3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Placek drożdżowy na dużą blachę


Wydrukuj:
4

Składniki

350 g

Placek drożdżowy na dużą blachę

  • 350 gramów mleka
  • 100 gramów cukru, + cukier waniliowy
  • 60 gramów drożdży świeżych
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 25 gramów masła
  • 25 gramów oleju
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 szczypty soli

Kruszonka

  • 280 gramów mąki pszennej
  • 200 gramów cukru
  • 200 gramów masła, zimnego
  • 1 porcje cukru waniliowego

owoce

  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    ciasto
  1. 350 gramów mleka
    dodać 100 gramów cukru i cukier waniliowy
    60 gramów drożdży
    100 gramów mąki
    2 żółtka i jajko
    25 gramów masła i 25 gramów oliwy

    Wszystko wymieszać 3 min / 37 C°/ obr2Obroty wsteczne

    Dodać 500 gramów mąki i szczyptę soli Wymieszać 20 sek/ obr 6 Obroty wsteczne

    Wyrobić ciasto 3 min Ciasto
    Wyłożyć do miski i poczekać ok.30 min (podwoi objętość)
  2. Wyłożyć blachę papierem, wilgotną ręką przełożyć ciasto na blachę. Rozłożyć owoce i posypać kruszonką.
  3. Piec na 50C na 10 min, nast. temp.180C ok. 25-30 minut
  4. Kruszonka
  5. 280g mąki, 200 g cukru, 200 g masła zimnego + cukier waniliowy
    Dodać wszystkie składniki.
    Wyrobić ok 12-15 sek / obr 6Podgrzewanie
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto było za rzadkie. Nie wyszło i wszystko...

    Zgłoszony przez Zaimportowana na marca 1, 2023 at 12:22.

    Ciasto było za rzadkie. Nie wyszło i wszystko wylądowało w koszu. Szkoda.
    Przepis mocno okrojony. Brak informacji jak piec. Góra dół, czy termoobieg... Kruszonki stanowczo za dużo jak na taką porcję ciasta. Nie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto było za rzadkie. Nie wyszło i wszystko...

    Zgłoszony przez Zaimportowana na listopada 28, 2021 at 10:55.

    Ciasto było za rzadkie. Nie wyszło i wszystko wylądowało w koszu. Szkoda.

    Przepis mocno okrojony. Brak informacji jak piec. Góra dół, czy termoobieg... Kruszonki stanowczo za dużo jak na taką porcję ciasta. Ogólnie proponuję korzystać z innego przepisu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze