thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
50min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
Łatwy
  • TM 5
opublikowany: 06/11/17
zmieniono dnia: 11/11/17

Składniki

Rogaliki

Nadzienie 1

  • utarta róża, płatki róży utarte z cukrem

Nadzienie 2

  • 2 białka
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 50 gramów masła
  • 50 gramów rodzynek
  • 50 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 2 łyżki skórka otarta z pomarańczy, pokrojonych w kostkę

Ciasto

  • 600 gramów pszennej mąki, przesianej
  • 1 kostka masła
  • 30 gramów drożdży świeżych
  • 3 żółtka

Lukier

  • 200 gramów cukru pudru
  • 30 gramów wody

Przybranie

  • 1 garść płatków migdałowych

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Rogaliki
  1. Nadzienie 1 Utarte z cukrem płatki róż
    Nadzienie 2 Załóż motylek do[/b] naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wbij 2 białka i ubij je na pianę 2 min/obr. 3, przełóż do innego naczynia najlepiej miski. Do dzbanka miksującegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsyp orzechy, i cukier zmiel 20 s/obr. 8, dodaj masło, wymieszać 5 s/obr. 6.
    Teraz dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową oraz pokrojone w kostkę daktyle całość wymieszaj przy pomocy kopystki5 s//obr. 6. Mieszanie"Mieszanie" kopystką. Przełóż do białek i zamieszajMieszanie"Mieszanie"

  2. Ciasto Piekarnik rozgrzej do temperatury 170ºC.Do naczynia miksującegoBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włóż wszystkie składniki na ciasto i wyrabiaj 2 min/Mieszanie"Mieszanie"



    Ciasto podziel na 2 części i rozwałkuj na kształt koła o grubości 2 mil, następnie podzielić na 8 trójkątów jak tort . Na każdą szerszą część trójkąta nałóż nadzienie i zroluj rogale. Ułóż na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w termoobiegu 170ºC przez 20 min.

  3. Lukier Do naczyniaBlokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" miksującego wsyp cukier i zmiel 15 s/obr. 10 dodaj wodę lub sok z cytryny i zmiksuj 20 s/obr.max 4. Ciepłe rogaliki możesz ozdobić rozpuszczonym lukrem, czekoladą lub posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi lub migdałami.

Porady

Na rogale Św Marcina do nadzienia nr 2 dodaj 30 g białego maku sparzonego wrzątkiem (niech się pomoczy we wrzątku z 15min.) i zmielonego z orzechami i cukrem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Rogaliki

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: