Tu jesteś:
4
Składniki
120 kawałek/kawałki/kawałków
Ptysie
- 0,5 litra wody
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 8 jajek
-
6
1h 20min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- Wlać wodę i włożyć masło do thermo.
ustawić 110 stopni/ obroty 1/ czas 10 minut (ale doprowadzić do wrzenia także kontrolujemy co dzieje się w misy.
gdy tylko woda się zagotuje dodajemy mąkę i podkręcamy obroty na 3,5-4 i mieszamy około 35-45 sekund tak by odchodziło od ścianek i miało szklisty wygląd.
pozostawiamy do ostygnięcia.
do ostudzonego ciasta dodajemy jajka i ustawiamy obroty 5 czas około 35 sek do gładkości.
ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobna końcówka w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blachę wyłożona papierem porządane przez nas ptysie, pamietajmy jednak ze rosną dlatego zostawiamy odstępy między nimi.
pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200'C
pieczemy do momentu aż będą złote
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Mi wyszło 120 mini ptysiów (takich na raz)
oczywiscie większych wychodzi około 20-25 sztuk takich dużych
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz