Czas przygotowania
                                0min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                0min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     -- 
                                     -- 
                                
                            Poziom
                                --
                            Składniki
CIASTO
- 250 g mąki
 - 50 g cukru
 - 4 żółtka
 - 125 g mleka
 - 75 g masła
 - 15 g drożdży
 - 1/4 laski wanilii
 
masa makowa
- 500 g mak, najlepiej czarny
 - 200 g Orzechy, migdały, włoskie, laskowe
 - 350 g mleko
 - 100 g rodzynek
 - 150 g cukru
 - 150 g miodu
 - 2 łyżki likieru migdałowego, np. Amaretto
 - 4 żółtka
 - szczypty soli
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- Do naczynia dodaj cukier, mleko, masło, drożdże, wanilię podgrzej 4 min/37 stopni/obr 2
 - Dodaj mąkę, żółtka, ustaw 3 min/
"Ciasto" , pozostaw ciasto do podwojenia objetości - ponownie wyrób ciasto 2 min/
"Ciasto" 
odstaw - Do naczynia dodaj orzechy i rozdrobnij 3s/obr6, przełóż do innego naczynia
 - Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, przełóż do innego naczynia
 - Do naczynia wsyp 250 g maku, zmiel 30s/obr.10, dodaj wcześniej zmielony mak,mleko, rodzynki, cukier 100g, miód, podgrzej 15 min/90stopni/obr.3
 - dodaj rozdrobnione orzechy, amaretto, wymieszaj 5s/obr.4, przełóż do innego naczynia, wystudź
 - Do czystego, suchego naczynia załóż motylek dodaj żółtka, cukier 50g, ubij 3 min/obr. 3 (nie zakładaj miarki), ubite żółtka dodaj do wystudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj
 - Podziel ciasto na 3 części, rozwałkuj
można zwinąć trzy rolady, uformować gwiazdę, choinkę, bądź drożdżówki 
Ciasto
Masa makowa
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                        
                    
                    
                                    
                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze