3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek drozdzowy z kruszonka i glancem


Wydrukuj:
4

Składniki

Ciasto

  • 80 gramów drożdży świeżych + 10g cukru
  • 225 gramów mleka 3,2%
  • 100 gramów cukru
  • 100 gramów masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 jajka cale
  • 1 jajko (żółtko do ciasta)
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 600 gramów maki wrocławskiej
  • 1 białko do posmarowania

Kruszonka

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 75 gramów cukru
  • 75 gramów masla ekstra

LUKIER

  • 100 gramów cukier puder do lukru
  • 2 lyżki gorącej wody
  • Kilka kropli olejku migdalowego do lukru
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto oprocz maki włożyć do naczynia  . Miksowac  2 min.  50 St.C obroty 2.

    Dodac  make i miksowac interwal 3 min. 

    Zostawic w naczyniu  do wyrosniecia.

    Teraz  przełożyć  ciasto na blachę z papierem  . 

    Skladniki na kruszonka włożyć do naczynia  10 sek .obroty 6. Posypac nią ciastow

    Wstawic  ciasto do zimnego piekarnika . Piec 30 min. w 180 St. C

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Super przepis. Robię zazwyczaj z połowy a nawet...

    Zgłoszony przez AniaBi na listopada 26, 2022 at 15:01.

    Super przepis. Robię zazwyczaj z połowy a nawet 1/3 przepisu jak potrzebuje małej drożdżówki. Szybki i prosty przepis a smak obłędny. Chyba najlepsza drożdżówka jaką jadłam. Ciasto jest puszyste i delikatne. U mnie z kolei 30 min to za długo. Ostatnio piekłam z 1/3 przepisu i 20 min było idealne. Zdecydowanie plecam przepis!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosty i fajny przepis. U mnie po 30 min...

    Zgłoszony przez Grace07 na stycznia 7, 2017 at 12:30.

    Bardzo prosty i fajny przepis. U mnie po 30 min pieczenia środek był surowy. Dodałam 10 min i wyszło OK. Następnym razem nastawię piekarnik na 35 min i zobaczę czy wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Napewno aż 80g drożdży?

    Zgłoszony przez Psotka69 na listopada 3, 2016 at 09:53.

    Napewno aż 80g drożdży?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Polecam

    Zgłoszony przez kamila920 na października 31, 2016 at 22:10.

    Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze