 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                --
                            - TM 31
opublikowany: 25/03/11
                            
                zmieniono dnia: 29/11/11
                    Składniki
- LUKSUSOWA PRZYPRAWA KORZENNA
- Na 100 g przyprawy
- duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
- skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z trzech dużych cytryn
- 8 dużych kawałkówkory cynamonu (razem około 50 g)
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 cała gwiazda anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprz, y białego
- pół łyżeczki pieprzu, czarnego
- pół łyżeczki pieprzu, różowego
- pół łyżeczki pieprzu, zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii
- SZLACHETNY PIERNIK NA ZAKWASIE
- 100 g Migdałów
- 100 g orzechów włoskich
- 500 g miodu, (użyłam akacjowego)
- 2 łyżki domowej przyprawy korzennej j/w
- 3 duże jajka
- 150 gaktywnego zakwasu żytniego gęstego
- 500 g mąki, jasnej żytniej*
- 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- skórka otarta z 2 cytryn
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 2 bardzo płaskie łyżeczki Sody spożywczej
- mały kieliszek spirytusu (lub wódki)
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- PRZYPRAWA KORZENNA: Skórki z cytrusów obieramy bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części).Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru.Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.Ostudzone mielimy razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów czas 30s./obroty 10.Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.
 PIERNIK:Orzechy i migdały prażymy w piekarniku, studzimy i siekamy czas 5s./obroty 6.W naczyniu miksującym podgrzewamy miód, przyprawę korzenną i całość gotujemy czas 10min./ poz.2/temp.80*C. Wystudzić. Założyc motylek.Do ostudzonego miodu dodajemy jajka i ubijamy czas 2-3 min./obroty 4.Następnie zdjąc motylek i do masy dodajemy zakwas, mąkę, spirytus (lub wódkę), skórkę otartą z cytrusów, skórkę kandyzowaną, orzechy, migdały i sodę czas 3 min./ "Blokada naczynia miksującego" / "Blokada naczynia miksującego" / "Ciasto" .Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej keksówki.Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy piernik około półtorej godziny lub do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy chwilę w blaszce, a później na kratce do studzenia pieczywa. "Ciasto" .Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej keksówki.Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy piernik około półtorej godziny lub do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy chwilę w blaszce, a później na kratce do studzenia pieczywa.
Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                        

 
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Ten piernik jest wspaniały,im dłużej leży tym lepszy. Od kilku lat piekę go na Boże Narodzenie. Ale używam mąki orkiszowej.