3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lussekatter, czyli oczy św. Łucji


Wydrukuj:
4

Składniki

50 porcja/porcje/porcji

na bułeczki

  • rodzynki
  • 750 g mąki
  • 1 g szafranu lub kurkumy
  • 150 g cukru
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 300 g mleka
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 6
    57min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. namoczyć rodzynki;

    do Blokada naczynia miksującego mleko i masło, na 2 minuty/temp. 37-40/obr.1,5;

    dołoźyć drożdze i cukier na 2-3 min/temp. 37-40/obr. 1,5;

    następnie dołozyć resztę skladników i mieszać Ciasto ok 5 min - jezeli po tym czasie ciasto będzie się bardzo lepiło podsypać troche mąką i domieszać;

    po wyrobienu przełżyć do innego naczynia do wyrosnięcia - u nie to było ok 30 min;

    po wyrosnięciu formowac z ciasta wężyki długości ok 15-20 cm, zwijać w lierkę "S" w każdy slimaczek włożyć rodzynkę;

    piekarnik nagrzac do 220C;

    odstawić jeszcze na ok 15 min a nastepnie posmarować jajkiem zmlekiem;

    piec ok 12 min

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz