Składniki
12 kawałek/kawałki/kawałków
Jabłka
- 1 łyżka cukru
- 3 jabłka 'szara reneta'
- 1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Piana z białek
- 150 g cukru
- 4 białka
Dodatkowo
- 1 SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH
Ciasto
- 2 łyżki kakao
- 1 szczypty soli
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g mąki pszennej
- 250 g margaryny Bielskiej lub masła extra
-
6
2h 0min
Czas całkowity 1h 10minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzać do 180*C
2. W "Blokada naczynia miksującego" umieścić wszystkie składnieki oprócz kakao.
3. Wymieszać składniki 15s obr 5.
4. Podzielić ciasto na 3 części. 2/3 wsypać do miski i włożyć do lodówki.
5. do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszkać 5s obr 5. Przesypać do miski i włożyć do lodówki.
1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, wrzucić do "Blokada naczynia miksującego" i zmiksować ok. 5s obr 5. Wielkość siekania wg gustu.
2. Do jabłek dodać cynamon, makę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać 3s obr 4.
3. Jabłka przełożyć do miski.
(Ja, pianę ubijam mikserem)
1. Naczynie BARDZO DOKŁADNIE umyć i osuszyć.
2. Założyć motylek.
3. Do "Blokada naczynia miksującego" wlać białka, które zostały po oddzieleniu zółtek.
4. Ubić na sztywną pianę 3,5min obr 4. Pod koniec ubijania powolutko dodawać cukier.
1. Blaszkę o wymiarach 25x29cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do blaszki wsypać 1/2 białego ciasta, rozprowadzić równomiernie i uklepać.
3. Na ciasto nałożyć grubą warstwę powideł śliwkowych.
4. Na powidła równomiernie rozłożyć jabłka.
5. Jabłka posypać ciemnym ciastem i uklepać.
6. Wyłożyć pianę i posypać pozostałym jasnym ciastem.
7. Piec w tem. 180*C przez 50min.
Ciasto
Jabłka
Piana z białek
Przygotowanie
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto ma konsystencję sypką.
Warstwę jabłek i ciemne ciasto można zamienić kolejnością.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzTym razem dodałam śmietanę i ciasto już się...
Tym razem dodałam śmietanę i ciasto już się nie kruszyło. Dodałam też więcej cukru bo takie mało słodkie, ale to według uznania.
Hmm musze to przeanalizowac
Hmm musze to przeanalizowac
U mnie też wyszło zbyt kruche
U mnie też wyszło zbyt kruche bo też się rozsypywało, ale ogólnie smaczne.
Zrobiłam, trzymałam sie
Zrobiłam, trzymałam sie przepisu ale ciasto wyszło zbyt kruche by je rozwałkować, jakos udało mi się je rozporwadzić na dnie foremki, ale po upieczeniu trochę się to wszystko rozsypywało choć ogólnie smakowało. Czy tak miało być ?