3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki


Wydrukuj:
4

Składniki

Rogaliki

Nadzienie 1

  • utarta róża, płatki róży utarte z cukrem

Nadzienie 2

  • 2 białka
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy, pokrojonych w kostkę

Ciasto

  • 600 gramów pszennej mąki, przesianej
  • 1 kostka masła
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • 3 żółtka

Lukier

  • 200 gramów cukru pudru
  • 30 gramów wody

Przybranie

  • 1 garść płatków migdałowych
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Rogaliki
  1. Nadzienie 1 Utarte z cukrem płatki róż
    Nadzienie 2 Załóż motylek do[/b] naczynia miksującegoClosed lid wbij 2 białka i ubij je na pianę 2 min/obr. 3, przełóż do innego naczynia najlepiej miski. Do dzbanka miksującegoClosed lid wsyp orzechy, i cukier zmiel 20 s/obr. 8, dodaj masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
    Teraz dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojone w kostkę daktyle całość wymieszaj przy pomocy kopystki 5 s//obr. 6. Gentle stir settingkopystką. Przełóż do białek i zamieszajGentle stir setting

  2. Ciasto Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC. Do naczynia miksującegoClosed lidwłóż wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj 2 min/Gentle stir setting



    Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2 mil, następnie podzielić na 8 trójkątów jak tort . Na każdą szerszą część trójkąta nałóż nadzienie i zroluj rogale. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w termoobiegu 170ºC przez 20 min.

  3. Lukier Do naczyniaClosed lid miksującego wsyp cukier i zmiel 15 s/obr. 10 dodaj wodę lub sok z cytryny i zmiksuj 20 s/obr.max 4. Ciepłe rogaliki możesz ozdobić rozpuszczonym lukrem, czekoladą lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub migdałami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na rogale Św Marcina do nadzienia nr 2 dodaj 30 g białego maku sparzonego wrzątkiem (niech się pomoczy we wrzątku z 15min.) i zmielonego z orzechami i cukrem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy