Składniki
Rogaliki
Nadzienie 1
- utarta róża, płatki róży utarte z cukrem
Nadzienie 2
- 2 białka
- 100 gramów cukru
- 100 gramów orzechów włoskich
- 50 gramów masła
- 50 gramów rodzynek
- 50 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
- 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy, pokrojonych w kostkę
Ciasto
- 600 gramów pszennej mąki, przesianej
- 1 kostka masła
- 30 gramów drożdży świeżych
- 3 żółtka
Lukier
- 200 gramów cukru pudru
- 30 gramów wody
Przybranie
- 1 garść płatków migdałowych
-
6
50min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Nadzienie 1 Utarte z cukrem płatki róż
Nadzienie 2 Załóż motylek do[/b] naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbij 2 białka i ubij je na pianę 2 min/obr. 3, przełóż do innego naczynia najlepiej miski. Do dzbanka miksującego
"Blokada naczynia miksującego" wsyp orzechy, i cukier zmiel 20 s/obr. 8, dodaj masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
Teraz dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojone w kostkę daktyle całość wymieszaj przy pomocy kopystki5 s//obr. 6."Mieszanie" kopystką. Przełóż do białek i zamieszaj
"Mieszanie"
- Ciasto Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.Do naczynia miksującego
"Blokada naczynia miksującego" włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj 2 min/
"Mieszanie"
Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2 mil, następnie podzielić na 8 trójkątów jak tort . Na każdą szerszą część trójkąta nałóż nadzienie i zroluj rogale. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w termoobiegu 170ºC przez 20 min.
- Lukier Do naczynia
"Blokada naczynia miksującego" miksującego wsyp cukier i zmiel 15 s/obr. 10 dodaj wodę lub sok z cytryny i zmiksuj 20 s/obr.max 4. Ciepłe rogaliki możesz ozdobić rozpuszczonym lukrem, czekoladą lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub migdałami.
Rogaliki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Na rogale Św Marcina do nadzienia nr 2 dodaj 30 g białego maku sparzonego wrzątkiem (niech się pomoczy we wrzątku z 15min.) i zmielonego z orzechami i cukrem
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz