3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

55 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 1 łyżek kakao
  • 100 g miodu, łagodnego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka, duże lub 3 małe
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie produkty umieść w Closed lid

  2. Dough mode 20 sek obr 5

  3. Wyłożyć, trochę zagnieść rękoma, włożyć do zamrażalnika na ok 10 min.

  4. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Ciasto może być klejące. Nie dodawać więcej mąki, ale podsypywać mąką podczas wałkowania aby się nie przykleiło.

  5. Wykrawać różne kształty pierniczków i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.

  6. Włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 8 min.

  7. Po wyjęciu z piekarnika studzić na talerzu.

  8. Pierniczki można dowolnie dekorować (np. lukrem lub cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Do przygotowania ciasta, wykrawania kształtów oraz dekorowania pierniczków po upieczeniu można śmiało zaangażować dzieci. Będą wniebowzięte.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy