Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
- 20 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka słodziku w płynie
- Ciasto (porcja na 2 ciasta):
- 210 g mleka, (1,5%)
- 40 g drożdży
- 50 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g masła, miękkiego
- 1 żółtko
- 10 g cukru, do posypania
- 750 g jabłek, np. boskop, pokrojonych w ćwiartki
- Mus jabłkowy (porcja na jedno ciasto):
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Mus jabłkowy: Do naczynia miksującego włożyć jabłka, sok z cytryny i słodzik, gotować 8–10 min/100°C/obr. 1, następnie zmiksować 20 s/obr. 5.
- Mus jabłkowy przełożyć do innego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Ciasto drożdżowe :
- Do naczynia miksującego włożyć 200 g mleka, drożdże i cukier, podgrzać 2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, sól i masło, wymieszać 2 min/
/
(ta ilość masy wystarczy na dwa ciasta. Można upiec dwa ciasta lub połowę zamrozić. W tym drugim przypadku przed kolejnym pieczeniem zamrożone ciasto należy przełożyć na noc z zamrażalnika do lodówki, a następnie rano przygotować wg przepisu).
- Ciasto włożyć do miski, przykryć i pozostawić na ok. 30 min w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż objętość zwiększy się dwukrotnie.
- Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować 2/3 ciasta, włożyć do okrągłej, wyłożonej papierem formy, uformować brzeg o wysokości 2 cm.
- Wylać mus jabłkowy i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni ciasta.
- Trzecią część ciasta rozwałkować, wyciąć z niego paski i ułożyć w kratkę na musie jabłkowym.
- Żółtko i pozostałe mleko wymieszać w kubku, posmarować ciasto, posypać cukrem i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 20 min.
- Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 20 min/temp. 200°C.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzBardzo dobre ciasto...dodolam
Bardzo dobre ciasto...dodolam tylko do jabłek cynamon i rodzynki wcześniej namoczone w rumie
jaka średnica blaszki byłaby
jaka średnica blaszki byłaby najlepsza?
Ciasto wyszło super! Lekki i
Ciasto wyszło super! Lekki i niezbyt słodki deserek.
Wygląda apetycznie, jeszcze
Wygląda apetycznie, jeszcze nie robiłam jabłecznika na cieście drożdżowym. Wypróbuję przepis.
bardzo ładnie wygląda
bardzo ładnie wygląda
Bardzo udany jabłecznik na
Bardzo udany jabłecznik na drożdzowym cieście. Będę często piekła wg tego przepisu
Ciasto jest bardzo dobre
Ciasto jest bardzo dobre