3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek drożdżowy z dynią


Wydrukuj:
4

Składniki

kruszonka

  • 70 gramów mąki krupczatki
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów masła

ciasto

  • 700 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 250 gramów mleka chudego
  • 60 gramów masła roztopionego lekko przestudzonego
  • skórka otata z 2 pomarańczy
  • 30 gramów drożdży
  • 300 gramów puree z dyni
5

Przygotowanie

    kruszonka
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia

  2. ciasto
  3. Do naczynia miksującego wlać letnie mleko i rozpuszczone masło, dodać puree z dynii i skókę otatą z pomarańczy. Wymieszać 30 sek./ obr. 3

  4. Dodać pozostałe składniki sypkie : mąkę, cynamon , sol , cukier a na końcu pokruszone dożdże.  Wyrobić 3 min/ Closed lid/ dough mode


    Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

  5. Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm lub 2 keksówki, wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

  6. Piekarnik nastawić na 175ºC. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku (bez temoobiegu) przez 35-45 minut- do suchego patyczka.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Do ciasta użyłam  mrożonego puree z dyni przygotowanego w sezonie dyniowym . Przepis na puree dyniowe : niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temp. 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować  na puree.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo dobra i aromatyczna drożdżówka, mąke...

    Zgłoszony przez niba81 na września 23, 2023 at 19:13.

    bardzo dobra i aromatyczna drożdżówka, mąke dałam przenną pól na pół z orkiszową i aromat pomarańczowy pięknie pachnie POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Placek jest rewelacyjny ,pięknie rośnie.Ja nie...

    Zgłoszony przez SŁONECZKO na listopada 5, 2016 at 16:41.

    Placek jest rewelacyjny ,pięknie rośnie.Ja nie lubię cynamonu w drożdżówce ,więc dałam aromat cytrynowy i mnóstwo bakalii.

    Polecam wszystkim.Słoneczko

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze