Tu jesteś:
4
Składniki
CIASTO
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 4 żółtka
- 125 g mleka
- 75 g masła
- 15 g drożdży
- 1/4 laski wanilii
masa makowa
- 500 g mak, najlepiej czarny
- 200 g Orzechy, migdały, włoskie, laskowe
- 350 g mleko
- 100 g rodzynek
- 150 g cukru
- 150 g miodu
- 2 łyżki likieru migdałowego, np. Amaretto
- 4 żółtka
- szczypty soli
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia dodaj cukier, mleko, masło, drożdże, wanilię podgrzej 4 min/37 stopni/obr 2
- Dodaj mąkę, żółtka, ustaw 3 min/
"Ciasto" , pozostaw ciasto do podwojenia objetości
- ponownie wyrób ciasto 2 min/
"Ciasto"
odstaw - Do naczynia dodaj orzechy i rozdrobnij 3s/obr6, przełóż do innego naczynia
- Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, przełóż do innego naczynia
- Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, dodaj wcześniej zmielony mak,mleko, rodzynki, cukier 100g, miód, podgrzej 15 min/90stopni/obr.3
- dodaj rozdrobnione orzechy, amaretto, wymieszaj 5s/obr.4, przełóż do innego naczynia, wystudź
- Do czystego, suchego naczynia załóż motylek dodaj żółtka, cukier 50g, ubij 3 min/obr. 3 (nie zakładaj miarki), ubite żółtka dodaj do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj
- Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj
można zwinąć trzy rolady, uformować gwiazdę, choinkę, bądź drożdżówki
Ciasto
Masa makowa
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz