3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pleśniak z jabłkami


Wydrukuj:
4

Składniki

12 kawałek/kawałki/kawałków

Jabłka

  • 1 łyżka cukru
  • 3 jabłka 'szara reneta'
  • 1 czubata łyzka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Piana z białek

  • 150 g cukru
  • 4 białka

Dodatkowo

  • 1 SŁOIK POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH

Ciasto

  • 2 łyżki kakao
  • 1 szczypty soli
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny Bielskiej lub masła extra
  • 6
    2h 0min
    Czas całkowity 1h 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. 1. Piekarnik nagrzać do 180*C

    2. W Blokada naczynia miksującego umieścić wszystkie składnieki oprócz kakao.

    3. Wymieszać składniki 15s obr 5.

    4. Podzielić ciasto na 3 części. 2/3 wsypać do miski i włożyć do lodówki.

    5. do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszkać 5s obr 5. Przesypać do miski i włożyć do lodówki.

     

  2. Jabłka
  3. 1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki, wrzucić do Blokada naczynia miksującego i zmiksować ok. 5s obr 5. Wielkość siekania wg gustu.

    2. Do jabłek dodać cynamon, makę ziemniaczaną i cukier. Wymieszać 3s obr 4.

    3. Jabłka przełożyć do miski.

  4. Piana z białek
  5. (Ja, pianę ubijam mikserem)

    1. Naczynie BARDZO DOKŁADNIE umyć i osuszyć. 

    2. Założyć motylek.

    3. Do Blokada naczynia miksującego wlać białka, które zostały po oddzieleniu zółtek.

    4. Ubić na sztywną pianę 3,5min obr 4. Pod koniec ubijania powolutko dodawać cukier.

  6. Przygotowanie
  7. 1. Blaszkę o wymiarach 25x29cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    2. Do blaszki wsypać 1/2 białego ciasta, rozprowadzić równomiernie i uklepać.

    3. Na ciasto nałożyć grubą warstwę powideł śliwkowych.

    4. Na powidła równomiernie rozłożyć jabłka.

    5. Jabłka posypać ciemnym ciastem i uklepać.

    6. Wyłożyć pianę i posypać pozostałym jasnym ciastem.

    7. Piec w tem. 180*C przez 50min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto ma konsystencję sypką.

Warstwę jabłek i ciemne ciasto można zamienić kolejnością. 


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Tym razem dodałam śmietanę i ciasto już się...

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na marca 11, 2017 at 15:26.

    Tym razem dodałam śmietanę i ciasto już się nie kruszyło. Dodałam też więcej cukru bo takie mało słodkie, ale to według uznania.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Hmm musze to przeanalizowac

    Zgłoszony przez loko na sierpnia 21, 2016 at 21:47.

    Hmm musze to przeanalizowac tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • U mnie też wyszło zbyt kruche

    Zgłoszony przez beaszcz@op.pl na sierpnia 21, 2016 at 20:58.

    U mnie też wyszło zbyt kruche bo też się rozsypywało, ale ogólnie smaczne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam, trzymałam sie

    Zgłoszony przez familijka na stycznia 7, 2016 at 14:23.

    Zrobiłam, trzymałam sie przepisu ale ciasto wyszło zbyt kruche by je rozwałkować, jakos udało mi się je rozporwadzić na dnie foremki, ale po upieczeniu trochę się to wszystko rozsypywało choć ogólnie smakowało. Czy tak miało być tmrc_emoticons.;)?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze