Składniki
50 porcja/porcje/porcji
na bułeczki
- rodzynki
- 750 g mąki
- 1 g szafranu lub kurkumy
- 150 g cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 300 g mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
-
6
57min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
Przygotowanie
namoczyć rodzynki;
do
mleko i masło, na 2 minuty/temp. 37-40/obr.1,5;
dołoźyć drożdze i cukier na 2-3 min/temp. 37-40/obr. 1,5;
następnie dołozyć resztę skladników i mieszać
ok 5 min - jezeli po tym czasie ciasto będzie się bardzo lepiło podsypać troche mąką i domieszać;
po wyrobienu przełżyć do innego naczynia do wyrosnięcia - u nie to było ok 30 min;
po wyrosnięciu formowac z ciasta wężyki długości ok 15-20 cm, zwijać w lierkę "S" w każdy slimaczek włożyć rodzynkę;
piekarnik nagrzac do 220C;
odstawić jeszcze na ok 15 min a nastepnie posmarować jajkiem zmlekiem;
piec ok 12 min
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzDodalam do przetestowania,
Dodalam do przetestowania, wyglada pieknie
Wygląda zjawiskowo!
Wygląda zjawiskowo!