3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pleśniak


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Dodatkowe

  • 1 słoiki dżem, np. powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek
  • Cukier puder, do posypania

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki kakao
  • 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
  • 4 żółtka, duży rozmiar jaj
  • 200 gramów masła, zimnego
  • 30 gramów cukru, (2 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana z białek

  • 4 białka, duży rozmiar jaj
  • 150 gramów cukru, (2/3 szkl.)
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 180ºC

     

    Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji.

    Blokada naczynia miksującego 10-15 sek / obr. 5

    2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Wysypać do miski i włożyć do lodówki.

  2. Piana z białek
  3. Porządkie umyć i wysuszyć naczynie miksujące.

    Założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier

    Blokada naczynia miksującego ok 3-3,5 min / obr. 3-4

  4. Przygotowanie
  5. Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść. Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.

    Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru waniliowego wyknanego wg przepisu Thermomix) i można kroić tmrc_emoticons.)

    Smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1) Idealnie sprawdzają się powidła śliwkowe tmrc_emoticons.)

2) Można zamienić kolejność - najpierw ubić pianę z białek a później ciasto (wówczas nie będzie konieczności dokładnego umycia i osuszenia urządzenia przed ubiciem białek)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Pychotka

    Zgłoszony przez ulka01 na listopada 28, 2021 at 14:59.

    Pychotka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wielokrotnie w lidlomixie. Jest super....

    Zgłoszony przez donia-jimmy na marca 27, 2020 at 17:45.

    Robiłam wielokrotnie w lidlomixie. Jest super. Smaczne, proste, błyskawicznie się robi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A na ile do lodówki?

    Zgłoszony przez Tati11 na grudnia 30, 2019 at 13:24.

    A na ile do lodówki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • JDS: w smaku super pianka mocno opadła, ale...

    Zgłoszony przez JDS na grudnia 30, 2019 at 08:52.

    JDS: w smaku super tmrc_emoticons.) pianka mocno opadła, ale pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam to ciasto na lidlomixie ale wyszło zbyt...

    Zgłoszony przez ola.zalopik na grudnia 29, 2019 at 17:55.

    Robiłam to ciasto na lidlomixie ale wyszło zbyt suche dlatego dodałam dodatkowo 25g masła i jedno całe jajko. Wtedy wyszło idealne. A i kładłam cisto jasne na to jabłka potem piana i ciemne ciasto. Uważam że zbyt mało ciasta jest żeby dzielić je na 3. Pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zapowiada sie super. Do ciasto, żeby nie było...

    Zgłoszony przez JDS na grudnia 23, 2019 at 20:15.

    Zapowiada sie super. Do ciasto, żeby nie było takie sypkie dodałam kilka łyżek śmietany. Kolor brązowy dałam na samej górze, dwa dolne są jasne. Ciasto lekko zgniotłam i wsadzilam na pół godziny do zamrażarki, później łatwiej je trzeć na tarce. A propos piany dodaje szczyptę soli. Nie bede uzywac pudru do posypania. Czekam na efekt tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam wszystko jak w przepisie i niestety...

    Zgłoszony przez darians na października 26, 2019 at 16:23.

    Robiłam wszystko jak w przepisie i niestety ciasto wyszło bardzo sypkie po upieczeniu🙁. Więc nie wiem co tu nie zagrało.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • A mnie strasznie cienki wychodzi. Co robię nie...

    Zgłoszony przez 1anna1 na listopada 24, 2018 at 21:15.

    A mnie strasznie cienki wychodzi. Co robię nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam - super

    Zgłoszony przez Bouvi-Buzi na sierpnia 25, 2018 at 22:56.

    Zrobiłam - super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ja do tego placka wykorzystuję pozostałości...

    Zgłoszony przez anetawilczewska na sierpnia 17, 2018 at 09:13.

    a ja do tego placka wykorzystuję pozostałości owocowe po soku z czarnej porzeczki, rewelacja!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNE CIASTO.POLECAM

    Zgłoszony przez dziunia 1983 na lipca 20, 2018 at 11:46.

    PYSZNE CIASTO.POLECAMSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • No coz, powiem szczerze ze zdziwilo mnie, ze...

    Zgłoszony przez GosiaEl na stycznia 1, 2018 at 15:06.

    No coz, powiem szczerze ze zdziwilo mnie, ze trzeba takie luzne proszkowe ciasto wlozyc do lodowki ale zaryzykowalam i powiodlo sie. Ciasto jest naprawde pyszne i latwe w przygotowaniu. Dodaje do moich ulubionych i 5 gwiazdek. Gratuluje przepisu !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne i bardzo szybkie do przygotowania ciasto -...

    Zgłoszony przez gucio2306 na listopada 14, 2017 at 18:46.

    pyszne i bardzo szybkie do przygotowania ciasto - polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam i polecam. Wszystkim bardzo smakował. Na...

    Zgłoszony przez Plackizserem89 na października 30, 2017 at 10:37.

    Robiłam i polecam. Wszystkim bardzo smakował. Na pewno będzie gościć u nas częściej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, polecam

    Zgłoszony przez s_jedrychowska na lipca 20, 2017 at 23:52.

    Cooking 7 Super przepis, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis

    Zgłoszony przez Nusi@ na czerwca 19, 2017 at 08:43.

    Super przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To prawda ze ciasto dosyc sypkie ale latwe w...

    Zgłoszony przez agnies81 na lutego 10, 2017 at 19:54.

    To prawda ze ciasto dosyc sypkie ale latwe w rozprowadzeniu na blaszce. Po upieczeniu zachowuje jednak swoja strukture i smakuje pysznie! Dziekuje tmrc_emoticons.)

    Plesniak AgiPlesniak Agi

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobrepolecam!

    Zgłoszony przez efunia79 na stycznia 28, 2017 at 21:57.

    Ciasto bardzo dobreSmilepolecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne tyle tylko że zamieniłam kolory Polecam

    Zgłoszony przez martitta30 na stycznia 8, 2017 at 16:00.

    Pyszne tyle tylko że zamieniłam kolory tmrc_emoticons.) Polecam Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku ok, ale coś tu nie gra....

    Zgłoszony przez kroza na stycznia 3, 2017 at 22:44.

    W smaku ok, ale coś tu nie gra.

    Mam ten przepis jeszcze od babci (trochę inne proporcje, m.in 00 g mąki, jaj i 3 łyżki smalcu) i to mój ulubiony placek (zamiast dżemu daję agrest).

    Zrobiłam (i to dwa razy), ale... po zmiksowaniu mamy praktycznie proszek a nie ciasto (w moim przepisie jest na godzinę do lodówki i nie jest takie suche jak to z TM), no i to co najlepsze, czyli piana z biłek ala beza w trakcie pieczenia gdzieś znika. Jakby wsiąkła. Dlatego ten placek traci na smaku.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło ok.

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na grudnia 10, 2016 at 17:11.

    Wyszło ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo pyszne ciasto.

    Zgłoszony przez Marzena2374 na września 18, 2016 at 15:19.

    Bardzo pyszne ciasto.  Polecam....tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Proste i pyszne!

    Zgłoszony przez Delfina na września 18, 2016 at 09:49.

    Proste i pyszne!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ja na powidła kładę jeszcze

    Zgłoszony przez krzysztofsliwa na lipca 6, 2016 at 17:00.

    ja na powidła kładę jeszcze agrest  tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ale to bardzo dobre 

    Zgłoszony przez Leonek2013 na kwietnia 8, 2016 at 19:52.

    Bardzo ale to bardzo dobre  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez agabin na marca 25, 2016 at 18:11.

    Bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • monika6500 napisał: Ciasto

    Zgłoszony przez Aleksandra85 na marca 24, 2016 at 12:35.

    monika6500

    Ciasto smaczniutkie smileys Zmieniłam sobie kolejność ciasta :cały dół ciasto ciemne a góra jasne smileys

    Ciekawa opcja, muszę wypróbować  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam, proszę nie zamieszczać

    Zgłoszony przez Doro74Kraków na lutego 27, 2016 at 13:21.

    Witam, proszę nie zamieszczać cudzych zdjęć. To bardzo nieprzyzwoite. Zdjęcie jest własnością Doroty Świątkowskiej, właścicielki bloga: mojewypieki.com, zdjęcie jest chronione prawami autorskimi.

    Pozdrawiam, Dorota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto smaczniutkie

    Zgłoszony przez monika6500 na lutego 27, 2016 at 13:11.

    Ciasto smaczniutkie smileys Zmieniłam sobie kolejność ciasta :cały dół ciasto ciemne a góra jasne smileys

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pycha!!! Do tego

    Zgłoszony przez Nika666 na lutego 24, 2016 at 11:56.

    Ciacho pycha!!! Do tego bardzo proste w przygotowaniu. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre, polecam

    Zgłoszony przez Karolllina na lutego 21, 2016 at 20:15.

    Bardzo dobre, polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychotka, łątwy w wykonaniu

    Zgłoszony przez katkol na lutego 16, 2016 at 17:52.

    pychotka, łątwy w wykonaniu tmrc_emoticons.-) zrobiłam z powidłami śliwkowymi.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciacho pyszne. Polecam

    Zgłoszony przez AGAVA77 na lutego 2, 2016 at 17:16.

    Ciacho pyszne. Polecam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super. Pyszny.

    Zgłoszony przez Dorota1000 na stycznia 24, 2016 at 19:50.

    Super. Pyszny. tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyszło bardzo dobre, wwszyscy

    Zgłoszony przez Ataeblig na sierpnia 31, 2015 at 00:26.

    wyszło bardzo dobre, wwszyscy się zajadali ( nawet w pracy )  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę pychotka    

    Zgłoszony przez doris 66-66 na maja 30, 2015 at 17:34.

    Naprawdę pychotka tmrc_emoticons.)

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda pysznie 

    Zgłoszony przez basia-m na maja 24, 2015 at 16:59.

    wygląda pysznie  tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uwielbiam to ciasto,

    Zgłoszony przez Aleksandra85 na maja 23, 2015 at 13:28.

    Uwielbiam to ciasto, przypomina mi smak dzieciństwa, babcia je zawsze robiła tmrc_emoticons.)

    Proponuję użyć powideł śliwkowych tmrc_emoticons.) Mniam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze