thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
-- --
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 28/01/13
zmieniono dnia: 28/01/13

Składniki

kruszonka

  • 70 gramów mąki krupczatki
  • 50 gramów cukru
  • 50 gramów masła

ciasto

  • 700 gramów mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 gramów cukru
  • szczypta soli
  • 250 gramów mleka chudego
  • 60 gramów masła roztopionego lekko przestudzonego
  • skórka otata z 2 pomarańczy
  • 30 gramów drożdży
  • 300 gramów puree z dyni

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    kruszonka
  1. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki, wymieszać 10s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia

  2. ciasto
  3. Do naczynia miksującego wlać letnie mleko i rozpuszczone masło, dodać puree z dynii i skókę otatą z pomarańczy. Wymieszać 30 sek./ obr. 3

  4. Dodać pozostałe składniki sypkie : mąkę, cynamon , sol , cukier a na końcu pokruszone dożdże.  Wyrobić 3 min/ Closed lid/ dough mode


    Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto mocno uderzyć, wyrobić krótko jeszcze raz.

  5. Przygotować formę o wymiarach 25 x 35 cm lub 2 keksówki, wysmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyrobione ciasto rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy. Posmarować pędzelkiem maczanym w roztopionym maśle (1 łyżka), posypać równomiernie kruszonką. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

  6. Piekarnik nastawić na 175ºC. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku (bez temoobiegu) przez 35-45 minut- do suchego patyczka.

Porady

Do ciasta użyłam  mrożonego puree z dyni przygotowanego w sezonie dyniowym . Przepis na puree dyniowe : niedużą dynię umyć i przekroić na kilka mniejszych części, wydrążyć łyżką środek z nasionami. Tak przygotowaną dynię ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć pokrywką; piec w temp. 180ºC przez około 90 minut, do miękkości. Ostudzić, obrać ze skóry i zmiksować  na puree.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Placek drożdżowy z dynią

Wydrukuj:

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: