3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Miodownik z masą śmietanową IKA


Wydrukuj:
4

Składniki

4 osoba/osoby

Blaty miodowe

  • 500 gramy mąki pszennej
  • 150 gramy masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 115 gramy cukru
  • 1 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietanowa

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 śmietana, 18% tłuszczu, szklanka
  • 500 gramy mleka
  • 140 gramy cukru
  • 200 gramy masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego

Dodatkowo

  • wiórki kokosowe, do posypania na wierzchu
5

Przygotowanie

  1. Blaty miodowe:
    Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na ciasto (mąkę, jajka, masło, miód, cukier i sodę), Wymieszać 20s/obr.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia i wyrobić 2minuty Ciasto.
    Wyrobione ciasto wyjmujemy na stolnicę i dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy na wielkość formy (u mnie 24x28 ). Przekladamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy oddzielnie każdy w 180°C przez 15 minut. Studzimy
  2. Masa:
    do naczynia miksującego dodajemy mleko, masło i cukier, gotujemy 6minut/95°C/obr.3 (do osiągnięcia temperatury).
    W miseczce dokładnie mieszamy jajka, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy i śmietanę.
    Następnie ustawiamy 10minut/95°C/obr.3 i przez otwór w naczyniu wlewamy mieszankę z miseczki i gotujemy do zgęstnienia od czasu do czasu mieszamy dodatkowo kopystką przez otwór w naczyniu.
  3. Gorącą masą przekładamy blaty, wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy wiórkami. Ciasto należy schłodzić w lodówce, najlepiej na noc. Smacznego
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Najlepsze jest po 2-3 dniach jak zmięknie


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy