3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KETO rolada makowa by Hana


Wydrukuj:
4

Składniki

15 kawałek/kawałki/kawałków

KETO makowiec by Hana

  • 200 g maku
  • 7 jajek
  • 100 g ser, biały, tłusty
  • 100 g orzechy włoskie, tarte
  • 100 g migdał w słupkach
  • 300 g masła
  • 6 łyżek słodzik, w proszku, erytrol
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • inulina, skórka z cytryny, wanilia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 100 g wody, lub mleka

  • 6
    35min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Do suchego naczynia miksującego wrzuć orzechy i migdały, rozdrobnijMiksowanie 3 s/obr.6. Przełóż do innego naczynia.
  2. Do suchego naczynia miksującego wsyp 200 g maku, zmiel Miksowanie30 s/obr.10. Przełóż do innego naczynia.
  3. Do zmielonego maku dodaj 100 g wody lub mleka, 6 łyżek erytrytolu, podgrzewajPodgrzewanie 15 min/90 st.C/obr.3
  4. Dodaj rozdrobnione orzechy, migdały, 3 żółtka i aromat migdałowy, wymieszaj 5 s/obr.4. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozsmaruj i odstaw. (wymiary formy: 21x30 cm).
    Włącz piekarnik na 180 st.C.
  5. Umyj i dokładnie osusz naczynie miksujące.
    Załóż motylek, do naczynia miksującego wlej 3 białka i szczyptę soli. Ubijaj 3 min./obr.3 aż do uzyskania sztywnej piany. Przełóż do innego naczynia i wstaw do lodówki.
  6. Umyj i osusz naczynie miksujące. Dodaj 100 g sera, 3 żółtka, 2 łyżki erytrolu, wanilię, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj 5 s/obr.4 na głądką masę.Dodaj ubitą pianę z białek, całość delikatnie wymieszaj.
  7. Masę serową wyłóż na makowy spód i wyrównaj wierzch.
    Wstaw do piekarnika na 20-25 minut 180 st.C. (grzanie góra-dół).
  8. Po upieczeniu studzimy ciasto przez ok. 15 min w lekko uchylonym piekarniku. Następnie, postaw formę na stole, przykryj ją ściereczką i odwróć do góry dnem. Zdejmij formę i delikatnie usuń papier. Ciepłe ciasto będziemy zwijać na kształt rolady za pomocę ściereczki (na górze jest masa makowa). Zwinięte ciasto pozostaw na ok. 60 min. Możesz nie zwijać ciasta, możesz je zostawić niezmienionej formie (w postaci prostokąta).
  9. Lukier
  10. Do miseczki wsyp 40 g inuliny i dodaj 2 łyżki ciepłej wody z dodatkiem 1 łyżeczki soku z cytryny. Mieszaj energicznie, bo inulina dosyć szybko zastyga. Lukier powinien być lekko lejący. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę inuliny. Posmaruj nim roladę i udekoruj np. skórką z cytryny, możesz posypać makiem itp.
    Roladę wstaw na noc do lodówki.

    Możesz zrezygnować z lukru, jeśli chcesz. Dzięki inulinie jest słodki i w całości zawiera 4g węglowodanów netto.

    1 kawałek ciasta zawiera: W - 8g; B - 10g; T - 18g;
    220 kalorii.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy