3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Muffinki (babeczki) bananowe z serem


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej, płaska
  • 80 g cukru brązowego
  • 40 g cukru
  • 100 g masła, miękkie
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 2 banany, dojrzałe, pokrojone

Masa serowa

  • 250 g serka kremowego, (ewentualnie twaróg i ciut śmietany)
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 jajko
  • 6
    1h 45min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do Closed lid włożyć kolejno wszystkie składniki ciasta, zmieszać 30s./obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek, 4s/obr.5.
    2. Do foremek muffinkowych włożyć po płaskiej łyżce ciasta.
    3. Resztę ciasta przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. MASA SEROWA
  3. 1. Do Closed lid włożyć kolejno wszystkie składniki masy, zmieszać 30s./obr.5.
    2. Na ciasto w foremkach położyć po łyżeczce masy serowej.
    3. Mokrą łyżeczką wyrównać powierzchnię.

    4. Masę serową w foremkach przykryć 1 łyżeczką pozostałego ciasta.
    5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45min w 170 st.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis zmodyfikowany z chlebka bananowego z serem z haps.gazeta.pl, z keksówki na muffinki, zmniejszona ilość cukru. Serek kremowy zastąpiłam twarogiem z łyżką śmietany, jogurt grecki śmietaną i wyszło też fantastycznie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Szkoda, choć dobrze, że pyszne...

    Zgłoszony przez Joanna Matuszak na lutego 21, 2019 at 20:59.

    Szkoda, choć dobrze, że pysznetmrc_emoticons.;)
    nie miałam dotąd zakalca na tym cieście. Może jednak ciut więcej sody/proszku do pieczenia następnym razem (chyba jutro zrobię akurat, bo są przejrzałe banany)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne,ale niestety wyszedł mi mufinkowy...

    Zgłoszony przez Aga83 na lutego 21, 2019 at 16:11.

    Pyszne,ale niestety wyszedł mi mufinkowy zakalec😔

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze