3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Jabłecznik w kratkę


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodziku w płynie
  • Ciasto (porcja na 2 ciasta):
  • 210 g mleka, (1,5%)
  • 40 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g masła, miękkiego
  • 1 żółtko
  • 10 g cukru, do posypania
  • 750 g jabłek, np. boskop, pokrojonych w ćwiartki
  • Mus jabłkowy (porcja na jedno ciasto):
5

Przygotowanie


    1. Mus jabłkowy: Do naczynia miksującego włożyć jabłka, sok z cytryny i słodzik, gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5.

    2. Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe :

    3. Do naczynia miksującego włożyć 200 g mleka, drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.

    4. Dodać mąkę, sól i masło, wymieszać 2 min/ Zablokowany / Interwał (ta ilość masy wystarczy na dwa ciasta. Można upiec dwa ciasta lub połowę zamrozić. W tym drugim przypadku przed kolejnym pieczeniem zamrożone ciasto należy przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki, a następnie rano przygotować wg przepisu).

    5. Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż objętość zwiększy się dwukrotnie.

    6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta, włożyć do okrągłej, wyłożonej papierem formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.

    7. Wylać mus jabłkowy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.

    8. Trzecią część ciasta rozwałkować, wyciąć z niego paski i ułożyć w kratkę na musie jabłkowym.

    9. Żółtko i pozostałe mleko wymieszać w kubku, posmarować ciasto, posypać cukrem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.

    10. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Bardzo dobre ciasto...dodolam

    Zgłoszony przez Goscia72 na listopada 21, 2015 at 15:24.

    Bardzo dobre ciasto...dodolam tylko do jabłek cynamon i rodzynki wcześniej namoczone w rumie

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jaka średnica blaszki byłaby

    Zgłoszony przez iwonka_sz na stycznia 11, 2015 at 16:21.

    jaka średnica blaszki byłaby najlepsza? 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto wyszło super! Lekki i

    Zgłoszony przez no_vinka na stycznia 11, 2015 at 09:08.

    Ciasto wyszło super! Lekki i niezbyt słodki deserek.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wygląda apetycznie, jeszcze

    Zgłoszony przez DotkaEłk na maja 13, 2014 at 16:12.

    Wygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam jabłecznika na cieście drożdżowym. Wypróbuję przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo ładnie wygląda

    Zgłoszony przez ab na września 17, 2013 at 16:02.

    bardzo ładnie wygląda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo udany jabłecznik na

    Zgłoszony przez alinka na września 7, 2013 at 21:43.

    Bardzo udany jabłecznik na drożdzowym cieście. Będę często piekła wg tego przepisu tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto jest bardzo dobre

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 16, 2011 at 23:19.

    Ciasto jest bardzo dobre tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze