Tu jesteś:
4
Składniki
24 porcja/porcje/porcji
Murzynek mamy Gosi
- 200 g masła
- 3 jajka
- 300 g cukru, Można zmniejszyć ilość cukru
- 375 g mleka
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 4 łyżki powideł śliwkowych
-
6
55min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przepis jest tworzony dla
TM 21
-
5
Przygotowanie
- Blachę 20x30 lub tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Odstawić.
nagrzac piekarnik do 175st.
maslo rozpuścić w garnuszku lub w TM (2min/70st), po rozpuszczeniu w TM przelać do innego naczynia, a naczynie miksujące umyć i dobrze wysuszyć.
Nałożyć motylek. Do naczynia miksującego wbić jajka i dodać cukier. Ubijać na puszystą i jasną masę 4min/obr. 3,5.
Zdjąć motylek. Do naczynia miksującego dodać mąkę, mleko, kakao, sodę, przyprawę do piernika. Wymieszac 30sek/obr 3.
Dodac masło i wymieszac 10sek /obr.4.
dodac powidła i wymieszac 3sek/ obr 5.
Masę wylać na przygotowaną blache. Piec 50min w 175st.
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz
11
Porady
Piec w trybie góra-dół.
mozna polać polewą z białej czekolady
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz