thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 1 thumbnail image 2
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
500 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Cynamonki inspirowane Sugarlady

  • 500 gramów mąka, typ 550
  • 60 gramów cukru
  • 200 gramów mleka, ciepłe
  • 1 jajko, L
  • 1 żółtko
  • 8 gramów suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki kardamonu, mielonego
  • 80 gramów masła, miękkie
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 gramów masła, miękkie do nadzienia
  • 4 łyżeczki cynamonu, mielonego, łyżeczki z górką
  • 100 gramów cukru, brązowy

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Cynamonki Sugarlady
  1. 1 przygotowanie tangzhong

    100ml wody + 20 g mąki - mieszamy na patelni do uzyskania konsystencji budyniu ( odstawiamy do wystygnięcia)
  2. Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" mleko (200 g)

    mąka (500 g)

    cukier (200 g)

    drożdże

    Mieszanie"Mieszanie" przy temeraturze 37stopni

    zostawić do wyrośnięcia
  3. dodać jajko + żółtko

    masło (80g)

    kardamon

    sól

    + wystygła masa tangzong

    program ciasto na 8 minut
  4. odstawiamy do wyrośnięcia

    mieszamy

    masło+cynamon +cukier
  5. ciasto rozwałkować, nałożyć masę - zwinąć na roladę

    poprzecinać, ułożyć na blaszce - zostawić do ponownego wyrośnięcia ~ 20-30 min

    posmarować żółtkiem lub zalać śmietanką 30

    piekarnik nagrzany do 180 stopni

    Pieczenie góra-dół ~ 30-35 minut do zezłocenia

Porady

masę tangzhong można zrobić dzień wcześniej

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 7 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 7
  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Cynamonki inspirowane Sugarlady

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy