3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierniczki


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1,5 łyżeczki sody oraz przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 125 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 250 g miodu
  • 250 g ugotowanych ziemniakow
5

Przygotowanie

  1. Do naczynia włóż miód, cukier i masło, ucieraj 10min/60stopni/obr2.

    Następnie dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj 5min/interwał.

    Pozostaw ciasto do wystygnięcia ok 15 min, w tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni.

    Na posypanej mąką stolnicy ciasto rozwałkować, wykroić dowolne wzory i pieć w piekarniku 15-20 min.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do pierniczków pasują różnorodne ozdoby, odkryjcie swoją kreatywnośćtmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • witam, mam pytanie odnosnie ozdabiania lukrem,...

    Zgłoszony przez ewcia39 na listopada 11, 2016 at 13:23.

    witam, mam pytanie odnosnie ozdabiania lukrem, jaka metoda ozdabiane byly pierniczki?

    sa slicznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miałam pewne obawy co do tego

    Zgłoszony przez malenia123 na grudnia 22, 2014 at 22:34.

    Miałam pewne obawy co do tego przepisu, ale ogółem pierniczki wyszły smaczne i piekne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobila mi sie jakas klejaca

    Zgłoszony przez laloona na grudnia 21, 2014 at 18:02.

    zrobila mi sie jakas klejaca masa, ktora ciezko bylo pozniej zagniesc z maka na stolnicy (trzeba bylo sporo maki podsypac). Czy to tak ma byc, czy cos poszlo nie tak?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie się za nie zabieram.

    Zgłoszony przez laloona na grudnia 20, 2014 at 20:19.

    Właśnie się za nie zabieram.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wlasnie zabieram sie za nie

    Zgłoszony przez malenia123 na grudnia 11, 2014 at 15:29.

    Wlasnie zabieram sie za nie napisze jak wyszlo.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierniczki wyszły pyszne i w

    Zgłoszony przez ania3330607 na grudnia 9, 2014 at 21:34.

    Pierniczki wyszły pyszne i w bardzo dużej ilości u mnie było około 120 figurek tmrc_emoticons.;) Zmniejszyłam tylko czas mieszania, ponieważ obserwowałam jak wygląda ciasto i ten czas dla mojego termomixa (tm5) był za długi. Co prawda zamiast miodu dodałam coś w stylu nieudanego karmelu - masy cukrowej takiej z jakiej robione są baranki cukrowe, ale i tak wszystko wyszło pięknie no i nie trzeba było dużo podsypywać, ciasto idealne do wałkowania i wycinania tmrc_emoticons.) Polecam!

    „Cokolwiek chcesz zrobić, o czymkolwiek marzysz - zacznij teraz! 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witajcie:)  pierniczki

    Zgłoszony przez beatabrajer@wp.pl na stycznia 29, 2014 at 08:15.

    Witajcietmrc_emoticons.)  pierniczki wkładam do szklanego słoika, ale nie goszczą tam długo. Wiem  od znajmomych z Bielska, że im starsze tym lepszetmrc_emoticons.)

    BB

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beatko dziękuję za prosty i

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na stycznia 27, 2014 at 15:06.

    Beatko dziękuję za prosty i ciekawy przepis na pierniczki Cooking 7 Jak przechowujesz pierniczki ?? Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy te pierniczki wymagają

    Zgłoszony przez gabi49 na stycznia 25, 2014 at 22:28.

    Czy te pierniczki wymagają "leżakowania" dla uzyskania miękkości? Fajny , łatwy przepis. Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pozdrowienia dla Bielska:)

    Zgłoszony przez beatabrajer@wp.pl na stycznia 25, 2014 at 22:09.

    Pozdrowienia dla Bielskatmrc_emoticons.)

    BB

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze