Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
Ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej, płaska
- 80 g cukru brązowego
- 40 g cukru
- 100 g masła, miękkie
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 2 banany, dojrzałe, pokrojone
Masa serowa
- 250 g serka kremowego, (ewentualnie twaróg i ciut śmietany)
- 40 g cukru
- 40 g mąki
- 1 jajko
-
6
1h 45min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć kolejno wszystkie składniki ciasta, zmieszać 30s./obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, 4s/obr.5.
2. Do foremek muffinkowych włożyć po płaskiej łyżce ciasta.
3. Resztę ciasta przełożyć do innego naczynia, odstawić. - 1. Do "Blokada naczynia miksującego" włożyć kolejno wszystkie składniki masy, zmieszać 30s./obr.5.
2. Na ciasto w foremkach położyć po łyżeczce masy serowej.
3. Mokrą łyżeczką wyrównać powierzchnię.
4. Masę serową w foremkach przykryć 1 łyżeczką pozostałego ciasta.
5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45min w 170 st.
CIASTO
MASA SEROWA
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis zmodyfikowany z chlebka bananowego z serem z haps.gazeta.pl, z keksówki na muffinki, zmniejszona ilość cukru. Serek kremowy zastąpiłam twarogiem z łyżką śmietany, jogurt grecki śmietaną i wyszło też fantastycznie.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzU mnie wyszły super i smakują całej rodzince
U mnie wyszły super i smakują całej rodzince
Szkoda, choć dobrze, że pyszne...
Szkoda, choć dobrze, że pyszne
nie miałam dotąd zakalca na tym cieście. Może jednak ciut więcej sody/proszku do pieczenia następnym razem (chyba jutro zrobię akurat, bo są przejrzałe banany)
Pyszne,ale niestety wyszedł mi mufinkowy...
Pyszne,ale niestety wyszedł mi mufinkowy zakalec😔