Tu jesteś:
4
Składniki
Ciasto
- 250 g wody
- 125 g margaryny Kasi
- 130 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypty soli
Krem
- 750 g mleka
- 5 żółtek
- 200 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
-
6
-
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać margarynę i sól gotować 4min/100'C/obr.2.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia wymieszać 30s/obr.3. Ciasto pozostawić w naczyniu do całkowitego ostygnięcia
3. Piekarnik rozgrzeć do temp.200'
4. Masę wymieszać 1min 30s/obr.3 stopniowo dodając jajka przez otwór w pokrywie naczynia miksującego
5. Blachę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Połowę masy wylać na blachę i piec ok. 25min w 200'. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta przez pierwsze 15min ponieważ opadnie. - Ugotować budyń z przepisu TM (tylko ja wybrałam opcję gęstego budyniu i dodałam 750g mleka)
Pozostawić do wystygnięcia
W tym czasie utrzeć masło w naczyniu miksującym a gdy budyń wystygnie dodawać stopniowo do naczynia i mieszać 3min/obrobr.3. Masę przemieszać kopystką, następnie wymieszać 5s/obr.5
Powstały krem wyłożyć na jeden blat ciasta przykryć drugim. Pozostawić w lodówce na ok 1h.
Smacznego!
Ciasto
Krem
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz