3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kruche pierniczki


Wydrukuj:
4

Składniki

55 kawałek/kawałki/kawałków

Ciasto

  • 1 łyżek kakao
  • 100 g miodu, łagodnego
  • 100 g masła, roztopionego
  • 130 g cukru pudru
  • 2 jajka, duże lub 3 małe
  • 100 g mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki sody oczyszczonej
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Wszystkie produkty umieść w 

  2. 20 sek obr 5

  3. Wyłożyć, trochę zagnieść rękoma, włożyć do zamrażalnika na ok 10 min.

  4. Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Ciasto może być klejące. Nie dodawać więcej mąki, ale podsypywać mąką podczas wałkowania aby się nie przykleiło.

  5. Wykrawać różne kształty pierniczków i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.

  6. Włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 8 min.

  7. Po wyjęciu z piekarnika studzić na talerzu.

  8. Pierniczki można dowolnie dekorować (np. lukrem lub cukrem pudrem.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Do przygotowania ciasta, wykrawania kształtów oraz dekorowania pierniczków po upieczeniu można śmiało zaangażować dzieci. Będą wniebowzięte.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy