3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Piernik na zakwasie i przyprawa korzenna


Wydrukuj:
4

Składniki

  • LUKSUSOWA PRZYPRAWA KORZENNA
  • Na 100 g przyprawy
  • duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
  • skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
  • skórka otarta z trzech dużych cytryn
  • 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50 g)
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka całych goździków
  • 1 cała gwiazda anyżu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • pół łyżeczki pieprz, y białego
  • pół łyżeczki pieprzu, czarnego
  • pół łyżeczki pieprzu, różowego
  • pół łyżeczki pieprzu, zielonego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 2 duże i mięsiste laski wanilii
  • SZLACHETNY PIERNIK NA ZAKWASIE
  • 100 g Migdałów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 500 g miodu, (użyłam akacjowego)
  • 2 łyżki domowej przyprawy korzennej j/w
  • 3 duże jajka
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego gęstego
  • 500 g mąki, jasnej żytniej*
  • 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 bardzo płaskie łyżeczki Sody spożywczej
  • mały kieliszek spirytusu (lub wódki)
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. PRZYPRAWA KORZENNA:

    Skórki z cytrusów obieramy bardzo cienko nożem i pozbywamy się białych, gorzkich części).Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki.W piekarniku nagrzanym do 160C przez 30 minut suszymy skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru.Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) prażymy na suchej patelni. Studzimy.Ostudzone mielimy  razem z laską wanilii, wysuszonymi imbirem oraz skórkami z cytrusów czas 30s./obroty 10.Przechowujemy w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.

     

    PIERNIK:Orzechy i migdały prażymy w piekarniku, studzimy i siekamy czas 5s./obroty 6.W naczyniu miksującym podgrzewamy miód, przyprawę korzenną i całość gotujemy czas 10min./ poz.2/temp.80*C. Wystudzić. Założyc motylek.Do ostudzonego miodu dodajemy jajka i ubijamy czas 2-3 min./obroty 4.Następnie zdjąc motylek i do masy dodajemy zakwas, mąkę, spirytus (lub wódkę), skórkę otartą z cytrusów, skórkę kandyzowaną, orzechy, migdały i sodę czas 3 min./Closed lid/Dough mode.Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do podłużnej keksówki.Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy piernik około półtorej godziny lub do suchego patyczka.Po upieczeniu studzimy chwilę w blaszce, a później na kratce do studzenia pieczywa.


     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy