3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rogaliki


Wydrukuj:
4

Składniki

Rogaliki

Nadzienie 1

  • utarta róża, płatki róży utarte z cukrem

Nadzienie 2

  • 2 białka
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy, pokrojonych w kostkę

Ciasto

  • 600 gramów pszennej mąki, przesianej
  • 1 kostka masła
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • 3 żółtka

Lukier

  • 200 gramów cukru pudru
  • 30 gramów wody

Przybranie

  • 1 garść płatków migdałowych
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Rogaliki
  1. Nadzienie 1 Utarte z cukrem płatki róż
    Nadzienie 2 Załóż motylek do[/b] naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującego wbij 2 białka i ubij je na pianę 2 min/obr. 3, przełóż do innego naczynia najlepiej miski. Do dzbanka miksującegoBlokada naczynia miksującego wsyp orzechy, i cukier zmiel 20 s/obr. 8, dodaj masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
    Teraz dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojone w kostkę daktyle całość wymieszaj przy pomocy kopystki5 s//obr. 6. Mieszaniekopystką. Przełóż do białek i zamieszajMieszanie

  2. Ciasto Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.Do naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującegowłóż wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj 2 min/Mieszanie



    Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2 mil, następnie podzielić na 8 trójkątów jak tort . Na każdą szerszą część trójkąta nałóż nadzienie i zroluj rogale. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w termoobiegu 170ºC przez 20 min.

  3. Lukier Do naczyniaBlokada naczynia miksującego miksującego wsyp cukier i zmiel 15 s/obr. 10 dodaj wodę lub sok z cytryny i zmiksuj 20 s/obr.max 4. Ciepłe rogaliki możesz ozdobić rozpuszczonym lukrem, czekoladą lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub migdałami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Na rogale Św Marcina do nadzienia nr 2 dodaj 30 g białego maku sparzonego wrzątkiem (niech się pomoczy we wrzątku z 15min.) i zmielonego z orzechami i cukrem


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy