3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

razowe ciasto marchewkowe


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

  • 150 g cukru
  • 75 g oleju z winogron
  • 1 łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 1 łyżeczki gałki muszkatalowej, mielonej
  • 1 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypty soli
  • 5 kropli aromatu pomarańczowego
  • 1 małe kawałki masła, do posmarowania tortownicy
  • 3 łyżki kaszy manny, do obsypania tortownicy
  • 250 g Marchwii, obranej i pokrojonej na kawałki
  • 4 jajka
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180 C. Tortownicę (średnicy 26 cm) natłuścić masłem i ewentualnie obsypać kaszą manną.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 5s/obr.5. Marchew zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać jajka, cukier, olej, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier waniliowy, wymieszać 15s/obr.3.Obroty wsteczne
  4. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i aromat pomarańczowy, wymieszać 15s/obr.3.Obroty wsteczne
  5. Ciasto wyłożyć na tortownicę, piec ok. 40 min (180 C). Odstawić do ostygnięcia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do ciasta w końcowym etapie można dodać rozdrobnione wcześniej (5s/obr.4) orzechy lub migdały i całość wymieszać kopystką.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto wyszło bardzo pulchne,

    Zgłoszony przez dorabul na stycznia 30, 2016 at 21:23.

    Ciasto wyszło bardzo pulchne, ale za dużo w nim sody. Następnym razem zmniejszę ilość sody do pół łyżeczki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze