3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Rabarbarowiec z jabłkami na kruchym


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

Rabarbarowiec z jabłkami

  • 150 g cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 500
  • 350 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie

  • 5 łodyżek dużych rabarbaru
  • 2 duze jabłka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka do budyniu
  • 7 łyżek cukru
  • 4 łyżki dżemu

Ciasto

  • 6
    2h 20min
    Czas całkowity 1h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasto przygotowujemy na dwa razy.
  1. 150 g cukru wsypujemy do Blokada naczynia miksującego mielimy 15s/obr.10. Cukier puder przekładamy do innego naczynia.
  2. Do Blokada naczynia miksującego wsypujemy 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 175 g masła miękkkiego pokrojonego na kawałki, 2 łyżki zimnej wody i dwa żółtka. Mieszamy przy użyciu kopystki 30s/obr.5.
    Powstałe ciasto przekładamy do innego naczynia.
  3. Ponownie: Do wsypujemy 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 175 g masła miękkkiego pokrojonego na kawałki, 2 łyżki zimnej wody i dwa żółtka. Mieszamy przy użyciu kopystki 30s/obr.5.
    Powstałe ciasto przekładamy do naczynia z pierwszą częścią ciasta i ciasta łączymy/mieszamy.
  4. 1/3 ciasta formujemy w kształt kuli i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  5. Pozostałą częścią ciasta wykładamy dno blaszki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Blaszka ok. 30x25 cm. Widelcem nakłówamy ciasto i pieczemy ok 15 minut w 160 stopniach.
  6. Wyjmujemy podpieczone ciasto i smarujemy je ulubionym dżemem. Cienką warstwą. Następnie kroimy w kostkę ok 1x1 cm rabarbar i jabłka. Mieszamy razem z 5 łyżkami cukru. Powstałą mieszanką wypełniamy równomiernie blaszkę z ciastem.
  7. Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu i gorącym budyniem zalewamy przy pomocy dużej łyżki całą powierzchnię z owocami.
  8. Wyjmujemy z zamrażarnika ciasto i ścieramy je na grubych oczkach na tarce (ja tak wolę) lub umieszczamy w Blokada naczynia miksującego 15s/obr.5. Powstałą kruszonką posypujemy równomiernie całe ciasto.
    Ja piekę ok. 50 minut w ok 170 stopniach z termoobiekiem, ale proszę pamiętać, że każdy piekarnik inaczej piecze. Proszę obserwować ciasto.
  9. Po ostygnięciu wyjmujemy ciasto z blachy i możemy posypać cukrem pudrem.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Budyń nie jest konieczny, ale fajnie spala ze sobą nadzienie i nadanie smaku tmrc_emoticons.)

Można użyć tylko rabarbaru bez jabłek, wtedy dodajemy 2-3 łodyżki rabarbaru więcej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz