Składniki
55 kawałek/kawałki/kawałków
Ciasto
- 1 łyżek kakao
- 100 g miodu, łagodnego
- 100 g masła, roztopionego
- 130 g cukru pudru
- 2 jajka, duże lub 3 małe
- 100 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej
-
6
53min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Wszystkie produkty umieść w
"Blokada naczynia miksującego"
"Ciasto" 20 sek obr 5
Wyłożyć, trochę zagnieść rękoma, włożyć do zamrażalnika na ok 10 min.
Rozwałkować ciasto na grubość 4 mm. Ciasto może być klejące. Nie dodawać więcej mąki, ale podsypywać mąką podczas wałkowania aby się nie przykleiło.
Wykrawać różne kształty pierniczków i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie.
Włożyć do rozgrzanego do 180 C piekarnika na ok. 8 min.
Po wyjęciu z piekarnika studzić na talerzu.
Pierniczki można dowolnie dekorować (np. lukrem lub cukrem pudrem.
Ciasto
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Do przygotowania ciasta, wykrawania kształtów oraz dekorowania pierniczków po upieczeniu można śmiało zaangażować dzieci. Będą wniebowzięte.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzŚwietny przepis, bardzo smaczne, kruche...
Świetny przepis, bardzo smaczne, kruche pierniczki. Ja dodałam jeszcze 1łyżeczke przyprawy korzennej. Faktycznie ciasto bardzo klei się po wyrobieniu w TM ale troszkę mąki i jest idealne.
Polecam