thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
20min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
0 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Dodatkowe

  • 1 słoiki dżem, np. powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek
  • Cukier puder, do posypania

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki kakao
  • 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
  • 4 żółtka, duży rozmiar jaj
  • 200 gramów masła, zimnego
  • 30 gramów cukru, (2 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana z białek

  • 4 białka, duży rozmiar jaj
  • 150 gramów cukru, (2/3 szkl.)

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 180ºC

     

    Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji.

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" 10-15 sek / obr. 5

    2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Wysypać do miski i włożyć do lodówki.

  2. Piana z białek
  3. Porządkie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.

    Założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier

    Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego"  ok 3-3,5 min / obr. 3-4

  4. Przygotowanie
  5. Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.

    Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru waniliowego wyknanego wg przepisu Thermomix) i można kroić tmrc_emoticons.)

    Smacznego!

Porady

1) Idealnie sprawdzają się powidła śliwkowe tmrc_emoticons.)

2) Można zamienić kolejność - najpierw ubić pianę z białek a później ciasto (wówczas nie będzie konieczności dokładnego umycia i osuszenia urządzenia przed ubiciem białek)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pleśniak

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?