3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Cynamonki


Wydrukuj:
4

Składniki

  • Ciasto:
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 500 g mąki
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g masła, roztopionego
  • 50 g cukru
  • 25 g cynamonu
  • 1 jajo, rozbite
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Mleko drożdże i cukier mieszamy 2 min 30 s/37°C/obr. 1.

    Dodajemy pozostałe składniki na ciasto, wyrabiamy 2 min 30 s/Blokada naczynia miksującego/Ciasto.

    Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm w kształt jak najbardziej zbliżony do prostokąta. Całość smarujemy roztopionym masłem, posypujemy równomiernie cynamonem, potem cukrem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w rulonik. Tniemy na talarki o grubości ok. 1,5 cm, ustawiamy je na blaszce w dużych odległościach. Smarujemy z wierzchu jajkiem. Wychodzą 3-4 blachy drożdżówek.

    Pieczemy w temperaturze 200 stopni lub 180 na termoobiegu przez około 10-15 minut.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Wyszły pyszne, musiałam schować, bo mąż by...

    Zgłoszony przez Aniecha.mj na grudnia 14, 2019 at 09:21.

    Wyszły pyszne, musiałam schować, bo mąż by zeżarł obie blachy na raz. tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje ulubione. W wariancie z masą makową są...

    Zgłoszony przez kamenc na września 23, 2018 at 17:35.

    Moje ulubione. W wariancie z masą makową są również przepysznetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota. Przypomniały mi się wakacje w...

    Zgłoszony przez Milka82 na listopada 6, 2017 at 17:43.

    Pychota. Przypomniały mi się wakacje w Szwecji,które spędzałam jako małe dziecko. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Buleczki wyszly przepyszne, pachnie w calym domu ,...

    Zgłoszony przez Kasiszczek na stycznia 15, 2017 at 18:36.

    Buleczki wyszly przepyszne, pachnie w calym domu , synek nie moze sie juz doczekac, szkoda ze nie ma odrazu przepisu na lukier ale nie szkodzi znalazlam super fajny i prosty tmrc_emoticons.-) Zdecydowanie polecam przepis Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha....szybko ,,,w sam raz na niezapowiedzianych...

    Zgłoszony przez TMiJA na stycznia 10, 2017 at 12:30.

    Pycha....szybko ,,,w sam raz na niezapowiedzianych gości...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zrobiłam , bułeczki przepyszne polecam

    Zgłoszony przez Angelikakrystel na grudnia 9, 2016 at 14:03.

    Dzisiaj zrobiłam , bułeczki przepyszne tmrc_emoticons.) polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pachnące i pyszne

    Zgłoszony przez Limonka na października 4, 2016 at 16:17.

    Pachnące i pyszne tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bułeczki wychodzą jednak

    Zgłoszony przez bietka na listopada 15, 2013 at 03:34.

    Bułeczki wychodzą jednak trochę suche, we wszystkich przepisach jakie do tej pory testowałam jest dodawane do ciasta rozpuszczone masło ok 50- 80g. Czy nie wkradł sie tutaj mały błąd ?

    “Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook


                          

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś wypróbowałam przepis.

    Zgłoszony przez Kamcia771 na grudnia 5, 2011 at 20:55.

    Dziś wypróbowałam przepis. Drożdżóweczki dobre, tylko troszkę suche i jak dla mnie to chyba trochę za dużo w przepisie jest cynamonu (ja dodałam 15 gram, 25 g to prawie 2 opakowania). Wyszły mi 2 duże blachy - 22 drożdżówki, połowa już zjedzona.  W całym mieszkaniu pięknie pachnie cynamonem. Ogólnie przepis godny polecenia.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze