3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Meksykańskie ciasto " Trzy mleka" -Pastel de tres leches


Wydrukuj:
4

Składniki

0 porcja/porcje/porcji

bita śmietana

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (10g), nie jest konieczne bo ciasto jest słodkie
  • 1 opakowanie śmietan-fix

syrop mleczny

  • 25 gramów rumu (opcjonalnie)
  • 400 gramów mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 400 gramów Mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 szklanka mleka 3-3,5%

ciasto

  • 115 gramów roztopionego i ostudzonego masła
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki Sody spożywczej
  • 180 gramów mąki totowej
  • 220 gramów cukru
  • 6 dużych jajek
5

Przygotowanie

    ciasta
  1.  Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Blaszkę o wymiarach 35x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek .

    Białka umieścić w naczyniu miksującym, nałożyć motylek, dodać szczyptę soli i ubijać 3-3,5 min/obr 3-4 do uzyskania sztywnej piany. Następnie dalej ubijać przez jeszcze ok 1,5 min/ obr 3-4  dodając sodę i stopniowo cukier. Cukier powinien się całkiem rozpuścić. Ubitą pianę przełożyć do miski i odstawić. Naczynie miksujące umyć.

  2. Do czystego naczynia dodać żółtka z resztą cukru i ucierać do uzyskania puszystej masy ok 1,5 min/ obr.4  Następnie dalej ucierać obr.4 - stopniowo dodawać mąkę i masło na przemian, do uzyskania spójnej konsystencji. Utarte ciasto wyłożyć do miski z pianą z białek i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Całość przelać do foremki do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 25 minut , aż ciasto będzie złociste a patyczek wbity w nie suchy.

    Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić bez wyciągania z blachy do temperatury pokojowej. Wystudzone ciast ponakłuwać gęsto widelcem, co ułatwi wnikanie syropu mlecznego.

  3. syrop mleczny
  4. Składniki na syrop powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie trzy rodzaje mleka oraz rum wlać do czystego naczynia miksującego, dokładnie wymieszać  30 sek./ obr.6 i tak przygotowaną mieszanką powoli polewać ciasto, zwracając szczególną uwagę na nasączenie brzegów. Cisto powinno wypić płyn w ciągu 5-10 minut. Jeśli mamy wrażenie, że ciasto już nie przyjmie więcej mleka można zmniejszyć ilość - mi zostało ok 100 ml.

  5. Tak nasączone ciasto wstawić do lodówki na min. 5 godzin a najlepiej na całą noc.

  6. Ciasto przed podaniem najlepiej przełożyć z foremki na tackę lub odrobinę większą blachę -  blaszkę z ciastem należy nakryć tacką i wprawnym ruchem odwrócić " do góry nogami".  Ściągamy papier do pieczenia z wierzchu .

  7. bita śmietana
  8. Tuż przed podaniem przygotować bitą śmietanę. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać schłodzoną śmietanę i ubijać ok 1 min/ obr. 4, stopniowo dodać śmietan-fix  Ubitą śmietanę wyłożyć ją na wierzch ciasta , udekorować owocami.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Więcej na temat ciasta i na moim blogu //wszelkiemojepasje.blogspot.com/2013/04/ciasto-trzy-mleka-meksykanskie-pastel.html   lub stronie na FB //www.facebook.com/WszelkieMojePasje


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto smaczne i dosyć słodkie, super pasują...

    Zgłoszony przez Zibirak na grudnia 3, 2017 at 17:40.

    Ciasto smaczne i dosyć słodkie, super pasują kwasne owoce na górę.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje! Zrobiłam i

    Zgłoszony przez agafiat na lipca 27, 2014 at 22:15.

    Dziękuje! Zrobiłam i polecam.Rodzina się zajadała. Jedyne co mogę zasugerować to nakładanie syropu mlecznego pędzlem pomału i cierpliwie. Wtedy gwarancja ze ciasto wypije całość

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • agafiat napisał: Ile cukru do

    Zgłoszony przez bietka na lipca 26, 2014 at 21:28.

    agafiat

    Ile cukru do bialek a ile do masla i mąki?

     

    Z podanej ilości 220g odsypać poł szklanki cukru i tyle dodać do białek, reszta cukru do ucieranych żółtek.

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ile cukru do bialek a ile do

    Zgłoszony przez agafiat na lipca 26, 2014 at 20:41.

    Ile cukru do bialek a ile do masla i mąki?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Beatko dziękuję za przepis na

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na kwietnia 22, 2013 at 16:53.

    Beatko dziękuję za przepis na ciekawe ciasto, wyprobuje w sobotę tmrc_emoticons.D Big Smile Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepraszam uciekło mi gdzieś

    Zgłoszony przez bietka na kwietnia 22, 2013 at 15:54.

    przepraszam uciekło mi gdzieś to masło, zaraz poprawiam tmrc_emoticons.)

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • a ile tego masła trzeba dodać

    Zgłoszony przez jola081959 na kwietnia 22, 2013 at 09:39.

    a ile tego masła trzeba dodać ????


    tmrc_emoticons.~

    Jola

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciekawy przepis   Dzięki 

    Zgłoszony przez ElaK na kwietnia 21, 2013 at 23:41.

    ciekawy przepis  tmrc_emoticons.)  Dzięki  tmrc_emoticons.) jeszcze takiego ciasta nie piekłam, więc czas wypróbować  tmrc_emoticons.D  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wygląda apetycznie :)  dodaje

    Zgłoszony przez ilonaw na kwietnia 21, 2013 at 19:28.

    wygląda apetycznie tmrc_emoticons.)  dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo ciekawe

    Zgłoszony przez magi1 na kwietnia 21, 2013 at 13:16.

    Ciasto bardzo ciekawe tmrc_emoticons.D napewno jest smaczne tmrc_emoticons.D dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/


    Dziękuję Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze