczki. Ułożyć je w kratkę na wierzchu sera, posmarować żółtkiem.



    Piec w piekarniku około 1 godz.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nic się nie przejmuj. Próbuj
    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 26, 2014 at 23:37.

    Nic się nie przejmuj. Próbuj dalej. Każdemu się to zdarza. mnie też. tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja ostatnio nie wyczuwam
    Zgłoszony przez r.ewelka na stycznia 26, 2014 at 22:51.

    ja ostatnio nie wyczuwam momentu i przebijam samo masło..  :O

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że udało Ci się
    Zgłoszony przez gabi49 na maja 1, 2013 at 18:37.

    Cieszę się, że udało Ci się dojść do metody ubijania białek i śmietany.  tmrc_emoticons.)   Tak to własnie jest. Pamiętaj: wprawa czyni mistrza. Cieszę się też , że sernik smakuje.tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadza się, po metodach prób
    Zgłoszony przez Reni1947 na maja 1, 2013 at 13:11.

    Zgadza się, po metodach prób i błędów dochodzę do tych samych wniosków.

    Obecnie nie ustawiam czasu, a obroty daję nie wyższe niż 3 i pilna obserwacja w jakim stanie są białka.

    Właśnie dziś udało mi się ubić pianę doskonale (4białka - 4min.obr.3 oczywiście z motylkiem).

    To samo muszę poćwiczyć z ubijaniem śmietany, ostatnio nagminnie nie wyczuwam momentu i jest .....masło.

    Pozdrawiam, a sernik jest znakomity, pozatym ciasto kruche uniwersalne również nadaje się do innych wypieków.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czas ubijania białek na piane
    Zgłoszony przez gabi49 na maja 1, 2013 at 12:34.

    tmrc_emoticons.;) Big Smile Czas ubijania białek na piane jest bardzo różny i zależy  od kilku rzeczy, tj: ilości białek, wielkości jajek, świeżości jajek. Podany czas prosze traktować jako orientacyjny, zawsze można wczesniej zajrzeć do naczynia i sprawdzić stopień ubicia. Proszę zwrócić uwagę, że w tym przepisie jest 10 białek, a więc sporo. Nie ma określonego czasu ubijania białek na pianę, zawsze jest to względne. To jest moje zdanie, ale może ktoś ma lepszą receptę.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak należy ubić piane z
    Zgłoszony przez Reni1947 na maja 1, 2013 at 10:47.

    Jak należy ubić piane z białek w thermomiksie, proszę o odpowiedź tych którym zawsze się udaje

    chodzi o czas i obroty - 7min to jednak za długo

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja teżMagdę Gessler uwielbiam
    Zgłoszony przez gabi49 na marca 18, 2013 at 16:24.

    Ja teżMagdę Gessler uwielbiam i cenię za szaloną wiedzę! Ciesze się , że tępi tych kulinarnych brudasów!  Grażynko, marzę ,żeby taka Magda Gessler pokazała jak się gotuje zdrowo z TM!   . Może doczekam zmian? tmrc_emoticons.~

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mozna zmienić kolejność
    Zgłoszony przez gabi49 na marca 18, 2013 at 16:22.

    tmrc_emoticons.;) Mozna zmienić kolejność czynności i najpierw wykonać masę serową, przełożyć do innego naczynia, a potem na końcu ubić pianę , dodać do masy i wymieszać. Jednak ubita wcześniej piana nie powinna podchodzić wodą, bo wyrobienie masy serowej trwa krótko - 7 minut. Jeżeli nawet, to  na dnie nie jest woda, lecz nieubite białko. Można go nie dodawać bo jest to niewielka ilość. Taka zaproponowana kolejność była w przepisie Magdy i ja też tak to ujęłam.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :)  Ubite białka w
    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na marca 17, 2013 at 22:39.

    tmrc_emoticons.)  Ubite białka w Thermomixie zgodnie z przepisem i przełożone do innego naczynia nie podchodzą wodą. tmrc_emoticons.)  Przepis polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy juz ktos inny go robił i
    Zgłoszony przez r.ewelka na marca 17, 2013 at 22:21.

    tmrc_emoticons.) czy juz ktos inny go robił i sie wsyztsko udało? piana nie dostaje wody najpierw zorbiona? dzieki za odpodwiedz Cooking 6

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja tez uwielbiam Magdę i
    Zgłoszony przez magi1 na września 1, 2012 at 21:48.

    Ja tez uwielbiam Magdę i ogladam jej programy, teraz bedzie miała jeszcze jeden nowy i bardzo mnie to cieszy tmrc_emoticons.D a sernik dodaje do wypróbowania, napewno jest pyszny a ja bardzo lubie serniki, pozdrawiam Gabrysiu tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi dziekuję za
    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na sierpnia 30, 2012 at 21:52.

    tmrc_emoticons.) Gabi dziekuję za przepis.Sernik pysznie wygląda Cooking 1  dodałam do ulubionych tmrc_emoticons.;) Moja córka uwielbia Magdę Gessler i jej przepisy Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze