3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fit batoniki


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Fit batoniki

  • 270 gramów płatków owsianych
  • 70 gramów pestek słonecznika
  • 70 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów miodu
  • 20 gramów oleju
  • 2 czubatych łyżek żurawiny, opcjonalnie
  • 1 czubatych łyżek rodzynek, opcjonalnie
  • 6
    50min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki (płatki owsiane, słonecnzik, sezam, siemie lniane, żurawina, rodzynki) wkładamy do naczynia Blokada naczynia miksującego. Mieszamy, 30 sekund/obrót 3. Przekładamy do innego pojemnika.
  2. Do naczynia Blokada naczynia miksującego wkładamy 200 g miodu oraz 20 g oleju, do uzyskania płynnej konsystencji, podgrzewamy 3 min./40 stopni/obrót 1.
  3. Do uzyskanego płynnego miodu wsypujemy suche składniki. Mieszamy 50 sekund/obrót 3 pomagając mieszać kopystką.
  4. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy powstałą masę i zwilżoną dłonią ugniatamy na płasko, wypełniając równo masą całą blachę. Kopystką wykonujemy nacięcia (lekkie, nie przecinając masy) w kratownicę, aby potem łatwiej podzielić masę na równe batoniki.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni (termoobieg) na ok 15-20 minut (czas pieczenia zależnie od piekarnika). Po upieczeniu masa wygląda tak jak na zdjęciu. Powinna być zarumieniona.
  6. Po lekkim ostudzeniu, dociskając kopystą rozdzielamy masę na pojedyncze batony. Studzimy najlepiej na kratce.
  7. Po całkowitym wystudzeniu batoniki są gotowe do jedzenia. Przechowujemy w pojemnikach zamykanych. Zachowują długo świeżość, są pożywne i pełne błonnika tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Czas i temeraturę pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika, pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Do batonów można dodać orzechy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Świetny przepis! Bardzo smaczne!!! Nie miałam...

    Zgłoszony przez Eno na maja 4, 2020 at 13:07.

    Świetny przepis! Bardzo smaczne!!! Nie miałam sezamu, wiec dodałam wiórki kokosowe, kilka daktyli i suczone morele. Obłęd!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Upieczone zgodnie z przepisem....

    Zgłoszony przez kociak na kwietnia 30, 2019 at 17:07.

    Super przepis. Upieczone zgodnie z przepisem. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszka! Trochę zmieniłam proporcję, bo...

    Zgłoszony przez pamsi na kwietnia 28, 2019 at 14:14.

    Pyszka! Trochę zmieniłam proporcję, bo zabrakło mi 100g płatków owsianych, a czegoś tam wsypało się za dużo. Wink Dodałam też owoc morwy białej. Chrupiące, słodziutkie, totalny odlot!

    Przed upieczeniem!Przed upieczeniem!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetne ! Śmiało można dodać orzechy (ja...

    Zgłoszony przez ilionesku na września 12, 2018 at 14:21.

    Świetne ! Śmiało można dodać orzechy (ja dodaje migdały, które nieco Miele), wiórki kokosa etc. 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja, łatwe do zrobienia. Zrobiłam już...

    Zgłoszony przez dalinka na maja 30, 2018 at 21:52.

    Rewelacja, łatwe do zrobienia. Zrobiłam już drugi raz i na pewno będę je robić często bo lubię różnorodne ziarna.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wczoraj upiekłam te batoniki, pyszne, zdrowe i...

    Zgłoszony przez Viollet87 na maja 16, 2018 at 12:00.

    Wczoraj upiekłam te batoniki, pyszne, zdrowe i sycące! A wykonanie to minimum pracy, potrzeba tylko trochę cierpliwości tmrc_emoticons.) Zamiast siemienia dałam wiórki kokosowe, zamiast rodzynek kandyzowanego ananasa. Myślę, że następnym razem najpierw lekko uprażę ziarna słonecznika i sezamu na suchej patelni, żeby wzbogacić smak batonów. Piekłam je na blasze ok. 20 x 30 cm, wyszły mi trochę grubsze niż na zdjęciu - spokojnie można użyć trochę większej foremki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś robiłam. Smaczne. Olej dałam kokosowy....

    Zgłoszony przez Kasia 1313 na listopada 18, 2017 at 20:28.

    Dziś robiłam. Smaczne. Olej dałam kokosowy. Dołożyłam też trochę zmielonych orzechów, płatki migdałowe, wiórki kokosowe.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak...

    Zgłoszony przez Wioletanno na października 12, 2017 at 22:34.

    Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak sezamki Rewelacja Na pewno bede wracala do tego przepisu Zamiast sezamu bo nie mialam wrzucilam wiecej pestek slonecznika pestek dyni migdalow i sliwki suszonej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?

    Zgłoszony przez Annetta33 na lipca 30, 2017 at 16:45.

    Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne...

    Zgłoszony przez edytaczapka na lipca 11, 2017 at 14:07.

    Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybko zdrowo i pyyysznie

    Zgłoszony przez irena58 na czerwca 18, 2017 at 21:18.

    Szybko , zdrowo i pyyysznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis

    Zgłoszony przez Elziutka na czerwca 7, 2017 at 14:14.

    super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 23:41.

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne batoniki Dodaam wicej sonecznika troch...

    Zgłoszony przez Abra na maja 9, 2017 at 19:54.

    Rewelacyjne batoniki. Dodałam więcej słonecznika, trochę pestek dyni, więcej żurawiny za to bez sezamu. Smakowały nawet dzieciom, które na codzień nie jedzą suszonych owoców! Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto, ale nawet w połowie nie było tak pyszne jak te batoniki. Polecam w 100%!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze