Składniki
0 porcja/porcje/porcji
Dodatkowe
- 1 słoiki dżem, np. powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek
- Cukier puder, do posypania
Ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki kakao
- 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
- 4 żółtka, duży rozmiar jaj
- 200 gramów masła, zimnego
- 30 gramów cukru, (2 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana z białek
- 4 białka, duży rozmiar jaj
- 150 gramów cukru, (2/3 szkl.)
Przygotowanie
Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 180ºC
Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji.
"Blokada naczynia miksującego" 10-15 sek / obr. 5
2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Wysypać do miski i włożyć do lodówki.
Porządkie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
Założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier
"Blokada naczynia miksującego" ok 3-3,5 min / obr. 3-4
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru waniliowego wyknanego wg przepisu Thermomix) i można kroić
Smacznego!
Ciasto
Piana z białek
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1) Idealnie sprawdzają się powidła śliwkowe
2) Można zamienić kolejność - najpierw ubić pianę z białek a później ciasto (wówczas nie będzie konieczności dokładnego umycia i osuszenia urządzenia przed ubiciem białek)
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPychotka
Pychotka
Robiłam wielokrotnie w lidlomixie. Jest super....
Robiłam wielokrotnie w lidlomixie. Jest super. Smaczne, proste, błyskawicznie się robi
A na ile do lodówki?
A na ile do lodówki?
JDS: w smaku super pianka mocno opadła, ale...
JDS: w smaku super
pianka mocno opadła, ale pyszne.
Robiłam to ciasto na lidlomixie ale wyszło zbyt...
Robiłam to ciasto na lidlomixie ale wyszło zbyt suche dlatego dodałam dodatkowo 25g masła i jedno całe jajko. Wtedy wyszło idealne. A i kładłam cisto jasne na to jabłka potem piana i ciemne ciasto. Uważam że zbyt mało ciasta jest żeby dzielić je na 3. Pyszne
Zapowiada sie super. Do ciasto, żeby nie było...
Zapowiada sie super. Do ciasto, żeby nie było takie sypkie dodałam kilka łyżek śmietany. Kolor brązowy dałam na samej górze, dwa dolne są jasne. Ciasto lekko zgniotłam i wsadzilam na pół godziny do zamrażarki, później łatwiej je trzeć na tarce. A propos piany dodaje szczyptę soli. Nie bede uzywac pudru do posypania. Czekam na efekt
Robiłam wszystko jak w przepisie i niestety...
Robiłam wszystko jak w przepisie i niestety ciasto wyszło bardzo sypkie po upieczeniu🙁. Więc nie wiem co tu nie zagrało.
A mnie strasznie cienki wychodzi. Co robię nie...
A mnie strasznie cienki wychodzi. Co robię nie tak?
Zrobiłam - super
Zrobiłam - super
a ja do tego placka wykorzystuję pozostałości...
a ja do tego placka wykorzystuję pozostałości owocowe po soku z czarnej porzeczki, rewelacja!
PYSZNE CIASTO.POLECAM
PYSZNE CIASTO.POLECAM
No coz, powiem szczerze ze zdziwilo mnie, ze...
No coz, powiem szczerze ze zdziwilo mnie, ze trzeba takie luzne proszkowe ciasto wlozyc do lodowki ale zaryzykowalam i powiodlo sie. Ciasto jest naprawde pyszne i latwe w przygotowaniu. Dodaje do moich ulubionych i 5 gwiazdek. Gratuluje przepisu !
pyszne i bardzo szybkie do przygotowania ciasto -...
pyszne i bardzo szybkie do przygotowania ciasto - polecam
Robiłam i polecam. Wszystkim bardzo smakował. Na...
Robiłam i polecam. Wszystkim bardzo smakował. Na pewno będzie gościć u nas częściej
Super przepis, polecam
Super przepis
Super przepis!
To prawda ze ciasto dosyc sypkie ale latwe w...
To prawda ze ciasto dosyc sypkie ale latwe w rozprowadzeniu na blaszce. Po upieczeniu zachowuje jednak swoja strukture i smakuje pysznie! Dziekuje
Ciasto bardzo dobrepolecam!
Ciasto bardzo dobre
polecam!
Pyszne tyle tylko że zamieniłam kolory Polecam
Pyszne tyle tylko że zamieniłam kolory
Polecam
W smaku ok, ale coś tu nie gra....
W smaku ok, ale coś tu nie gra.
Mam ten przepis jeszcze od babci (trochę inne proporcje, m.in 00 g mąki, jaj i 3 łyżki smalcu) i to mój ulubiony placek (zamiast dżemu daję agrest).
Zrobiłam (i to dwa razy), ale... po zmiksowaniu mamy praktycznie proszek a nie ciasto (w moim przepisie jest na godzinę do lodówki i nie jest takie suche jak to z TM), no i to co najlepsze, czyli piana z biłek ala beza w trakcie pieczenia gdzieś znika. Jakby wsiąkła. Dlatego ten placek traci na smaku.
Wyszło ok.
Wyszło ok.
Bardzo pyszne ciasto.
Bardzo pyszne ciasto. Polecam....
Proste i pyszne!
Proste i pyszne!
ja na powidła kładę jeszcze
ja na powidła kładę jeszcze agrest
Bardzo ale to bardzo dobre
Bardzo ale to bardzo dobre
Bardzo dobre
Bardzo dobre
monika6500 napisał: Ciasto
Ciekawa opcja, muszę wypróbować
Witam, proszę nie zamieszczać
Witam, proszę nie zamieszczać cudzych zdjęć. To bardzo nieprzyzwoite. Zdjęcie jest własnością Doroty Świątkowskiej, właścicielki bloga: mojewypieki.com, zdjęcie jest chronione prawami autorskimi.
Pozdrawiam, Dorota
Ciasto smaczniutkie
Ciasto smaczniutkie
Zmieniłam sobie kolejność ciasta :cały dół ciasto ciemne a góra jasne 
Ciacho pycha!!! Do tego
Ciacho pycha!!! Do tego bardzo proste w przygotowaniu.
Bardzo dobre, polecam
Bardzo dobre, polecam
pychotka, łątwy w wykonaniu
pychotka, łątwy w wykonaniu
zrobiłam z powidłami śliwkowymi.
Ciacho pyszne. Polecam
Ciacho pyszne. Polecam
Super. Pyszny.
Super. Pyszny.
wyszło bardzo dobre, wwszyscy
wyszło bardzo dobre, wwszyscy się zajadali ( nawet w pracy )
Naprawdę pychotka
Naprawdę pychotka
wygląda pysznie
wygląda pysznie
Uwielbiam to ciasto,
Uwielbiam to ciasto, przypomina mi smak dzieciństwa, babcia je zawsze robiła
Proponuję użyć powideł śliwkowych
Mniam 