thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 20min
Czas całkowity
1h 20min
porcja/porcje/porcji
4 osoba/osoby
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
  • TM 31
  • TM 21
opublikowany: 27/05/24
zmieniono dnia: 31/05/24

Składniki

Blaty miodowe

  • 500 gramy mąki pszennej
  • 150 gramy masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 115 gramy cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietanowa

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 śmietana, 18% tłuszczu, szklanka
  • 500 gramy mleka
  • 140 gramy cukru
  • 200 gramy masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe, do posypania na wierzchu

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Blaty miodowe:
    Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto (mąkę, jajka, masło, miód, cukier i sodę), Wymieszać 20s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia i wyrobić 2minuty Ciasto"Ciasto" .
    Wyrobione ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy (u mnie 24x28 ). Przekladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie każdy w 180°C przez 15 minut. Studzimy
  2. Masa:
    do naczynia miksującego dodajemy mleko, masło i cukier, gotujemy 6minut/95°C/obr.3 (do osiągnięcia temperatury).
    W miseczce dokładnie mieszamy jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę.
    Następnie ustawiamy 10minut/95°C/obr.3 i przez otwór w naczyniu wlewamy mieszankę z miseczki i gotujemy do zgęstnienia od czasu do czasu mieszamy dodatkowo kopystką przez otwór w naczyniu.
  3. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy wiórkami. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na noc. Smacznego

Porady

Najlepsze jest po 2-3 dniach jak zmięknie

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • Appliance TM 21 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 21

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: