Składniki
12 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 2 szczypty soli
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 4 żółtka
- 150 gramów masła
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 100 gramów cukru
- 250 gramów mąki pszennej
na pianę
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 gramów czerwonej porzeczki
- 4 białka
- 200 gramów cukru pudru
-
6
1h 0min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
Przygotowanie
Do naczynia miksującego wkładamy : mąkę, masło, cukier, żółtka, cukier waniliowy,2 szczypty soli, 2 łyżeczki zimnej wody.
Wyrabiamy 50s/poz interwał "Blokada naczynia miksującego" "Ciasto"
Ciasto wyjmujemy z naczynia miksującego zwijamy w folię i na 30 min dajemy do lodówki.
W tym czasie myjemy obieramy i suszymu porzeczki.
Wylepiamy dno i boki do wysokości 3 cm dużej tortownicy o średnicy 28 cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika . Piec 10 min w temp. 180C.
Do suchego naczynia miksującego wsypujemy cukier i mielimy na cukier puder 30s/ obr 10. Cukier puder przesypujemy do innego naczynia.
W suchym naczyniu miksującym umieszczamy motylek , dajemy białka i ubijamy 4 min /obr 4. Po 1,5 min wsypujemy po łyżce cukier puder. Wyjmujemy motylek i dodajemy czerwoną porzeczkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy 30 sek/ "Obroty wsteczne" obr2.
Masę umieszczamy na podpieczonym spodzie. Pieczemy 30 min w temp.180 C
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ciasto jest idealne na upały
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNapewno jest pyszne to ciacho
Napewno jest pyszne to ciacho
-Robiam na TM5 z samych czerwonych porzeczek jak...
-Robiłam na TM5 z samych czerwonych porzeczek, jak zjedzą pomieszam porzeczki z malinami albo jakieś inne owoce wrzucę. Dałam tylko 60 g cukru pudru do piany, a do ciasta 40 g miodu migdałowego. Wyszło pysznie kwaskowe. Mniam!
wedlug tych proporcji wyszlo
wedlug tych proporcji wyszlo mi zatłuste. Nastepnym razem zdecydowanie zmniejsze ilosc masła klarowanego, które być może zawierara wiecej tluszczu niz zwykle maslo.
Pozdrawiam
Agata
Ciasto świetne, na lato
Ciasto świetne, na lato idealne, na pewno upiekę jeszcze nie raz. Polecam
Super przepis Uwielbiam
Super przepis Uwielbiam czerwone porzeczki i chętnie go wypróbuję. Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Następny przepis na ciasto
Następny przepis na ciasto letnie do wypróbowania Pozdrawiam
Dorotko to ciasto wygląda
Dorotko to ciasto wygląda bardzo smakowicie na pewno przetestuję
Aldona