3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Fit batoniki


Wydrukuj:
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

Fit batoniki

  • 270 gramów płatków owsianych
  • 70 gramów pestek słonecznika
  • 70 gramów ziaren sezamu
  • 50 gramów siemienia lnianego
  • 200 gramów miodu
  • 20 gramów oleju
  • 2 czubatych łyżek żurawiny, opcjonalnie
  • 1 czubatych łyżek rodzynek, opcjonalnie
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Wszystkie suche składniki (płatki owsiane, słonecnzik, sezam, siemie lniane, żurawina, rodzynki) wkładamy do naczynia Closed lid. Mieszamy, 30 sekund/obrót 3. Przekładamy do innego pojemnika.
  2. Do naczynia Closed lid wkładamy 200 g miodu oraz 20 g oleju, do uzyskania płynnej konsystencji, podgrzewamy 3 min./40 stopni/obrót 1.
  3. Do uzyskanego płynnego miodu wsypujemy suche składniki. Mieszamy 50 sekund/obrót 3 pomagając mieszać kopystką.
  4. Na wyłożoną papierem blachę, wykładamy powstałą masę i zwilżoną dłonią ugniatamy na płasko, wypełniając równo masą całą blachę. Kopystką wykonujemy nacięcia (lekkie, nie przecinając masy) w kratownicę, aby potem łatwiej podzielić masę na równe batoniki.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 160 stopni (termoobieg) na ok 15-20 minut (czas pieczenia zależnie od piekarnika). Po upieczeniu masa wygląda tak jak na zdjęciu. Powinna być zarumieniona.
  6. Po lekkim ostudzeniu, dociskając kopystą rozdzielamy masę na pojedyncze batony. Studzimy najlepiej na kratce.
  7. Po całkowitym wystudzeniu batoniki są gotowe do jedzenia. Przechowujemy w pojemnikach zamykanych. Zachowują długo świeżość, są pożywne i pełne błonnika tmrc_emoticons.;)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Czas i temeraturę pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika, pamiętajmy, że każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
Do batonów można dodać orzechy.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak...

    Zgłoszony przez Wioletanno na października 12, 2017 at 22:34.

    Przepis superr Chrupiace batony Samkuja jak sezamki Rewelacja Na pewno bede wracala do tego przepisu Zamiast sezamu bo nie mialam wrzucilam wiecej pestek slonecznika pestek dyni migdalow i sliwki suszonej tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?

    Zgłoszony przez Annetta33 na lipca 30, 2017 at 16:45.

    Mieszamy na wsteczne czy zwykłe czyli w prawo?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne...

    Zgłoszony przez edytaczapka na lipca 11, 2017 at 14:07.

    Najlepsze fitbatoniki jakie jadłam 😋 pyyyszne ☺

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybko zdrowo i pyyysznie

    Zgłoszony przez irena58 na czerwca 18, 2017 at 21:18.

    Szybko , zdrowo i pyyysznie Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • super przepis

    Zgłoszony przez Elziutka na czerwca 7, 2017 at 14:14.

    super przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • (Brak tematu)

    Zgłoszony przez Bodek_B na czerwca 1, 2017 at 23:41.

    Cooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacyjne batoniki Dodaam wicej sonecznika troch...

    Zgłoszony przez Abra na maja 9, 2017 at 19:54.

    Rewelacyjne batoniki. Dodałam więcej słonecznika, trochę pestek dyni, więcej żurawiny za to bez sezamu. Smakowały nawet dzieciom, które na codzień nie jedzą suszonych owoców! Jakiś czas temu robiłam podobne ciasto, ale nawet w połowie nie było tak pyszne jak te batoniki. Polecam w 100%!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze