3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

MAKOWIEC


Wydrukuj:
4

Składniki

CIASTO

  • 250 g mąki
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka
  • 125 g mleka
  • 75 g masła
  • 15 g drożdży
  • 1/4 laski wanilii

masa makowa

  • 500 g mak, najlepiej czarny
  • 200 g Orzechy, migdały, włoskie, laskowe
  • 350 g mleko
  • 100 g rodzynek
  • 150 g cukru
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki likieru migdałowego, np. Amaretto
  • 4 żółtka
  • szczypty soli
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do naczynia dodaj cukier, mleko, masło, drożdże, wanilię podgrzej 4 min/37 stopni/obr 2
  2. Dodaj mąkę, żółtka, ustaw 3 min/Ciasto, pozostaw ciasto do podwojenia objetości
  3. ponownie wyrób ciasto 2 min/Ciasto
    odstaw
  4. Masa makowa
  5. Do naczynia dodaj orzechy i rozdrobnij 3s/obr6, przełóż do innego naczynia
  6. Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, przełóż do innego naczynia
  7. Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, dodaj wcześniej zmielony mak,mleko, rodzynki, cukier 100g, miód, podgrzej 15 min/90stopni/obr.3
  8. dodaj rozdrobnione orzechy, amaretto, wymieszaj 5s/obr.4, przełóż do innego naczynia, wystudź
  9. Do czystego, suchego naczynia załóż motylek dodaj żółtka, cukier 50g, ubij 3 min/obr. 3 (nie zakładaj miarki), ubite żółtka dodaj do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj
  10. Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj
    można zwinąć trzy rolady, uformować gwiazdę, choinkę, bądź drożdżówki
10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy