3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gwiazda z Nutellą


Wydrukuj:
4

Składniki

16 porcja/porcje/porcji

Ciasto

  • 1 szczypty soli
  • 15 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 150 g mleka, 1 1/2 MT
  • 1 łyżek ekstraktu z wanilii
  • 40 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g nutelli
  • 6
    2h 35min
    Czas całkowity 2h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Gwiazda
  1.  Do naczynia miksującego włożyć żółtka, jajko, masło, mleko i cukier, wymieszać 2 min/50°C/obr. 5.

  2.  Dodać drożdże, mąkę i sól, wyrobić 3 min/Dough mode . Ciasto zostawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (można krócej ale trzeba dodać więcej drożdży ok 30 g).

  3.  

    Następnie ponownie wyrobić ciasto dodając ekstrakt z wanilii1 min/Dough mode.

     

  4.  

    Rozgrzać piekarnik do 180°C

     

  5.  

    Ciasto dzielimy na 4 części, z każdą część wałkujemy w okrąg. Pierwszą część przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy nutellą, i tak samo z drugą i trzecią warstwą. Ostatnią warstwę kładziemy i już nie smarujemy nutellą.

     

  6.  

    Na środku koła odciskamy lekko szklanką okrąg, który będzie nam pomocny w wycinaniu. Okrągłe ciasto kroimy na pół, później połówki na połówki tak żeby było 16 nacięć. Następnie wykręcamy co dwa kawałki i końce lekko podwijamy.

     

  7.  

     

    Piec 20 minut w temperaturze 200°C, góra-dół.

     

     

     

  8.  

    Podawać po ostudzeniu.

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można zamiast nutelli urzyć masy makowej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ciasto genialne!!! Ja zamiast nutelli dawałam...

    Zgłoszony przez Mama Monika na września 16, 2017 at 20:49.

    Ciasto genialne!!! Ja zamiast nutelli dawałam też ser biały utraty z cukrem waniliowym. Przepyszne, znika w ona mgnieniu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ewiko80 napisał:...

    Zgłoszony przez lunaris na grudnia 29, 2016 at 18:37.

    ewiko80 napisał:
    jakie drożdże? ? Suche czy świeże?


    Świeże. Oryginalny przepis znajdziesz jak wpiszesz "Gwiazda Makowa". To jest wariant przepisu innej osoby

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To nie jest Twój przepis tylko wariant...

    Zgłoszony przez lunaris na grudnia 29, 2016 at 18:33.

    To nie jest Twój przepis tylko wariant przepisu gwiazda makowa z dnia 1.2.2015. Tu wrzuca się swoje oryginalne przepisy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • To jest przepis który jest na przepisowni...

    Zgłoszony przez lunaris na grudnia 29, 2016 at 18:30.

    To jest przepis który jest na przepisowni już dłuższy czas i nie jest to Twój przepis. A ja miałam wrażenie że wrzucamy tu nasze oryginalne przepisy, a nie warianty przepisów innych osób...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam pierwszy raz na Święta. Miałam...

    Zgłoszony przez IwkaLubin na grudnia 23, 2016 at 14:42.

    Dziś robiłam pierwszy raz na Święta. Miałam duży problem ze smarowaniem Nutelli na tych plackach, poza tym z niczym innym nie było problemu. Mimo, że dość koślawy i nie idealny, ale mój!!

    Właśnie rośnie w piekarniku, dumna jestem z niego i wiem, że to dopiero pierwszy, bo po nim będą następne!!! dzięki za przepis.....dumna i zadowolona z siebie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jakie drożdże? ? Suche czy świeże?

    Zgłoszony przez ewiko80 na grudnia 21, 2016 at 11:21.

    jakie drożdże? ? Suche czy świeże?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pychota

    Zgłoszony przez Noard na grudnia 11, 2016 at 22:17.

    pychotatmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez kiniaq na grudnia 6, 2016 at 11:21.

    by Kiniaqby Kiniaq


    robiłam pierwszy raz jako próba przed świętami. wyszło genialne!!

    w środku nutella zmieszana z kremem z daktylii

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super mega robię 2 raz. Trochę rośnie ale poza...

    Zgłoszony przez AleksandraOlcia na grudnia 3, 2016 at 11:56.

    Super mega robię 2 raz. Trochę rośnie ale poza tym mega szybką i czysta robota

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto i udało Mi się za Pierwszym razem....

    Zgłoszony przez Kamel0906 na listopada 24, 2016 at 12:47.

    Pyszne ciasto i udało Mi się za Pierwszym razem. Mniam tmrc_emoticons.)

    GwiazdaGwiazda

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne ciasto uwielbiane przez calą moją rodzię...

    Zgłoszony przez Arni2200 na listopada 4, 2016 at 18:33.

    Pyszne ciasto uwielbiane przez calą moją rodzię tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na listopada 1, 2016 at 22:05.



    Bardzo prosta w wykonaniu mimo długiego czasu oczekiwania na wyrosniecie ciasta. W smaku przepyszna a jej wygląd zachwyca.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo prosta w wykonaniu, trzeba jednak poczekać...

    Zgłoszony przez Smolka_justyna na listopada 1, 2016 at 22:00.

    Bardzo prosta w wykonaniu, trzeba jednak poczekać 2 godziny zanim wyrośnie. W smaku jest przepyszna. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Drozdze maja byc suche czy swieze? Dzieki z gory...

    Zgłoszony przez vvvaniliaaa na października 24, 2016 at 22:07.

    Drozdze maja byc suche czy swieze? Dzieki z gory za odpowiedz

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jest świetna. Nie wymaga

    Zgłoszony przez mysza_sz na stycznia 2, 2016 at 10:53.

    Jest świetna. Nie wymaga wiele pracy, a robi niesamowite wrażenie tmrc_emoticons.-) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • uwielbiam drożdżowe, ale cały

    Zgłoszony przez ola12315 na grudnia 28, 2015 at 13:51.

    uwielbiam drożdżowe, ale cały urok w uwinięciu gwiazdytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze